Brigitte Bardot klager til Margrethe

Franske Brigitte Bardot har sendt et klagebrev til dronning Margrethe, for at få hende til at gribe ind over for grønlændernes behandlinger af slædehunde og færingernes hvalfangst. Læs brevet her

Fru Bardot er sur - meget sur. Vi er nemlig ikke ordentlige over for dyrene i Danmark. (Foto: AP)
Fru Bardot er sur - meget sur. Vi er nemlig ikke ordentlige over for dyrene i Danmark. (Foto: AP)

Som adskillige retssager imod den tidligere skønhed Brigitte Bardot i den senere tid har vist, så er den 73-årige eks-skuespiller og aktivist ikke ligefrem verdens største humanist.

Senest blev hun i juni ved domstol i Frankrig idømt en bøde på 15.000 euro for at opildne til had imod muslimer, som hun mener ødelægger landet, lader dyr bløde for meget, holder deres egen store fest oven i påsken og i øvrigt altid får deres vilje.

Men når det kommer til lodne eller våde væsner fra de arktiske egne, så er der nærmest ingen grænser for, hvor langt hun vil gå for at sikre deres velfærd.

På det sidste har hun med stor bekymring set til, mens grønlændere sulter deres slædehunde ihjel, og færingerne til stadighed fortsætter med deres traditionelle grindehvalsfangst.

Det var ekstrabladet.dk, der sidste år satte fokus på mishandlede slædehunde, der blev sultet ihjel. Nu har et tv-program fulgt afsløriongerne op, og det har fået Brigitte Bardot til tasterne.

Nu har hun taget sagen i egen hånd og skrevet et brev til højeste myndighed – den danske dronning – for at få sat en stopper for, hvad hun mener, er 'en skandaløs, barbarisk praksis'.

Brevet lyder i sin helhed således:

Deres Højhed.

En udsendelse af et program om den globale opvarmnings indvirkning på miljøet, der for nyligt blev vist på fransk tv, har fremprovokeret mange reaktioner fra seere, der var skræmt fra vid og sans. Specielt efter at have set hundredvis af slædehunde lænket og efterladt til at dø i skraldebunker.

Dette er ikke en ny situation, eller et isoleret tilfælde. Det sker hver sommer, men fænomenet har nu nået epidemiske proportioner, efter som disse hunde bliver betragtet som affald af inuitbefolkningen, så snart sneen smelter.

Hunde bliver lænket i hundredvis og efterladt i øde og udtørrede omgivelser. Synet af en ung tæve, der bliver spist af sine sultne kammerater, mens hendes hvalpe er dømt til at lide en lignende skæbne for hånden af andre hunde, har brændt sig fast på min nethinde.

Det er simpelthen ikke muligt at acceptere denne horrible situation. Derfor beder jeg Dem ydmygt om at gribe ind og sætte en stopper for denne skandaløse, uanstændige, barbariske praksis. Hvis hunden er menneskets bedste ven, så må mennesket være hundens værste fjende for at tillade dette.

Dette sker ovenpå den årlige skandaløse massakre på hundrede af grindehvaler på Færøerne. De talrige drab på disse små hvaler, der bliver gennet ind mod kysten kun for at blive pryglet ihjel med kroge og knive, er et ubærligt slagteri under åben himmel.

Danmark burde ikke tillade, at der igen bliver lejlighed til at fremvise disse inhumane og usmagelige metoder, der vækker retfærdig afsky og harme over hele verdenen.

Selv om Færøerne og Grønland er to forskellige autonome regioner, er de ikke desto mindre lovgivningsmæssigt bundet til Danmark.

Det er simpelt hen hverken tænkeligt eller tilladt for et medlem af den Europæiske Union at opføre sig så anarkistiske og voldeligt over for dyr.

Jeg beder ydmygt Deres majestæt om at høre min bøn, og ikke lade mit råb om hjælp gå ubesvaret hen.

Jeg har store forhåbninger til Dem, og sender Dem mine mest respektfyldte og dybfølte tanker.

Brigitte Bardot