Efter hofsorg: Margrethe vender tilbage

Margrethes tilbagevenden til sin pind efter to ugers ferie i udlandet består af en fin middag med militærfolk

Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2018
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2018

På søndag i næste uge, 11. marts, vender dronning Margrethe tilbage på arbejde, efter hun mandag tog på ferie og overlod tronen til sønnike kronprins Frederik.

Det fremgår af den kongelige kalender.

Når dronningen stempler ind, bliver det på Fredensborg Slot, hvor hun og kronprinseparret deltager i en såkaldt hæderstegnsmiddag.

Den danske kongefamilie har købt varer og tjenesteydelser for knap 50 millioner i 2017, viser en aktindsigt. Foto: Philip Davali Danske kongelige Tårnhøjt forbrug: Kongehuset brugte 48,4 millioner i 2017

Her får militærfolk, der har tjent i enten hæren, søværnet og flyvevåbnet i 25 år og deraf er modtagere af hæderstegnet, lov til at møde toppen af aristokratiet.

I år er de inviterede officerer fra forsvaret og flyvevåbnet.

Ferie i udlandet
Dronningen plejer hvert år at tage på vinterferie i februar og marts, og vanen tro er destinationen en hemmelighed, hvis man spørger kongehuset.

I bøger om dronningen er det imidlertid afsløret, at turen som regel går til Norge, hvor hun står på langrend.

'Vinterferie holdt man i Norge, hvor prinsesserne udviklede sig til habile skiløbere', skriver Henning Dehn-Nielsen i 'Rundt om Margrethe - Danmarks dronning'.

Dronning Margrethe står på ski i Norge sammen med dronning Sonja. Foto: Scan-foto
Dronning Margrethe står på ski i Norge sammen med dronning Sonja. Foto: Scan-foto

Her ses dronning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik og prins Joachim på ski en gang i begyndelsen af 80'erne. Foto: Erik Gleie
Her ses dronning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik og prins Joachim på ski en gang i begyndelsen af 80'erne. Foto: Erik Gleie

Traditionen tro drager dronning Margrethe på vinterferie. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix Danske kongelige Dronningen tager på to ugers vinterferie

Han suppleres af Jens Andersen, der skrev følgende i 'M - 40 år på tronen':

'Dronning Margrethes binding til norsk natur og kultur begyndte for over 50 år siden med de tre prinsessers første vinterferie i Norge. Det var i Marts 1954'.

Smag for skiløb
Margrethe røg i problemer, da hun mødte afdøde prins Henrik og med ham fik kronprins Frederik og prins Joachim. De tre mænd ville langt hellere stå på alpinski i Alperne end langrendsski i Norge.

Det resulterede i, at Margrethe måtte holde ferie alene i fjeldene.

Verden på vrangen Frederik på ferie med vennerne

'Jeg savnede den frihed, man føler, når man er på langrendsski. Det interesserede mig meget, meget lidt at stå ned af de dér pister' står der i biografien '25 år på tronen'.

51 kommentarer
Vis kommentarer