Beholder pensionen trods titel-farvel

Apanagen skrottes ikke i forbindelse med prins Henriks frasigelse af titlen som prinsgemal

- Hanelefanten fra Amalienborg brøler igen og formentlig for sidste gang. Ekstra Bladet talte med journalist og royal ekspert, Trine Villeman, tidligere på dagen om Kong Henriks titel-skift. Se med her

De danske skatteydere kommer ikke til at slippe billigere i fremtiden, selv om prins Henrik formelt har skrottet sin titel af prinsgemal.

Beslutningen om at droppe titlen, han selv indførte, når nemlig ingen konsekvenser i det daglige, slår hoffets kommunikationschef, Lene Balleby, fast overfor Ekstra Bladet.

Danske kendte Nøgen Søs Fenger afsløret af radiostation

- Nej, men prins Henrik er gået på pension og derfor er der droslet ned på de officielle og udadvendte aktiviteter. Prinsen støtter dog fortsat som ægtefælle sin hustru ved forskellige lejligheder, som vi også har set det flere gange siden nytår og senest nu under statsbesøget, hvor dronningen nok er vært, men regentparret modtager sammen gæster i deres fælles hjem på Fredensborg, siger Lene Balleby til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet ville gerne høre om kong Henriks overvejelser omkring at skrotte titlen, når store dele af hans liv er gået med at beklage sig over, at han har været udsat for diskriminering ved kun at være prins, mens kongers ægtefæller tituleres dronning.

Det er slut med gemal for kongen, der nu kun officielt hedder prins. (Foto: René Schütze) Danske kongelige Henrik dropper sin titel

Hoffet går dog ikke ind i Henriks tanker, men nøjes med at konstatere:

- Titelændringen er en konsekvens af, at prins Henrik ønsker at have en mindre formel titel - og som afspejler, at Hans Kongelige Højhed nu er på pension. De to ting har ikke noget med hinanden at gøre, siger Balleby.

Han har i flere årtier brokket sig over, at han ikke kunne smykke sig med titlen konge. Derfor besluttede han sig selv for, at han ville tituleres prinsgemal, ligesom hans kollegaer i England og Holland.

- Hvorfor kun være prins og Hans Højhed, men ikke Hans Majestæt? Jeg har selv besluttet at kalde mig Prinsgemal for at finde en plads i det danske samfund lige såvel som et formål og en position i mit virke som prins. Det gør mig vred, at jeg bliver udsat for diskrimination. Danmark, der ellers er kendt for at være en ivrig forsvarer af ligestilling mellem kønnene, er åbenbart villige til at betragte ægtemænd som mindre værd end deres koner, har Henrik tidligere sagt.

(Foto: Anders Brohus) Danske kongelige Ekspert: Kong Henrik har fået nok

Og han fandt trøst i ordene fra en landsmand:

- General De Gaulle (fransk præsident, red.) lykønskede mig i anledning af mit bryllup og sagde til mig: ’De er den første franskmaend siden Bernadotte til at bestige en skandinavisk trone og blive kongegemal af Danmark’. For ham var det også indlysende, at jeg burde være kongegemal og ikke prinsgemal, fortalte Henrik.

Det er ikke kun danskerne, der har lagt mærke til Henriks besættelse af titler.

Også familien har gennem årene lagt øre til brokkerierne.

Atter liv i den pensionerede prinsgemal. (Polfoto) Danske kongelige Kong Henrik stod ved højen mast

- Det er ikke første gang, at han har udtryk sig omkring dette emne, som han har virket besat af gennem længere tid, har hans bror, Etienne de Monpezat, tidligere fortalt BT.

 

I et interview med avisen lod han engang de sårede følelser skinne igennem, da han følte, at danskerne opfattede kronprins Frederik som nummer to i hierakiet i kongehuset og at han dermed var på 3. pladsen.

- Jeg er nummer to. Jeg skal være nummer to. Man kan ikke bare sådan i et hierarki ændre på rækkefølgen, fordi nogen synes, det er smart eller måske dermed sælger flere aviser, sagde han dengang.

Nu har pensioneringen tilsyneladende sat en stopper for enhver drøm om nogensinde at kunne kalde sig konge.

120 kommentarer
Vis kommentarer