Chokeret kongehusekspert: - Det kommer fuldstændig bag på mig

Det er meget usædvanligt og stik mod alle odds, at prins Henrik ikke får en officiel statsbegravelse, siger Søren Jakobsen, der er forfatter til flere bøger om kongehuset

En mindre ceremoni kun for den nærmeste familie og ganske få andre.

Sådan kommer prins Henriks sidste rejse til at foregå, kom det onsdag frem på en pressebriefing på Amalienborg.

Her blev det også - noget overraskende - meldt ud, at prins Henrik ikke skal begraves men kremeres.

Efterfølgende vil han have halvdelen af sin aske spredt ud over de danske farvande, mens resten skal nedsættes i den private del af Fredensborg Slotshave.

- Det kommer fuldstændig bag på mig. Det er både overraskende og sært. Faktisk har jeg hele tiden tænkt, at en lille begravelse - eller familiebegravelse, om man vil - ville være ganske upassende, siger Søren Jakobsen, der er kongehus-ekspert.

Prins Henrik fotograferet i forbindelse med udgivelsen af sin kogebog i 2007.  Foto: Lars E. Andreasen Underholdning Vennernes farvel: Sådan var prins Henrik helt privat

Han havde da også forudset en stor, officiel statsbegravelse med deltagelse fra toppen af de europæiske kongehuse.

-  Det kommer simpelthen så meget bag på mig, at jeg har svært ved at sætte ord på. Andet end 'overraskende'. Prinsen har altid været meget udadvendt - også langt mere end resten af sin familie og de mennesker, han har omgivet sig med. Han har spredt latter og grin, og han har været enormt folkelig. Derfor er jeg chokeret over, at han vælger det stik modsatte.

Hans sidste opråb
- Hvad er det udtryk for?

- Det må jo være hans eget ønske. Jeg kan ikke forestille mig, at det er kongehuset, som har ønsket denne model. Der er ikke så mange monarkier tilbage i Europa, og de plejer at vise hinanden respekt ved at møde op til begravelser. Det plejer at være et stort setup, lyder det fra Søren Jakobsen.

- Jeg ser det her som hans sidste diplomatiske opråb - eller en diplomatisk løsning. Han kunne have fortsat sin demonstrative udmelding om, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af Margrethe. Med denne løsning - med kremering og askespredning - undgår han at live op i den splid igen. Det er på en måde rigtig fint - men han skulle nok bare have meldt det ud allerede dengang.

Billedet her er taget i 1967 - omtrent et år efter, at de mødte hinanden. Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix Underholdning Se de mange billeder: Da Henri de Monpezat forelskede sig i en dansk prinsesse

- Ser du det som en protest fra Henriks side, eller har han ment, at han ikke fortjente en statsbegravelse?

- Han har nok ment, at han fortjente noget mere. Jeg ser det som en diplomatisk afslutning. Han kunne have lavet mere rabalder ved at fastholde, at han ikke ville begraves ved siden af sin kone. Så dette er ikke en vild demonstration, men en stille.

- Det er vel heller ikke normalt, at en kongelig bliver kremeret frem for begravet?

- Nej, det er også usædvanligt. Han er det første medlem af kongehuset, der bliver brændt. Det er et udtryk for en moderne tankegang.

LIVE

0 kommentarer
Vis kommentarer