Danskerne: Her er vores bedste Henrik-minder

Prins Henrik blev mindet og hyldet af danskerne på slotspladsen foran Amalienborg

Kondolencerne strømmer ind fra danskerne til kongefamilien. TV: Ole Steen

På trappen foran Amalienborg Slot har hundredvis af danskere lagt blomster og tændt lys for prins Henrik. Nogle har sågar skrevet breve og lavet tegninger til både prinsen og dronning Margrethe.

Foto: Jens Dresling Danske kongelige Midt i sorgen: Dronningen viste sig for første gang efter prins Henriks død

Mange af de fremmødte har selv minder med prins Henrik og er dukket op for at sige et sidste farvel til manden med den markante personlighed. Se det herunder:

Hilda Hunnicke Hansen, 60 år, Albertslund

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund

- Jeg synes, at han har været et godt indslag i det danske. Så kan man have været enig med ham eller uenig. Han har haft sin franske facon og ikke været så stiv i det, som vi nogle gange kan være. Omvendt har han været hård i sin børneopdragelse, men det tror jeg, at han har lagt lidt af sig igen.

Danske kongelige Erik Brandt om sin bedste ven: - Han var ikke bange for at dø

Hvad er dit bedste minde med prins Henrik?

- Jeg er meget royalist, og jeg kan huske, da de blev gift. Jeg så det sammen med min mor i sort-hvid. Jeg var faktisk også derinde, da dronningen blev udråbt til dronning, og der var han jo med på balkonen. Jeg var inde og vinke, men jeg har aldrig mødt ham.

Nanna Nissen, 27 år, Nuuk

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund

Hvorfor er du på Amalienborg?

- Jeg bor i Grønland til daglig og var helt tilfældigt hjemme, da det skete. Så syntes jeg, det var passende at komme herind og vise sin respekt. Det er rigtig fint, at folk har blomster med, og jeg tror, at det er værdsat.

Foto: Tariq Mikkel Khan. Danske kongelige Kongehuset vil ikke gå i detaljer med dødsårsagen

Hvad er dit bedste minde med prins Henrik?

- Jeg kan huske, at dengang jeg var barn, var der en meget negativ stemning omkring prins Henrik. Man snakkede meget om, at han var arrogant, og at han ikke talte ordentligt dansk. Da jeg blev lidt ældre, vendte stemningen pludselig. I hvert fald blandt mange unge mennesker. Det kom nok lidt med radioprogrammet 'Monte Carlo'. Der blev han lidt kult. Jeg syntes, det var ret fantastisk, da stemningen vendte, og man begyndte at tage ham for den, han er. Favne at han bare var en speciel personlighed og hædre ham for det i stedet for at trampe på ham, fordi han var lidt anderledes.

Klaus Kræmer, 53 år, og Jette Dalgaard, 55 år, Haderslev

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund

Hvorfor er I på Amalienborg i dag?

- Det er tilfældigt, at vi er herovre (i København, red.). Jeg har to børn, der bor herovre, og Klaus kører kurérkørsel. Så kørte jeg med. Min søn har fri i dag, så nu er vi taget herind, så vi kunne kigge lidt. Vi har ikke fået købt en blomst, men vi kan nå det endnu.

Foto: Anita Graversen Danske kongelige Prins Henriks ven: En gang imellem slog det gnister

Hvad er jeres bedste minde med prins Henrik?

- Jeg har været i søværnet for mange år siden, så jeg har været så heldig at servere en middag for ham på et skib. Det er sådan, jeg mindes ham. Han var behagelig, siger Klaus Kræmer.

Doris Møller-Petersen, 59 år, og Makka Jacobsen, 58 år, Paamiut

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund
 

Hvorfor er I på Amalienborg i dag?

- Vi føler med hele familien. Vi er kommet for at lægge blomster og sende en sidste hilsen.

Prins Henrik skal ikke have en statsbegravelse, men en mindre ceremoni - og han skal som den første i kongehusets historie kremeres. Foto: Tariq Mikkel Khan. Danske kongelige Chokeret kongehusekspert: - Det kommer fuldstændig bag på mig

Hvad er jeres bedste minde med prins Henrik?

