Dansk familie i bitter strid om tæppe til 47 millioner

Dommen er den bedst tænkelige, jubler sønnen

Juelsberg Gods kan også i fremtiden byde på et ualmindeligt dyrt tæppe. Foto: Søren Steffen
Juelsberg Gods kan også i fremtiden byde på et ualmindeligt dyrt tæppe. Foto: Søren Steffen

Et ualmindelig dyrebart Savonnerie-tæppe til 47 millioner kroner skal blive på det gamle gods Juelsberg ved Nyborg på Fyn.

Det afgjorde retten i Lyngby for nylig efter en prekær strid mellem far og søn, der begge mente, at de havde retten til tæppet, skriver Weekendavisen.

Sønnen Gregers Juel ejer det meste af godset, mens faren ejer hovedbygningen. Stridens kerne opstod, da faren, hofjægermester Erik Juel, for tre år siden valgte at forære tæppet til sin kone Lise-Lotte Juel. Han mente, at tæppet tilhørte ham, selv om han i 2005 forærede hele det historiske indbo i hovedbygningen til Juelsberg-Fonden, og parret satte det derfor sidste år til salg hos det britiske auktionshus Christie’s.

Det fik sønnen dog stoppet og har nu rettens ord for, at tæppet skal have sin fremtid på Juelsberg. Foreløbig er det dog fortsat i London.

- Dommen er den bedst tænkelige dom for mig, for Juelsberg og for den danske kulturarv, lyder det fra Gregers Juel i en mail til BT.

Gave fra Solkongen
Det godt ni meter lange og tre meter brede tæppe, som er vurderet til 47 millioner kroner, blev givet som en gave fra Ludvig XIV, der også er kendt som Solkongen, i 1600-tallet til en dansk minister og har befundet sig på Juelsberg siden 1800-tallet. I 2015 erklærede det statslige Kulturværdiudvalg, at tæppet havde en ’umistelig kulturværdi af afgørende national betydning’.

Sagen om tæppet er ifølge BT blot én af en lang række stridigheder familiemedlemmerne imellem. Tidligere er de gået rettens vej for at få løst stridigheder om leje af godsets tomme bygninger og godsets halmfyr.

Erik Juel, hans kone og deres advokat modtog yderligere nederlag i retten, der kendte dem alle tre 'uværdige' til at fortsætte i Juelsberg-Fondens bestyrelse.

Farens advokat, Karoly Németh, oplyser til Weekendavisen, at man har anket dommen til landsretten.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt