Kronprinseparret i gavehumør

Kronprinsparrets Store Sociale Pris på kr. 500.000,- gik til Landsforeningen af Væresteder - de to sociale priser på hver 50.000 kroner gik til rådgivningscentret og mødestedet 'Baglandet' i København samt værestedet 'Amarngivat' i Tasiilaq i Grønland

Kronprinsparret sammen med Marika Sabroe og Cliff Kaltoft fra Landsforeningen af Væresteder, der modtog Den Store Sociale Pris på kr. 500.000 kroner: (Foto: Jakob Boserup)
Kronprinsparret sammen med Marika Sabroe og Cliff Kaltoft fra Landsforeningen af Væresteder, der modtog Den Store Sociale Pris på kr. 500.000 kroner: (Foto: Jakob Boserup)

Kronprinsparret var i gavehumør i eftermiddags, da Kronprinsparrets Sociale Priser 2010 blev uddelt i Den Sorte Diamant. Den Store Sociale Pris var for første gang i Kronprinsparrets Prisers historie på 500.000 kroner, og den tilfaldt Landsforeningen af Væresteder.

Landsforeningen af Væresteder i Fredericia blev etableret i 1998 af foreningens leder Cliff Kaltoft og omfatter i dag 105 væresteder over hele landet. Landsforeningen arbejder for at udvikle værestederne og sikre socialt udsatte borgere fristeder med mulighed for socialt samvær og støtte i forhold til de udfordringer, som værestedernes gæster møder i hverdagen.

Ikke 2 væresteder er dog ens. De afspejler i deres mangfoldighed de mange forskellige mennesker, der har brug for værestedernes sociale samvær og støtte. Det gælder psykisk syge, misbrugere eller tidligere misbrugere, ensomme mennesker m.fl.. Værestederne drives som selvstændige enheder eller af større organisationer som f.eks. Kirkens Korshær eller KFUM’s Sociale Arbejde.

Siden Landsforeningen af Væresteder blev etableret, har foreningen gennemført en række store succesfulde arrangementer, bl.a. sejladsen Håbet i 2002, Tour de Udsat for værestedsbrugere i 2005, X-Games i 2008 for socialt udsatte og Udsatte Legene 2009 i Odense.

Sociale Priser med fokus på børn og unge
Foruden Den Store Sociale Pris kunne Kronprinsparret for første gang uddele to Sociale Priser på hver kr. 50.000,-. Den ene gik til rådgivningscentret og mødestedet Baglandet i København, og den anden gik til værestedet Amarngivat i den østgrønlandske by Tasiilaq.

Baglandet i København støtter unge og voksne, der som børn har været anbragt uden for hjemmet. Her arbejdes der for at støtte tidligere anbragte og bane vejen for, at de kan skabe et konstruktivt liv og få bragt orden i en til tider kaotisk tilværelse. Siden etableringen i København har stedets tanker bredt sig, så der i dag er opstartet lignende rådgivnings- og mødesteder i Århus, Aalborg og senest i Vejle.

Værestedet Amarngivat har som erklæret målsætning at skabe trygge rammer for områdets børn i alderen 5-14 år. Udover at fungere som værested med aktiviteter og socialt samvær for børn og unge, kan huset også fungere som nødherberg, hvis der opstår akutte situationer, hvor børn eller børnefamilier har behov for at overnatte.