Dronningen fik forgyldt fortovsrist i fødselsdagsgave

Fejringen af dronningens runde dag er delt mellem hovedstaden og Aarhus, hvor den begyndte onsdag i sol

På billedet er dronningen og prins Henrik i det Kongelige Teater i anledning af hendes 70 års fødselsdag. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
På billedet er dronningen og prins Henrik i det Kongelige Teater i anledning af hendes 70 års fødselsdag. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Et smykke inspireret af en fortovsrist lyder ikke som en dronningegave. Men det er Aarhus Kommunes gave til dronning Margrethes 75-års fødselsdag, som fejres i stor stil i Aarhus hele onsdag.

Smykket er skabt af arkitekt Alice Rosborg og blev til i forbindelse med en omlægning af Strøget i Aarhus i 2001/2002. For at beskytte træerne blev der designet en rist, hvis slyngninger symboliserer byens rødder og åens forløb.

I den særlige udgave til dronningen er den 40x40 millimeter store broche besat med ni brillanter.

De otte af dem symboliserer dronningens børnebørn. Med plads til flere, hvis kongehuset skulle orke det.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) kaldte i sin tale dronningen for 'en rockstjerne' i Aarhus.

- Med sikker sans for kongehusets værdighed og traditioner har De gennem årene formået at virke i pagt med tiden. Rost og revset, når der har været brug for det. Altid korrekt og respektaftvingende i Deres indsats som vores alle sammens dronning, sagde han.

Majestæten fylder først 75 på torsdag i næste uge og fejres behørigt i hovedstaden. Men festen i Aarhus skal sikre, at det ikke bliver en ren københavnerbegivenhed.

Dronningen har ofte understreget sin nære tilknytning til Aarhus, hvor hun studerede som ung og siden har tilbragt utallige ferier på Marselisborg Slot. Ligesom hun er protektor for flere store kulturinstitutioner som Festugen, kunstmuseet Aros og Moesgaard Museum.

Derfor var det også en hjemmevant dronning, der på karetturen gennem byen lod sig hylde af tusinder af flagvinkende århusianere før hurraråbene fra rådhusets balkon.

Eva Rahbek og Bente Larsen fra hatteklubben Madamme var begge mødt op - iført deres fineste hatte - for at hylde dronningen.

- Hun er så dygtig og kaster glans over Aarhus også med sine kunstneriske evner, siger Bente Larsen.

Fejringen af dronningen fortsætter hele aftenen, hvor regentparret for første gang nogensinde er vært for en stor fødselsdagsfest i Musikhuset i Aarhus. Ud over bespisning af over 1300 inviterede honoratiores er der et omfattende underholdningsshow, som almindelige danskere kan følge på TV2.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind