Grevinde Anne Dorte er død

Døden indtraf torsdag aften på Gentofte hospital

Grevinden Anne Dorte og grev Christian var gift i 42 år. (Foto: Anthon Unger)
Grevinden Anne Dorte og grev Christian var gift i 42 år. (Foto: Anthon Unger)

Grevinde Anne Dorte af Rosenborg er død, 66 år gammel. Grevinden, der i 42 år var gift med Grev Christian, dronningens fætter, døde torsdag aften kl. 20 på Gentofte hospital.

Hun bisættes på torsdag 9. januar kl. 10.30 fra Lyngby kirke, meddeler familien.

Anne Dorte led i flere år af kræft og gennemgik både operationer og flere strålebehandlinger.

Så sent som i julen, var Anne Dorte omgivet af hele sin familien. Hendes børn og børnebørn holdt jul på Sorgenfri Slot.

Og i det nyeste Billed-Bladet fortæller den ene datter Camilla af Rosenborg, at nytårsaften blev fejret stille og roligt, fordi hendes mor ikke havde så mange kræfter på grund af sin sygdom.

Nummer tre i arvefølgen
Grevinde Anne Dorte blev i 1971 gift med dronning Margrethes fætter greve Christian. Og da greve Christian valgte at blive borgerligt gift, blev han frataget sin prinsetitel. Han blev i stedet tildelt tilten greve.

Christian af Rosenborg døde sidste år i maj. Og han er ligeledes begravet ved Lyngby Kirke.

Dronningen inviterer til fætter-kusine julSå meget får dronningen i lønforhøjelseBliv kongelig for en dag

Greve Christian af Rosenborg var på et tidspunkt nummer tre i den kongelige arverække til tronen i Danmark. Men en ændring af tronfølgeloven i 1953 efter en folkeafstemning sendte imidlertid greve Christians gren af kongefamilien ud i periferien.

Øverst på gæstelisten
Christian af Rosenborg var søn af arveprins Knud og prinsesse Caroline-Mathilde, og da den gamle tronfølgelov kun gav mulighed for mandlig arvefølge, var han før tronfølgeændringen i 1953 nummer tre i arvefølgen efter sin far og bror, greve Ingolf.

Selv om Christian blev skrevet ud af tronfølgeloven, var han og Anne Dorte blandt de øverste navne på gæstelisten, når der blev indbudt til fest i kongehuset.

Parret har tre døtre, komtesserne Camilla, Josephine og Feodora, som er vokset op i almindelige parcelhuse først på Heimdalsvej i Frederikssund og siden i Holte.

I de sidste år boede greveparret på Sorgenfri Slot, og dermed vendte greve Christian tilbage til sit barndomshjem.