Mary er intet værd

Den såkaldte Mary-effekt på eksporten er en myte, slår DR-program fast

Mary har INGEN effekt på eksporten til Australien, fastslår DR-program, der er dykket ned i tallene. (Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto).
Mary har INGEN effekt på eksporten til Australien, fastslår DR-program, der er dykket ned i tallene. (Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto).
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Angiveligt skulle de være skyld i, at Danmarks eksport til Australien er tordnet i vejret.

Men det er ikke dokumenteret, når medier og erhvervsorganisationer forsøger at give indtryk af, at Mary og Frederik er deres vægt værd i guld, når det kommer til eksport.

Det kritiske DR-program Detektor har kigget på den såkaldte Mary-effekt, der skulle være skyld i, at vi har økonomisk gevinst af hende via eksporten til hendes hjemland.

Her fastslås det, at Dansk Industris markedschef, Jens Holst-Nielsen i forbindelse med parrets besøg i Sydney sidste måned ikke havde belæg for det, da han slog fast:

- Parret har kort sagt en helt uvurderlig betydning for dansk eksport til Australien. Det er ubetinget det marked, hvor kongehuset har størst effekt. Og hvor kronprinsparret virkelig betyder meget.

Fint skal det være - Mary vil kun tiltales i tredje person

Ifølge Detektor er det korrekt, at Danmarks eksport til Australien er fordoblet siden 2003, hvor Mary flyttede til Danmark.

Men fra 1993 til 2003 blev eksporten tredoblet - og steg altså endnu mere end i den periode, hvor Mary angiveligt skulle have effekt.

Ligeledes slår programmet fast, at Norge og Sverige har oplevet samme stigningen i eksporten til Australien - uden at have en australsk prinsesse.

Sådan må du ikke se Mary

Kigger man på landets generelle import siden 2003, er den steget voldsomt, men Danmarks andel af Australiens import er faktisk blevet mindre, hvor det altså kun var Danmark, der kunne mønstre en australsk prinsesse.

Også Dansk Erhverv bidrog til det royale rygklapperi, da organisationen slog fast, at antallet af australske turister er fordoblet, siden Mary kom til. Der fandtes dog ikke målinger fra før 2005, hvilket gør det umuligt at sige noget om udviklingen tidligere.

Samtidig havde Norge og Sverige den samme udvikling i australske turister frem til 2009, hvor Danmark fik forholdsvis flere end de to nabolande.

Vi går i nattøj til langt op på dagen

Dansk Erhverv har ikke ønsket at deltage i DR-programmet, men skriver blot:

’Vi er fortsat overbevist om, at vores konklusioner om udviklingen og årsagerne er rigtige.’

Mary behængt med smykker for 727.000 kroner

Dansk Industri udgav i 2011 en rapport om, at eksporten til Australien går strygende. Her blev specielt CO2-lovgivningen fremhævet som forklaring. Frede og Mary blev ikke nævnt med et ord.

DRs Detektor har spurgt markedschef hos DI Jens Holst–Nielsen om, hvad de kan dokumentere effekten til at være er svaret: ’Det kan jeg ikke. Jeg kan ikke isolere effekten af det’. DI understreger dog overfor DRs Detektor, at det er deres erfaring, at Mary har stor effekt. De kan bare ikke bevise omfanget.

Programmet vises i morgen aften klokken 21.00 på DR2.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+