- Vi er fra Grønland, så vi ved, hvor meget Henrik og hele kongefamilien holder af Grønland. Vi har hørt så mange af hans udtalelser om Grønland og set, hvor meget han har hjertet med, når han er i Grønland, så vi følger hele kongefamilien.

- Han har været flere gange i Paamiut, hvor vi kommer fra. Dronningen, kronprins Frederik, Mary og de to store børn var også med. Det var en speciel oplevelse at have dem på besøg. Vi kunne komme tæt på dem. Der var selvfølgelig nogle vagter, men vi kunne sige hej, så det har været en dejlig oplevelse med dem.

Mathilde Randløv, 13 år, Emil Randløv, 10 år, Lonni Randløv, 40 år, og Morten Randløv, 41 år, Horsens

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund
 

Hvorfor er I på Amalienborg i dag?

- Vi er taget herover, fordi vi snakkede om det, da der var noget i nyhederne om kongehuset. Så siger Emil, at han ikke kan huske, at han har set, hvor dronningen og prinsen boede. Så tog vi herover, og nu skete det her.

Foto: Arkivbillede/AP. Danske kongelige Kongehuset deler et af de sidste billeder af prins Henrik

Hvad er jeres bedste minde med prins Henrik?

- Vi har familie som har hus i Frankrig tæt på hans slot Château de Cayx, så der har vi været nogle gange. Vi har været inde i haven og fået lov til at plukke en blomst, der var knækket. Henrik gik rundt og var en del af samfundet.

Jonna Ingstrup, 72 år, og Inger Glerup, 82 år, Hellerup

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund

Hvorfor er I på Amalienborg i dag?

- Vi tænkte, at det ville være en historisk dag, så vi skulle ind og være med.

Det er en velsmurt maskine, der nu er trykket 'sæt i gang' på. Foto: Her og Nu. Danske kongelige Det sker der bag facaden: - Kongehuset har siddet klar til at trykke på knappen

Hvad er jeres bedste minder med prins Henrik?

- Jeg var ret tæt på ham ovre på Læsø sammen med Kongeskibet. Det er tre somre siden. De var inviteret hen til vores nabohus og sad i haven. Det er et gammelt hus med tang-tag, og det havde de sat sig meget grundigt ind i og var meget interesserede i. Så der sad vi – eller stod sådan lige ved siden af, mens de fik et glas ude i haven. Mit stærkeste minde er hans glade ansigt på Læsø. Han var så glad, jeg kan se ham for mig. Det er også derfor, jeg er her i dag, fortæller Jonna.

- Han var en meget vidende, kulturel og spændende mand, som danskerne slet ikke var klar til at modtage. Man forstod slet ikke, hvor altfavnende og kunstnerisk han var. Det var synd, men det fandt man jo så ud af efterhånden. De bøger, der er skrevet om ham, har gjort gavn.

Bjorn Dotzauer, 40 år, Vordingborg

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund

- Jeg kommer til at savne ham, hans friske pust og hans måde at være på. Han var tro mod sig selv, og jeg kunne godt lide hans sure opstød med, at han aldrig blev konge. Det var de betingelser, han gik ind på, og han skulle selvfølgelig ikke være konge, men alligevel blev han vores allesammens kong Henrik til sidst.

Lars Lække Rasmussen har 'med stor sorg' modtaget nyheden om prins Henriks død. Foto: Ritzau Scanpix Danske kongelige Statsministeren: Den kongelige familie har mistet et anker

Hvad er dit bedste minde med prins Henrik?

- Jeg spillede egnsteater i Vordingborg på Rosenborg Gods i 1992, tror jeg. Der spillede jeg Ophelia, og han og dronningen var indbudt til at se det til en forpremiere. Da jeg kom frem i den lasede grå kjole og skulle spille Ophelia, skreg han af grin. Bagefter var han oppe og trykke min hånd og sige 'hvor var det fabelagtigt'. Hans latter var så smittede i de år, hvor jeg fulgte ham. Han var et spøjst indslag.

9 kommentarer
Vis kommentarer