Bryder traditionen: Her holder dronning Margrethe nytårstale i år

Fredensborg Slot danner for en enkelt gangs skyld rammen om den traditionsrige tale

Margrethe holder tale på Fredensborg Slot i år. Foto: Finn Frandsen
Margrethe holder tale på Fredensborg Slot i år. Foto: Finn Frandsen

- Gud bevare Danmark.

Med de tre ord er de fleste danskere klar til at tage hul på årets sidste aften, når dronning Margrethe har leveret årets nytårstale.

Men i år kommer hilsnerne til Grønland og Færøerne til at blive afsendt fra et andet sted end normalt - nemlig Fredensborg Slot. Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

Det skyldes, at dronningen skifter Amalienborg Slot ud med Fredensborg Slot som følge af renoveringen af en større underjordisk afløbsinstallation på Amalienborg Slotsplads. Dermed må hun opgive at holde talen i Dronningens modtagelsesværelse i Christian IX's Palæ, som hun ellers plejer.

Kongelig kovending: Dropper dyre bilgaver

 

Det er dog ikke første gang, at nytårstalen holdes på netop Fredensborg Slot. Det er ifølge kongehuset også sket i 1979, 1980, 2014 og senest i 2015, hvor Christian IX's Palæ var under renovering.

Det var i øvrigt her, hun holdt en af de taler, der formentlig går over i historien. Her afslørende en noget mærket dronning nemlig, at prins Henrik ville gå på pension.

Margrethes nytårstale anno 2015. Foto: Jens Henrik Daugaard
Margrethes nytårstale anno 2015. Foto: Jens Henrik Daugaard

Dronning undgik kiks: Sådan slap hun for rod i talen

Konge- og dronningetro danskere, der ønsker at opleve stemningen på slottet, skal altså i stedet for Amalienborg tage til Fredensborg, hvor Livgarden spiller 'Kong Christian stod ved højen mast' efter talen, og Ydre Slotsgård vil være åben for publikum.

Fredensborg Slot. Foto: Mogens Flindt
Fredensborg Slot. Foto: Mogens Flindt
 

Dronningens mest markante taler