Frede ville score kunst til millioner

Kronprins Frederik ville eje malerierne i Frederik VIII's palæ, men blev afvist af fonden, der betalte

Frede forsøgte at få eneejerskab over kunsten på væggene. I ansøgningen var Mary ikke nævnt med et ord. (Foto: Mikkel Tariq Khan)
Frede forsøgte at få eneejerskab over kunsten på væggene. I ansøgningen var Mary ikke nævnt med et ord. (Foto: Mikkel Tariq Khan)
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Kronprins Frederik har i mange år været meget optaget af kunst og har selv en større samling derhjemme.

Men i forbindelse med indretningen af sit og Marys nye palæ på Amalienborg, var han lidt for optaget af de kunstværker, som kongehuset fik fonden Realdania til at betale.

flash! kan afsløre, at der i ansøgningen om de mange millioner, der skulle finansiere de udvalgte kunstneres værker, blev lagt vægt på, at de skulle tilhøre tronarvingen.

'De nye kunstværker vil tilhøre HKH Kronprins Frederik,' skrev Poul Schülein, der er partner i arkitektfirmaet Arkitema, der står bag renoveringen, således i ansøgningen.

Altså ikke Frederik og Mary, men Frederik alene.

LÆS OGSÅ: Royal modernisering gav stort rykind

Ejet af den danske stat
Men trods sin status som kommende konge af Danmark måtte Frederik erkende, at han ikke kan få alt, han peger på.

I et svar mere end et år senere ødelagde fonden Realdania drømmene om ejerskab af de milliondyre kunstværker.

'Efter færdiggørelsen overdrager Hoffet alle kunstprojekter og den nye lysinstallation til SES (Slots- og Ejendomsstyrelsen, red.), idet disse dele alle betragtes som bygningsintegreret,' svarede Hans Peter Svendler, der er direktør i Realdania.

Dermed måtte Frederik erkende, at han ikke kan kalde malerierne i Frederik VIII's palæ for sine egne. De er i dag ejet af den danske stat, der ejer Amalienborg, som malerierne nu er en del af.

LÆS OGSÅ: De royale koster 400 millioner per år

Kæmpe donation
flash! har fået aktindsigt i udgifterne til malerierne, og den viser, at det ikke var småpenge, som kampen drejede sig om.

I alt donerede Realdania 7.360.000 kroner i honorar til kunstnerne. Ligeledes betalte de arkitektfirmaet en million kroner.

I alt løb regningen for kunsten på Frede og Marys vægge op i 9.290.000 kroner.

-Jeg blev bedt om at søge og gjorde det på den måde, jeg blev bedt om. Men jeg kan ikke udtale mig dybere, siger Poul Schülein til flash!

Poul Schülein modtog i 2010 prins Henriks 'Danske Europa Nostra Pris' for sit arbejde med palæet.

LÆS OGSÅ: Kongelig luksus: Du har betalt gildet!

Malerier nøje tilpasset til væggene
Det var Frede og Mary, der sammen med daværende hofchef Per Thornit fik ideen til at fylde nutidig kunst ind i palæet. Først søgte man om penge til malerier, men det faldt uden for Realdanias fundats. Derefter fik Per Thornit ideen om at male dem på lærreder, hvis formater var nøje tilpasset væggen, så billederne blev en del af bygningen.

Dermed kunne Realdania, der 'støtter projekter inden for det, vi med en samlet betegnelse kalder det byggede miljø' yde det store millionbidrag til kronprinsparrets hjem. Malerierne kan dog stadig fjernes fra væggene, hvis det bliver nødvendigt.

Men Frede må nøjes med at nyde de mange billeder i sit hjem. Han kommer aldrig til at stå som ejermand.

Ifølge kongehuset var malerierne en gave til kronprinsparret.

- Men de overdrog dem til staten. Du må spørge arkitekten om, hvorfor det er formuleret, som det er. Sagen er, at det var en gave, der blev overdraget til staten, siger hoffets kommunikationsmedarbejder, Kirsten Baltzer Kahr, til flash!.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind