Derfor fejrede Kong Henrik 82 års fødselsdag alene

Kong Henrik fejrer sin 82-års fødselsdag helt alene på sit slot Chateau de Cayx i Frankring uden sin hustru, sønner, svigerdøtre og børnebørn

Kong Henrik vinkede til folket fra balkonen, da dronningen fyldte år i april (Video: Kenneth Meyer)

- Jeg skal fejre den meget diskret med nogle af mine søskende. Vi holder en lille middag, hvor vi spiser de gode, lokale råvarer og så færdig. Således fortæller kong Henrik til BT om sin 82-års fødselsdag, som blev fejret uden hans danske familiemedlemmer. Hverken dronning Margrethe, eller hans sønner, svigerdøtre eller børnebørn var til stede, da kong Henrik i går blev 82 år gammel.

Til BT forklarer kong Henrik også, at han ikke nødvendigvis foretrækker at være på Cayx på sin fødselsdag. Kong Henrik måtte i øvrigt undvære dronning Margrethe på den store dag, fordi hun netop nu er på vej på sommertogt til Færøerne med Kongeskibet.

Kongen holder ikke fødselsdag i Danmark (foto Philip Davali ) Danske kongelige Kongen fejrer fødselsdag langt væk fra Danmark

Savner Færøerne
- Jeg savner at være på Færøerne i morgen, hvor Dannebrog er på officielt besøg, for jeg kan godt lide Færøerne, og jeg kan godt lide færingerne, men De ved Jeg finder ro her, og jeg er her på Cayx nogle uger eller noget tid alene - væk fra alt, siger kong Henrik til BT.

Og for ganske nyligt kom det også som lidt af en bombe, at kong Henrik og dronning Margrethe vil afholde deres guldbryllup i 2017 under afslappede private former.

Kongelige Dronningen og Henrik dropper stor guldbryllupsfest

Gammel beslutning
Og som Ekstra Bladet kunne berette var det en beslutning, der allerede var truffet, da dronning Margrethe i sin nytårstale annoncerede, at kong Henrik går på pension. Dronningen havde besluttet, at parret ikke skulle fejre deres guldbryllup den 10. juni næste år med de samme store armbevægelser, der normalt ses ved den slags royale begivenheder.

Det erfarede Ekstra Bladet allerede i januar fra centralt placerede politiske kilder på Christiansborg. Altså kort efter de officielle nytårskure, hvor prins Henrik var fraværende ved de fleste.

Dronningen og hendes gemal har vlagt at fejre guldbrylluppet privat. Foto: Polfoto Danske kongelige Aflyst guldbryllup sparer millioner

Kong Henrik hilser på folket. (Foto: AP)
Kong Henrik hilser på folket. (Foto: AP)
 

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

1 af 2 Kong Henrik hilser på folket. (Foto: AP)
2 af 2 Kong Henrik er her fotograferet på sit slot Chateau de Cayx i Frankring, hvor han holdt sin 82 års fødselsdag helt alene uden sin danske familie. (Foto: AP)
119 kommentarer
Vis kommentarer