Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag blev alt andet end festlig for fire unge mænd, der alle er medlem af foreningen Ung Republik.
Ligesom mange andre tusind danskere var de taget til Amalienborg Slotsplads lørdag 26. maj, hvor kronprinsen markerede sit halve århundrede ved at lade sig hylde på balkonen.
Royalister amok: Angreb unge republikanere på Amalienborg
Men de fire venner havde hverken medbragt flag eller kroner af pap, men derimod to skilte med påskriften 'Afskaf Kongehuset' og 'Frede for president'.
Den holdning faldt ikke i god jord hos de mange kongetro gratulanter, der begyndte at råbe ad de unge mænd, som man kan se i videoen herover.
- De kom med tilråb, rev vores bannere i stykker og begyndte at slå os med de pinde, vi havde brugt til vores skilte, forklarede landsnæstformanden for Ung Republik, Magnus Sæbye, til Ekstra Bladet lørdag.
- Jeg følte mig bestemt utryg. Det var ikke en rar oplevelse. Til sidst sagde jeg til Claes (Theilgaard, stifter af foreningen, red.): 'Vi bliver nødt til at gå for om lidt kommer der en knytnæve gennem luften', tilføjede han.
Nu har foreningen valgt at politianmelde episoden, oplyser han til Ekstra Bladet.
- Helt grundlæggende er vores forsamlings- og ytringsfrihed blevet krænket. Vi bliver nødt til at handle, fordi der er foregået noget grundlovsstridigt, slår han fast om beslutningen og tilføjer, at han finder det problematisk, at debatten om kongehuset tilsyneladende er tabubelagt.
- Det kan ikke være rigtigt, at en gruppe mennesker beslutter, at noget er mere legitimt end andet.
Han er ikke specielt fortrøstningsfuld omkring muligheden for at få de ansvarlige dømt, men har altså anmeldt sagen af princip.
Et øjenvidne Martin Storgaard Olesen, der ikke har noget med Ung Republik at gøre, filmede angrebet, som han er rystet over.
- Det var decideret vanvittigt. Det var hr. og fru Danmark, der stod og slog løs på en ung mand, mens de råbte og skreg, forklarede han til Ekstra Bladet lørdag.
Martin så angreb på republikanere: Decideret vanvittigt
Åndssvagt
DF-politikeren Søren Espersen har forklaret til Politiken, at han synes, det er 'åndssvagt' af gruppen at vælge netop den dag til at vise deres modvilje med kongehuset.
- Hvis de vil lave en ordentlig demonstration mod kongehuset, så find da en anden dag, hvor det ikke er en af kongehusets festdage, og titusindvis af mennesker fejrer kronprinsen. Jeg synes, at det var særdeles dårligt valgt. Det svarer til, når der er nogle, der kommer for at vise deres sympati med Israel, og så straks kommer der en hel masse horder af arabere, der skal ødelægge det hele. Det kan man ikke tillade sig, lød det.
Den holdning har Magnus Sæbye ikke meget tilovers for.
- Vi har ret til at udtale os og til at forsamle os – om det er på Pusher Street eller Amalienborg. Det var jo nu, det skulle sættes på dagsordenen. I den ideelle debat bliver alle sider af debatten hørt, siger han.
- Jeg står tilbage med en oplevelse af, at vores debat er blevet meget smal - at der er områder af vores samfund, vi bare ikke KAN snakke om, nemlig kongehuset. Det er dybt problematisk, vurderer han.