Annonce:
Annonce:

Efter 'besynderligt' afbud: Kong Henrik fandt tid til barnebarnet

Henrik har haft en meget fyldt kalender på det seneste, men han fandt naturligvis tid til deltage i prins Felix konfirmation

Kong Henrik var på pletten da barnebarnet Felix trådte ind i de voksnes rækker 1. april. Foto: Jonas Olufson
Kong Henrik var på pletten da barnebarnet Felix trådte ind i de voksnes rækker 1. april. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

I den forgangne uge har der været en del spekulation om, hvor i verden den 82-årige kong Henrik har befundet sig.

For selvom dronning Margrethe i oprindelig havde oplyst, at hendes mand gennem knap 50 år ville deltage i det belgiske statsbesøg, der fandt sted fra 28. til 30. marts - ja, så endte Henrik med at være fuldstændig fraværende.

Til Se og Hør oplyste Kongehusets kommunikationsafdeling, at han var bortrejst.

Kong Henrik pjækker fra statsbesøg

Henrik - som vi på Ekstra Bladet hylder med titlen konge - deltog sammen med resten af den kongelige familie i prins Richards bisættelse i Bad Berleburg 21. marts, men herefter rejste han altså bort - igen.

Annonce:

For også tidligere i marts havde den franskfødte Henri holdt en længere ferie - denne gang i Egypten, hvor han ofte besøger sin ven, den dansk-egyptiske hotelejer Enan Galaly. Her gav en frisk og solbrun Henrik et veloplagt interview med et egyptisk talkshow.

Besynderligt afbud
Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehusekspert, finder Henriks tilsyneladende pludselige afbud noget overraskende.

- Det tyder jo på, at han har bestemt i sidste øjeblik, at han ikke vil deltage alligevel – og det er usædvanligt, forklarer han til Ekstra Bladet.

Hovbakke Sørensen peger på, at kong Henrik tidligere har meddelt, at han ville deltage i begivenheder, hvor Regentparret selv er værter.

- Så det passer ikke så godt med dén udmelding. Samtidig anses statsbesøg generelt for vigtige, og det er især besynderligt, når man tænker på, at det er et europæisk kongepar, som man har tætte familiemæssige og venskabelige bånd med. Det er helt klart en overraskende ændring, tilføjer han.

Lars Hovbakke Sørensen ønsker ikke at gætte på, hvad grunden til Henriks aflysning kan være.

Annonce:

- Det lader til, at han udvider sin pensionsordning i øjeblikket. Han har i forvejen lavet en ordning, hvor han vælger til og fra efter hvad, han har lyst til at deltage i, men den bliver altså udvidet for tiden, vurderer han.

Kong Henrik overrasker: Giver interview til egyptisk talkshow

Men nu er den travle pensionist tilbage i den hjemlige andedam. Klokken 11 lørdag 1. april var han sammen med resten af den kongelige familie med til at fejre sit næstældste barnebarn, den 14-årige prins Felix, der blev konfirmeret i Fredensborg Slotskirke.

Prins Felix omgivet af sine små søskende og bedsteforældre til sin konfirmation 1. april 2017. Foto: Jonas Olufson
Prins Felix omgivet af sine små søskende og bedsteforældre til sin konfirmation 1. april 2017. Foto: Jonas Olufson
 

Her så Henrik ud til at være i højt humør og lagde en bedstefaderlig hånd på den unge prins' skulder.

Efter selve den kirkelige handling fortsatte festlighederne på Amalienborg Slot, hvor der er frokost for den nærmeste familie.

Det undrer ikke Lars Hovbakke Sørensen, at den kongelige pensionist er med, når barnebarnet bliver konfirmeret.

Annonce:

- Det viser jo, at han prioriterer familiebegivenheder frem for de offentlige. Han ønsker ikke at være officiel repræsentant for det danske kongehus. Han opfører sig i virkeligheden som enhver anden pensionist: deltager i konfirmationer og begravelser, men har helt trukket sig tilbage fra arbejdsmæssige forpligtelser.

Sidste år var kong Henrik som bekendt også på pension, men havde dog en del flere officielle opgaver sammenlignet med i år. Blandt andet deltog han i det mexicanske statsbesøg i april 2016.

- Jeg tror, han droslede ned sidste år, men at hans deltagelse i år er på et endnu lavere niveau. Men han kan jo skrue op og ned, som han har lyst - og man har jo også hørt om pensionister, der kommer til at kede sig efter noget tid, lyder det fra Hovbakke Sørensen.

Kong Henrik gik officielt på pension 31. januar 2015, hvilket dronning Margrethe meddelte i sin nytårstale.

Prins Felix konfirmeret helt alene

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Det er en alvorlig situation, siger Mette
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: