Hellere dyr luksus end dyrevelfærd

Selv om dronningen er protektor for Dyrenes Beskyttelse, går de kongelige damer i pels og herrerne på jagt

Selv om dronningen er protektor for Dyrenes Beskyttelse, har hun intet problem med at de selvsamme dyr bliver flået, så hun kan iklæde sig endnu en pels. (Polfoto)
Selv om dronningen er protektor for Dyrenes Beskyttelse, har hun intet problem med at de selvsamme dyr bliver flået, så hun kan iklæde sig endnu en pels. (Polfoto)

Hun er protektor for Dyrenes Beskyttelse og må vel som sådan mene, at hun vil dyrene det bedste. Men når dronning Margrethe er færdig med skåltalerne i foreningen og vender tilbage til familien på Amalienborg, er det så som så med dyrevelfærden.

For de kongelige er i virkeligheden dyremishandlere på grund af deres omfattende brug af pelse, deres store glæde ved jagt og livretten foie gras.

Det mener formanden for dyreværnsorganisationen OASA, Mirja Zeuthen, der har svært ved at forstå, hvorfor de kongelige opfører sig, som de gør.

– Jeg synes, det er grotesk, at de går i pels. Vi har en kronprinsesse, der drøner rundt i pelse, som er designet af veninderne. Men ved hun, at vi har rævefarme, hvor rævene går rundt på mellem en og to kvadratmeter? De gnaver i sig selv af frustration, og det er de kongelige med til at bidrage til, siger Mirja Zeuthen.

Andre spilleregler
Hun mener, folk selv skal bestemme, om de vil gå i pels. Men når man er kongelig, gælder andre spilleregler.

– Det er et spørgsmål om at være Danmarks ansigt udadtil. Jeg går ud fra, at dronningen som protektor er vidende om forholdene for dyr, men hun tilsidesætter det for sine egne luksusbehov. De kongelige har et medansvar for den dyremishandling, der foregår, understreger Mirja Zeuthen.

Hun langer også ud efter de kongeliges åbenlyse glæde ved foie gras, som bliver fremstillet ved, at gæs flere gange om dagen får en tragt stoppet langt ned i halsen, hvorefter de bliver stopfodret med det resultat, at deres lever svulmer op til abnorm størrelse og bliver meget fed.

Fint med jægere
– Der er ingen tvivl om, at det er dyremishandling. De går i små, mørke bure og får alvorlige blødninger og skader i spiserør og mavesæk. Det er forbudt at producere i Danmark, fordi det er dyremishandling, og derfor er det dobbeltmoral, at vi må importere det. Ved at spise det, støtter de kongelige dyremishandlingen, slår Mirja Zeuthen fast.

Heller ikke de kongeliges udelte glæde ved jagt går dyreværnsforkæmperens opmærksomhed forbi. For selv om hun har det fint med de jægere, der holder bestanden nede, så dyrene kan leve, så gælder sympatien ikke de kongelige.

– Jeg synes ikke, det er fint, når prins Joachim har vilde jagtorgier og skyder 17 dådyr på en dag, når man tænker på, at der må skydes 20 i det pågældende område på et helt år. Det er jo helt grotesk, siger Zeuthen og fortsætter:

– Det virker, som om de tror, at så længe man er kongelig, er det i orden bare at pløkke ned.

– Hvad mener du om, at hun er protektor for Dyrenes Beskyttelse?

– Det er jo omsonst, at hun er det i forhold til det, de gør. Jeg lagde mærke til, at hun i nytårstalen sagde: ’Vi har et ansvar for hinanden, det er et af de principper, vort samfund bygger på’. Men det gælder åbenbart ikke vores dyr, siger Mirja Zeuthen.

Forkert at dyrene lider
Hun er på linje med en række dyreværnsorganisationer, der stort set alle mener, at avl af dyr for pelsens skyld er uetisk.

Således også dronningens egen organisation:

'De mange millioner mink, der hvert år avles i Danmark, lever alle under nogenlunde ens forhold; i traditionelle trådbursystemer uden mulighed for at udøve ret megen naturlig adfærd. Branchen mener, at minken har vænnet sig til traditionelle trådbursystemer og derfor ikke har behov for mere naturlige forhold. Denne betragtning er Dyrenes Beskyttelse uenig i,' skriver Dyrenes Beskyttelse således.

Officielt må dronningen være enig.