Margrethe 26 gange dyrere end en præsident

Statsministeren jonglerede med tal, som blinde slås, da han forsvarede monarkiet

Ekstra Bladet har tidligere lavet en beregning, der - lavt sat - fastsatte udgifterne til monarkiet til 400 millioner kroner. (Foto: Claus Bjørn Larsen)
Ekstra Bladet har tidligere lavet en beregning, der - lavt sat - fastsatte udgifterne til monarkiet til 400 millioner kroner. (Foto: Claus Bjørn Larsen)

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag fremlagde Statsministeriets beregninger af, hvor meget det danske monarki koster, kastede han sig ind i et glødende forsvar af styreformen.

Ifølge Løkke ville en præsident ikke være meget billigere end en regent, lød et af argumenterne.

- Regningen ville ikke blive mindre af en anden styreform, sagde statsministeren bl.a.

Ekstra Bladet kan dog afsløre, at Løkke jonglerer med tal, som blinde slås.

Dronning Margrethe og hendes familie koster 26 gange mere at holde ved magten end den irske præsident. Irland har et befolkningstal, der er lidt under det danske.

LÆS OGSÅ: Så meget koster det danske kongehus os

Skærende kontrast
Den republikanske forening i England bad fire lande med præsidenter om indsigt i, hvad det koster at drive et præsidentembede. Og tallene står i skærende kontrast til de 342 millioner kroner, som Statsministeriet har regnet sig frem til - uden dog at have taget alle udgifter med.

Det koster således Irland 15,8 millioner kroner at have en præsident, mens Østrig betaler 30,7 millioner og Finland 69,4 millioner. De tyske skatteydere betaler 228 millioner kroner for at have en præsident i toppen af kransekagen.

Tallene for Irland, Østrig og Finland er fire år gamle, mens tallene fra Tyskland er fra sidste år.

Kritisk bog
Ifølge forfatteren Kim Bach, der næste år udgiver en kritisk bog om det danske kongehus, har Lars Løkke bevidst lavet en sammenligning med lande, der har et stærkt præsidentembede.

- Han har formentlig sammenlignet med Frankrig, der har en stærk præsident, og som derfor koster mere. Men det er absurd at tro, at vi ville få en præsident med en stor magtbeføjelse. Derfor er det relevant at lave en sammenligning med for eksempel Irland, siger Kim Bach.

SE OGSÅ: Løkke gentager: Kongehuset er pengene værd

Lavt sat
Han mener, at statsministeren er gået galt i byen, når han påstår, at en præsident ville koste det samme som et monarki.

- I Danmark ville vi næppe tillægge en præsident en stor magt, som man gør i USA og Frankrig, siger Kim Bach.

Ekstra Bladet har tidligere lavet en beregning, der - lavt sat - fastsatte udgifterne til monarkiet til 400 millioner kroner.

Dermed er det danske monarki 26 gange dyrere end den irske præsident.

Ekstra Bladet forsøgte at få en kommentar fra Lars Løkke om hans påstand om, at en republik ville blive lige så dyr, men statsministeren var i Bruxelles og vendte ikke tilbage med en kommentar.