Det sker der med dronningens grav-monument til 29 mio.

Den største del af Margrethes gravmæle er så godt som færdigt. Roskilde Domkirke forventer at modtage hele gravmælet til foråret

Ifølge kongehusekspert Søren Jakobsen ønskede dronningen ikke, at prins Henrik blev konge.

Det 29 millioner kroner dyre gravmæle, der skal stå over krypten med dronningens kiste i Roskilde Domkirke, er ved at være færdigt.

Det fortæller Martina Kulhavá, repræsentant fra det tjekkiske firma Lhotský Studio, der laver den runde glaskonstruktion til gravmælet.

– Arbejdet er næsten færdigt. Det bliver det i morgen eller i over morgen. Vi har deadline næste mandag, hvor Bjørn Nørgaard (kunstneren bag gravmælet, red.) kommer og tjekker, om alt er i orden, siger hun.

Prins Henrik var en flittig bruger af kongeskibet - både til officielle, men også private arrangementer. Foto: All Over Press Danske kongelige Prins Henriks danmarkskort: Her er hans favoritter

Menighedsrådsformand i Roskilde Domkirke Anne Rosendal slår fast, at gravmælet forventes at komme til landet snart.

– Gravmælet kommer her i løbet af foråret, siger hun og tilføjer, at det dog ikke vil være synligt for offentligheden, når det kommer.

Hviler med prinsen
I gravmælets glasdel, der måler tre meter i længden, er der lavet en afstøbning af dronningen og prins Henrik, så det ser ud, som om de to ligger ved siden af hinanden.

Det blev besluttet, før prins Henrik i sommeren 2017 gjorde klart, at han ikke ønskede at blive stedt til hvile i domkirken sammen med dronningen.

Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, har slået fast over for BT, at der ikke ville blive lavet om på gravmælet trods prinsens udmelding.

Sådan ser 1:10-modellen ud. Regentparret har selv bedt Bjørn Nørgaard, der er manden bag de historiske gobeliner på Christiansborg, om at stå for udformningen af gravmælet. Foto: Roskilde Domkirke
Sådan ser 1:10-modellen ud. Regentparret har selv bedt Bjørn Nørgaard, der er manden bag de historiske gobeliner på Christiansborg, om at stå for udformningen af gravmælet. Foto: Roskilde Domkirke

Nu har hoffet meddelt, at en del af prinsens aske skal graves ned i en privat have ved Fredensborg Slot, mens en anden del skal spredes i Danmarks farvande.

Gravmælets glaskonstruktion hviler på tre søjler udført i dansk granit, færøsk basalt og grønlandsk marmor. Mellem søjlerne og glaskassen troner tre elefanthoveder, der er støbt i sølv. Det hele står oven på et fundament i flere trin.

Staten betaler
Arbejdet med gravmælet har været længe undervejs.

I 2003 begyndte Bjørn Nørgaard, der er kunstneren bag, i samarbejde med dronning Margrethe og prins Henrik så småt at idéudvikle på monumentet.

I 2010 blev en model i størrelsesordenen en til ti vist frem.

Margrethe er vild med pomp og pragt og kommer også til at hvile i den tilstand sammen med Henri. (Foto: Polfoto) Vagthund Dronningen har bestilt gravsted til 29 millioner

I 2013 afslørede Ekstra Bladet prisen på gravmælet. I en aktindsigt fremgik det, at dronningen havde bedt statsministeriet om at betale prisen 29 millioner kroner for hendes fysiske eftermæle.

Den største udgift var den syv tons tunge glaskonstruktion, der kostede 9,7 millioner.

Den tjekkiske filminstruktør Pavel Stingl, der laver en film om gravmælets tilblivelse, forventer fortsat at udkomme med sin film, når gravmælet er færdigt.

382 kommentarer
Vis kommentarer