Hofekspert og navneeksperter er enige: Overraskende, flot og personligt navnevalg

Eksperter er enige. Det er nogle flotte og personlige navne, Frederik og Mary har valgt til de to små tvillinger

I dag blev spændingen endelig udløst. Vincent og Josephine blev navnene. (Polfoto)
I dag blev spændingen endelig udløst. Vincent og Josephine blev navnene. (Polfoto)

Måske har Frederik og Mary været på Ektstra.bladet. dk inden de valgte alle i alt otte navne til deres to små tvillinger.

I hvert fald har de fulgt historiker og hofekspert Lars Hovbakke Sørensens opfordring på sitet til at snige et grønlandsk navn ind i hvert barns navnerække.

Vincent Frederik Minik Alexander blev den lille prins’ fulde navn, mens hans tvillingesøster nu lyder navnene Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

- Især Frederik er jo meget glad for Grønland - så det er en fin, men ikke overraskende gestus at den lille prins og prinsesse nu bærer et grønlandsk navn, siger eksperten, der kalder valget af fornavne til de små - henholdsvis Vincent og Joephine - ’overraskende’, men også ’flotte og personlige’ valg.

- I dansk sammenhæng er Vincent et nyt og anderledes navn, men det har rødder mange år tilbage i europæisk navnetradition. Det har Josephine også. Og begge navne kan anvendes internationalt - noget, jeg er helt sikker på, forældrene har overvejet.

At den lille prins også har fået navnet Frederik, skyldes i følge historikeren, at knægten i teorien kan risikere at skulle træde ind i den danske kongerække.

Har aldrig været populært
Navneforskerne Susanne Vogt og Rikke Steenholt Olesen, begge fra Københavns Universitet er overraskede over valget af navnet Vincent.

- Navnet har aldrig rigtig været populært i Danmark Her er det klart forældrene, der har skåret i gennem alle forventninger og valgt ud fra deres egen smag. Det er et meget personligt valg, siger Rikke Steenholt Olesen.

- Til gengæld er det et navn, der fungerer internationalt. Og så betyder det jo 'den sejrende', hvilket vel passer meget godt til en prins, siger Susanne Vogt.

At prinsessens kaldenavn bliver Josephine overrasker ikke navneforskerne. Et navn lige efter bogen, siger de og forklarer:

- Navnet er relativt almindeligt, det er internationalt, kendt som dronningenavn og klinger godt sammen med storesøster Isabellas navn.

Lige som hof-eksperten betegner de valget af navnene Minik og Ivalo som en cadeaux til det grønlandske folk. Tilsvarende er den lille prinsesses fjerde og sidste navn, Mathilda, en hyldest til Marys australske baggrund.

- Bare tænk på 'Waltzing Mathilda', siger Rikke Steenholt Olesen.