Annonce:
Annonce:

Dronningen rejser med Kongeskibet i dag

'Dannebrog' sejler lørdag til Aalborg med dronningen, efter at skibet har fået gang i motoren igen

Det er normalt en dyr fornøjelse, når dronningen skal have kongeskibet med til Færøerne
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Dronning Margrethe er lørdag gået om bord på kongeskibet 'Dannebrog', hvor hun har sommerresidens, efter at skibets motor er blevet repareret.

Det fortæller chefen for kongeskibet, kommandørkaptajn Peter Schinkel Stamp.

Skibet, der i øjeblikket befinder sig i København, sejler søndag til Aalborg, hvortil det ankommer mandag. Dronningen, der gik om bord lørdag klokken 11, vil tage ophold i Trend, og skibet vender tilbage til København med dronningen 3. august.

Det mere end 90 år gamle skib har haft et dobbelt motorstop. Det er uvist, hvad årsagen var, fortæller Peter Schinkel Stamp.

Motorstoppet fik tidligere i juli konsekvenser for dronningens plan om at besøge Grønland og Færøerne.

Da dronning Margrethe besøgte Færøerne, var det nemlig meningen, at skibet skulle have ledsaget den 81-årige regent. I stedet måtte hun ankomme i fly.

Annonce:

24. juli skulle skibet være sejlet mod Grønland, men det besøg er udsat.

Formanden for Grønlands landsstyre, Múte B. Egede, har under henvisning til smittesituationen anmodet om, at dronningens besøg udsættes.

Skibet er dog klar til at sejle til Grønland, når det kan lade sig gøre, fortæller Peter Schinkel Stamp. Han føler sig tryg ved skibet.

- Det kan det, det er min klare vurdering. Jeg føler mig igen tryg ved, at det her er et velfungerende skib, og jeg er overbevist om, at den årsag, der har været, er blevet elimineret, siger han.

- Vi har kigget på vores gasolie, som var helt ren, og vores smøreolie, hvor der heller ikke var nogen problemer. Alt det, som kan have været årsag til en fejl, har man kigget på og udskiftet, renoveret og repareret, og så skal det testes, som vi har gjort nu. Desværre kan vi ikke lige sætte fingeren på den ene årsag, siger han.

Annonce:

Skibet har skullet gennemgå 100 timers sejlads og har indsamlet data, der er videregivet til Forsvaret, der forsøger at finde årsagen til problemet.

- Maskineriet fungerer igen umiddelbart upåklageligt, men vi vil jo gerne have fastlagt den egentlige årsag. Det håber vi, at de her data kan afsløre, siger Peter Schinkel Stamp.

Skibet har en besætning på 37 personer, der lørdag tog imod dronningen.

Hun vil også være til stede på skibet fra 3.-9. august, men det er uvist, hvor skibet vil befinde sig i den periode.

FAKTA: Dannebrog er dronningens residens på sommertogt

Efter at kongeskibet 'Dannebrog' har fået repareret sin motor, er dronning Margrethe lørdag gået om bord på skibet, hvor hun har sommerresidens.

Læs her mere om skibet, der er godt på vej mod at fylde 100 år:

* 'Dannebrog' blev bygget i 1931-1932 på Orlogsværftet i København som afløser for det forudgående kongeskib, hjuldamperen 'Dannebrog' fra 1879.

* En større modernisering af skibet blev udført i 1980-1981, hvor man blandt andet udskiftede maskinrummet.

* 'Dannebrog' er navngivet af dronning Alexandrine i København i 1931 og hejste kommando første gang 26. maj 1932.

* 'Dannebrog' tjener som officiel og privat residens for dronningen samt øvrige medlemmer af den kongelige familie, når de er på sommertogt i hjemlige farvande eller på oversøiske officielle besøg.

* Kongeskibet tager også del i farvandsovervågning og søredningstjeneste, når skibet er til søs. Skibet kan også bruges som hospitalsskib.

* Den kongelige beboelse rummer dronningens arbejdsværelse, spisesalon, fællessalon, soverum med mere.

Dronningen tager personligt del i skibets indretning, valg af møbler og generel udrustning. Den kongelige afdeling rummer møbler og udrustning fra det forudgående kongeskib fra 1879.

* Kongeskibets fulde besætning består af ni officerer, syv sergenter, to konstabler og 38 værnepligtige, som alle er specielt udvalgt fra søværnet.

* Siden kommandohejsning i 1932 har skibet tilbagelagt mere end 400.000 sømil og besøgt hovedparten af havnene i Danmark, Grønland og på Færøerne.

* Skibet har også besøgt europæiske havne, især i Frankrig, og har været i Middelhavet, Caribien samt på den amerikanske østkyst.

Kilde: Kongehuset.

/ritzau

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: