Annonce:
Annonce:

Vor tids grever og baroner

Kongehusets nye venner må betale for det: I stedet for titler får de mange pengefolk omkring kongehuset adgang til de bonede gulve

Jørgen Mads Clausen stiller gerne Danfoss-koncernens Cessna Citation til rådighed for de kongelige. (Foto: Carsten Andreasen)
Jørgen Mads Clausen stiller gerne Danfoss-koncernens Cessna Citation til rådighed for de kongelige. (Foto: Carsten Andreasen)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige
Annonce:

Før i tiden hed de lensgrever og lensbaroner.

Men i dag er pudderkvastene og de sjove uniformer skiftet ud med jakkesæt og dokumentmapper. I dag står der CEO, direktør, reder eller finansmand på de indbydelser, kongehuset sender ud til den udvalgte skare, der får lov til at komme med til de kongelige fester.

De er den nye tids grever og baroner, der i deres flotteste skrud tager opstilling langs Amalienborgs guldlakerede paneler, når de kongelige inviterer til fester.

I modsætning til tidligere tiders adelsmænd er det dog ikke en livslang indsats for monarkiet eller deltagelse i svenskekrige, der har gjort dem fortjent til at sole sig i stråleglansen ved siden af den danske regent.

Landets rigeste
For Danmarks kongelige familie punkterer lærdommen om, at ’Rigtige venner kan ej købes for penge’.

De stiller nemlig gerne op som venner med nogle af landets rigeste mænd, der i form af kolde kontanter og rare vennetjenester er med til at gøre livet endnu mere behageligt for de blåblodede på Amalienborg til gengæld for en plads i indercirklen.

Som Jørgen Mads Clausen fra Danfoss konstaterer:

– Det er fint at være på god fod med dem.

Derfor låner han gerne sit fly ud til de kongelige, ligesom Mærsk Mc-Kinney Møller gør. Eller Lego-koncernen.

Gevinsten er ikke kun adgang til de bonede gulve. Flere gange har de kongelige stillet op for familien Clausen, og hos discountbryggeriet Harboe glæder Bernd Griese sig over, at han er kongelig hofleverandør.

Han har tidligere foræret kronprins Frederik tre både.

Lige i kølvandet
Også Fritz Schur, der har tjent millioner på blandt andet toiletpapir, er altid med i de kongeliges kølvand.

Så selv om Margrethe og hendes familie hvert år modtager mere end 100 millioner kroner i skattefri indtægt fra de danske skatteydere, er det altså ikke nok til at holde den ekstravagante familie kørende.

Derfor smider en lang række prominente rigmænd gladelig kolde kontanter på bordet for at komme ind i varmen på Amalienborg.

Og det betaler sig.

Ekstra Bladet bringer hermed en oversigt over de mest prominente af vor tids baroner og grever.

Finansmanden Fritz Schur
Blandt den brede befolkning er han et ubeskrevet blad.

Men når finansmanden Fritz Schur drager på ferie i Thailand, er det prins Henrik, der smører ham ind i solcreme.

Den ukendte Fritz er så højt placeret på den danske kransekage, at han er med til alle de store fester i kongehuset, han spiller bridge med regentparret og går på jagt med prinserne.

Danskerne kender dog hans produkter i hoved og røv. Kongehusets bedste ven er nemlig landets største producent af toiletpapir og køkkenruller.

Det er derimod ikke de lidet agtede produkter, der er skyld i, at han optræder på et hav af billeder sammen med dronningen og prinsgemalen. Det er derimod den formue, toiletpapiret, opvaskebørsterne og engangsgrillerne har forsynet ham med.

En del af midlerne bruges til at servicere de kongelige, der elsker venner med bugnende tegnebøger. Så da prins Henrik i januar 2008 lod sig indskrive til en uges kurophold i Lugano i Italien, blev han hentet i privatfly af blandt andre Fritz Schur.

Den mad- og vinglade forretningsmand har ligeledes været Mary og Frederik behjælpelig på flere måder med deres vinkælder i Kancellihuset på Fredensborg.

Ud over at være generøs over for de kongelige er han efter Mærsk Mc-Kinney Møller den bedste i landet til at netværke. En gang om måneden holder han selskab i sit hjem på Christiansholms Slot, hvor regentparret ofte deltager.

Modsat Mærsk har han dog ikke fået Elefantordenen, men Schur, der via sit venskab med Anders Fogh Rasmussen er blevet formand for tre store, offentlige selskaber, trives formentlig fint med, at det er hans ryg, prins Henrik nænsomt smører ind.

Den 24. april 2009 blev Fritz Schur ’benådet’ med kommandørkorset af Dannebrogordenen.

Annonce:

Direktør i Harboe, Bernd Griese
Hovedaktionæren og direktøren i discountbryggeriet Harboe, Bernd Griese, måtte smide store summer på bordet, før han kunne tage konen Kirsten under armen og tage plads for at se kronprins Frederik blive gift med Mary Donaldson.

Nærmere bestemt to hundedyre Farr 40-både, som er Fredes nye yndlingsbeskæftigelse.

De er – sammen med en tidligere dragebåd – købt og betalt af Grieses bryggeri, mens regningen for de løbende udgifter til sejladserne er overladt til skibsmalingsfirmaet Hempel.

Til gengæld for tjenesten er Bernd Griese, hans kone og bryggeriets direktør med, når de kongelige inviterer til fester.

Men ikke nok med det. Efter den rundhåndede gave meddelte dronning Margrethe for snart to år siden, at bryggeriet, der blandt andet står for Bjørnebryggen, nu kan titulere sig selv ’kongelig hofleverandør’.

Ideen om at støtte sin gavmilde sponsor blev dog ikke helt opfattet af Frederik, der blev fotograferet, mens han drak andre mærker, mens han stod iført sin kasket med Harboes logo.

Senere tog han afstand fra øl og erklærede, at det var slut med at drikke.

– Vi skal jo også holde vægten, så vi står tidligt op, lever generelt sundt, ikke noget med bajere, lød det fra Frede.

Begejstringen over den royale frontfigur i reklamesammenhæng er dog udelt.

– Frederik er en mand af folket. Der er jo ikke nogen, som ikke kan lide ham, lød det beundrende fra Bernd Griese.

Formentlig er Frederik lige så glad for sin gavmilde ven.

Annonce:

Mærsk Mc-Kinney Møller
Da Mærsk Mc-Kinney Møller 15. december år 2000 fik hængt Elefantordenen om sit slanke korpus, var han så tæt på at blive adlet, som man overhovedet kan blive.

Rederen er nemlig den eneste nulevende dansker, der har fået rigets mest fornemme orden uden at være kongelig.

Elefantordenens devise magnanimi pretium, der betyder ’den storsindedes løn’, kommer dog fuldt ud til sin ret i tilfældet Mærsk.

For den hyperroyale reder har om nogen været en gavmild mæcen, når det kommer til de blåblodedes konstante ønsker om flere midler.

Han låner gerne sit fly til de kongelige, han har restaureret rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads, og da prins Joachim skulle prøve kræfter med erhvervslivet, skaffede Mærsk ham et job i Hongkong.

Senere besluttede rederen at give landet en opera, der skulle ligge i forlængelse af Amalienborg-aksen, som ligger ham meget på sinde. Ifølge arkitekten Henning Larsen havde Operaen kun ét formål:

– Længe inden han begyndte at tale om lige præcis en opera på Dokøen, nævnede han i en bisætning over for mig noget om en medalje og pegede samtidig på sit jakkerevers. Først senere gik det op for mig, at han havde ment en orden i knaphullet – og først endnu senere fattede jeg, at han havde ment elefantordenen. Den fik han da også. Men ’from day one’, som hr. Møller yndede at sige, forbandt han tilsyneladende den store ’gave til det danske folk’ med den største orden i Danmark – til sig selv.

De mange pengegaver har ikke kun resulteret i den højeste orden. De har samtidig sikret ham fast gang på de bonede gulve og let adgang til rigets førstedame.

Mærsk siges i øvrigt at have været en af dronning Ingrids nærmeste rådgivere i pengesager og ifølge forlydende skulle kongehuset stadig være i besiddelse af en del aktier i verdensfirmaet.

Annonce:

Jørgen Mads Clausen fra Danfoss
Når de kongelige sætter sig om bord i Danfoss-koncernens private jetfly, er det altid på foranledning af dronning Margrethe.

– Det er altid på deres initiativ, siger Jørgen Mads Clausen til Ekstra Bladet.

Hans familie er særdeles velvilligt indstillet over for Margrethe og hendes forsøg på at lade andre betale regningen.

– Det er fint at være på god fod med dem. Det åbner alle døre at have dem med på erhvervsfremstød. Det kan de ikke i Tyskland og USA, hvor de ikke på samme måde kan have statsoverhovederne med. Når man kommer fra lille Danmark, er det en enorm fordel, hvis man kan lægge sig i slipstrømmen af de kongelige, siger Danfoss-bossen.

– Er der tale om gentjenester?

– Nej, der er ingen betingelser. Vi gør det for dem, og så ved vi, at så er vi gode venner. De betaler ikke noget, men vi hjælper gode venner.

– Er I så gode venner?

– Ikke sådan, at vi sidder og hygger med dem eller spiser middag sammen. Men nu skal jeg for eksempel med til gallaforestillingen i Det Kongelige Teater, siger Jørgen Mads Clausen.

Han understreger, at det måske er en gang om året, at de får en opringning fra kongehuset.

– Det sker indimellem, at vi får en føler om, at dronningen gerne vil fragtes fra A til B. Om de kan låne flyet. Og så ser vi, om det passer ind. Derefter tager vi stilling, siger Clausen.

Sidst de kongelige brugte flyet, var da Frederik og Mary skulle hjem fra et besøg i Thailand, hvor uroligheder lukkede de ordinære lufthavne.

– Det thailandske militær fik så flyet omdirigeret til en militær lufthavn. Hvis ikke de havde været med, var vi ikke kommet af sted. Der fik vi valuta for pengene, siger han.

Ekstra Bladet ville også gerne have spurgt Mærsk Mc-Kinney Møller, Fritz Schur og Bernd Griese om deres generøsitet over for de kongelige, men de vendte aldrig tilbage på henvendelsen.

Ekstra Bladet ville også gerne have spurgt Mærsk Mc-Kinney Møller, Fritz Schur og Bernd Griese om deres generøsitet over for de kongelige, men de vendte aldrig tilbage på henvendelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: