Forsker løj om Marys værdi

Påstået samfundsgevinst på 12 milliarder var grebet ud af luften

12 milliarder kroner. Så meget skulle Mary være værd for Danmark ifølge en undersøgelse. Den viste sig at være mere end svagt baseret. (Foto: Kvals Bo Christensen).
12 milliarder kroner. Så meget skulle Mary være værd for Danmark ifølge en undersøgelse. Den viste sig at være mere end svagt baseret. (Foto: Kvals Bo Christensen).

Royalisterne brølede højlydt af glæde, da den nu lukkede gratisavis Dato for mere end fire år siden kunne bekendtgøre, at kronprinsesse Mary var 12 milliarder kroner værd for Danmark.

Det økonomiske argument for at beholde kongehuset var hjemme, efter at brandingseksperten Simon Anholt beregnede, at hendes værdi lå på det astronomiske beløb.

Men det var en and, avisen serverede for sine læsere, viser en gennemgang, som DR's ' Detektor' har lavet af sagen.

Simon Anholt indrømmer nu, at hans konklusion hviler på et papirtyndt grundlag.

Læs også: Prinsesse hønserumpe

For da han bliver spurgt om, hvor nøjagtige hans beregninger er, rammer forskeren en pæl gennem royalisternes argument om, at kongehuset er en økonomisk gevinst for Danmark.

- Ikke særlig. Det er vigtigt at understrege, at det var en provokation. Det er en beregning, jeg har lavet på bagsiden af en konvolut. Det er en intellektuel leg. Det var en provokation. Det ville måske være muligt at lave en rigtig beregning, siger Simon Anholt.

Læs også: Mary brugte 17.000 på frisørbesøg

Han bliver spurgt, hvor sandt det er, at hun er 12 milliarder værd.

- Tilstrækkelig sandt, siger han.

Hans ' undersøgelse' får ikke andet end et hånligt skuldertræk fra Henrik Merkelsen, der er lektor ved Institut for Internationale Kultur-og Kommunikationsstudier på CBS.

- Konklusionen på den undersøgelse, han har lavet, må være, at man overhovedet ikke kan sige noget om en forskel på monarkier og republikker. Det er der simpelt hen ikke belæg for. Så når han går videre og siger, hvad Mary specifikt er værd, bliver det simpelt hen for absurd.

Læs også: En million kroner mere til de kongelige

Det kan ikke lade sig beregne, siger Henrik Merkelsen til ' Detektor'.

Siden Dato skrev de løgnagtige tal, har de 12 milliarder været fastslået som et faktum og har givet næring til tilhængerne af kongehuset.

' Derfor, når visse personer vedholdende påstår, at kongehuset er en kæmpe økonomisk belastning for samfundet, bør de belæres anderledes,' skrev en læser således i Berlingske.

Men konklusionen byggede på en løgn.