Derfor droppede Henrik titlen

Afskaffelsen af prinsgemal-titlen vil han understrege sin reducerede rolle

- Prins Henrik ser sig selv i en anden rolle efter sin pension, en mindre officiel – og ønsker også med sin titel at understrege dette, siger hoffets kommunikationschef, Lene Balleby (Foto: René Schütze).
- Prins Henrik ser sig selv i en anden rolle efter sin pension, en mindre officiel – og ønsker også med sin titel at understrege dette, siger hoffets kommunikationschef, Lene Balleby (Foto: René Schütze).

Han har siden 70'erne kæmpet en indædt kamp for at blive ligestillet med kvinder, der er gift med en regent.

Men nu har han ikke kun droppet drømmen om at blive kaldt konge - ligesom kongers koner bliver kaldt dronninger - han har også selv valgt at skrotte titlen som prinsgemal.

Danske kendte Nøgen Søs Fenger afsløret af radiostation

Og det overraskende valg skal ses i lyset af, at han fra årsskiftet blev pensionist og dermed mere eller mindre trådte ud af den officielle del af kongehuset.

Ifølge kongehuset er der en simpel forklaring på kong Henriks valg.

Det er slut med gemal for kongen, der nu kun officielt hedder prins. (Foto: René Schütze) Danske kongelige Henrik dropper sin titel

- Prins Henrik ser sig selv i en anden rolle efter sin pension, en mindre officiel – og ønsker også med sin titel at understrege dette, siger hoffets kommunikationschef, Lene Balleby, til Ekstra Bladet.

Prinsgemal-titlen var konstrueret for at signalere, at han var en del af et regentpar og da Henrik ikke kunne få lov at smykke sig med titlen, indførte han selv prinsgemal ligesom sine mandlige kollegaer i England og Holland, hvor titlen også bruges.

(Foto: Polfoto/Jens Dresling) Danske kongelige Beholder pensionen trods titel-farvel

Med sin reducerede rolle i statsapparatet var det derfor ifølge Henrik på sin plads at droppe prinsgemal i titlen og i stedet blive en 'almindelig' prins på linje med sin yngste søn og børnebørn.

- Prins Henrik er gået på pension og derfor er der droslet ned på de officielle og udadvendte aktiviteter. Prinsen støtter dog fortsat som ægtefælle sin hustru ved forskellige lejligheder, som vi også har set det flere gange siden nytår og senest nu under statsbesøget, hvor dronningen nok er vært, men regentparret modtager sammen gæster i deres fælles hjem på Fredensborg, siger Lene Balleby til Ekstra Bladet.

Om beslutningen om at kalde sig prinsgemal forklarede Henrik tidligere således:

- Hvorfor kun være prins og Hans Højhed, men ikke Hans Majestæt? Jeg har selv besluttet at kalde mig Prinsgemal for at finde en plads i det danske samfund lige såvel som et formål og en position i mit virke som prins. Det gør mig vred, at jeg bliver udsat for diskrimination. Danmark, der ellers er kendt for at være en ivrig forsvarer af ligestilling mellem kønnene, er åbenbart villige til at betragte ægtemænd som mindre værd end deres koner.

49 kommentarer
Vis kommentarer