Baron søger fri proces

Kongefamiliens nære ven, Otto baron Reedtz-Thott vil lade samfundet betale for retssagen der omhandler hans nabostrid med fiskerne i Basnæs ved Dybsø Fjord

Otto baron Reedtz-Thott - en fattig mand? (Foto: Per Rasmussen)
Otto baron Reedtz-Thott - en fattig mand? (Foto: Per Rasmussen)
Kongefamiliens nære ven, den stridbare Otto baron

Reedtz-Thott til Gavnø på Sydsjælland, er tilsyneladende ikke nær så velhavende, som man skulle have troet, men åbenbart så fattig, at han har søgt om fri proces i sit juridiske naboslagsmål med fiskerne i Basnæs ved Dybsø Fjord.

Oplysningen om fri proces, der skal sikre fattige mulighed for at få deres ret, fremgår af et brev fra Civilstyrelsen til de fiskerfamilier, der snart skal møde deres jorddrot i retten.

Fiskerne betaler selv
Efter loven kan baronen få samfundet til at betale gildet, hvis han i 2006 havde en skattepligtig husstandsindkomst på under 256.000 kroner. Lidt mere, når der er en ægtefælle og børn.

En så beskeden indkomst er en brøkdel af de millioner af kroner, han forvalter i sit indviklede netværk af selskaber. Alene hans hjem, det imponerende Gavnø Slot, er vurderet til 11,6 millioner kroner i ejendomsværdi.

Fiskerfamilierne skal betale udgifterne til retssagen af egen lomme.

– Vi har fået afslag på fri proces, fordi vi har en retshjælpsforsikring, siger pædagog Mette Mikkelsen, 44, fra fiskerslægten Ambæk.

Hun er en af dem, der har stævnet baronen for at få dom for, at fiskerne i Basnæs fortsat kan bruge fiskerlejet, som de har gjort det i generationer i forståelse med de skiftende baroner på Gavnø.

Truer med at ’rydde op’
Tidligere på året erklærede Otto baron Reedtz-Thott pludselig, at han havde hånds- og halsret over havnen, og at han ville sætte en bulldozer på fiskernes hytter og ’rydde op’. Fiskerstriden er blot den seneste af en stribe sager, hvor han farer frem med bål og brand mod folk på egnen.

Ekstra Bladet ville gerne have spurgt baronen, om han er en fattig mand, men han reagerede ikke på vores henvendelse.