Derfor kommer kong Henrik ikke til bryllup

Margrethe må lige som en række andre europæiske dronninger tage til bryllup alene

Kong Henrik har ikke meldt afbud til Carl Philip og Sofia Hellqvists bryllup. Han kan bare ikke komme. (Foto: Thomas Wilmann)
Kong Henrik har ikke meldt afbud til Carl Philip og Sofia Hellqvists bryllup. Han kan bare ikke komme. (Foto: Thomas Wilmann)

Det er hverken fordi han er syg eller sur, at kong Henrik ikke er med, når den svenske prins Carl Philip og Sofia Hellqvist i dag skal giftes i Slottkyrkan i det centrale Stockholm.

Den 81-årige konges fravær er lovligt undskyldt efter et hårdt arbejdsprogram i den forløbne ugen.

Hele tre officielle opgaver har kong Henrik haft siden mandag. Og så har han også haft fødselsdag.

Dronningen blev modtaget af Folketingets formand, Mogens Lykketoft. Foto: Philip Davali Danske kongelige Dronningen fejrede Grundloven uden Henrik

I følge kongehuset er der intet overraskende i, at Henrik ikke deltager i brylluppet. Det har nemlig aldrig været meningen, at han skulle med til Sverige.

- Der er IKKE tale om et afbud. Det har på intet tidspunkt været planen, at prinsgemalen skulle deltage i det svenske bryllup, siger hoffets informations og pressechef Lene Balleby til Billed-Bladet.

Hun understreger, at der ikke er noget usædvanligt i, at det kun er dele af den danske konge familie, der er med til den type arrangementer.

Vejret viste sig ikke fra sin bedste side, da dronningen og kongen skulle indlede deres sommertogt. Første stop på turen er Helsingør. (Foto: Mogens Flindt) Danske kongelige Smilende Kong Henrik tilbage ved dronningens side

- Generelt laver den kongelige familie ofte ting hver for sig, for at nå bredere ud og har de først takket ja til gøremål, store eller små, bliver disse ikke ændret, fordi der kommer en anden og måske bedre invitation, siger Lene Balleby.

Danske Margrethe bliver langt fra den eneste dronning, der kommer alene.

Det hollandske regentpar er kun repræsenteret af evigt smilende Maxima, mens kong Willem-Alexander bliver hjemme. Fra Belgien kommer dronning Mathilde, der må undvære kong Philippe. Og Norge sender kun dronning Sonja og lader kong Harald blive i fjeldlandet.

Med andre ord er der masser af bænkevarmere, når der efter bryllupsmiddagen spilles op til dans.

Kong Henrik var to gange i sidste uge til undersøgelser på sygehuset. (Foto: Finn Frandsen) Danske kongelige Kong Henrik undersøgt på flere sygehuse

Det er i øvrigt den svenske dj Avicii, der skal styre musikken til festen. Det er brudeparret selv, der har ønsket det.

Ud over dronning Margrethe er det danske kongehus repræsenteret af kronprinsparret samt prins Joachim og prinsesse Marie ved bryllupsfesten.

Kong Henrik tog turen til Venedig via Hamborg, hvortil han blev kørt i bil. (Privatfoto). Danske kongelige Ny afsløring: Henrik på ferie få timer efter Margrethes fest

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

86 kommentarer
Vis kommentarer