Efter skihytte-skandalen: Nu udtaler kongehuset sig

Kronprinsparret tjener ikke penge på udlejningen af skihytten i Schweiz, oplyser kongehuset.

Frederik og Mary har i en årrække udlejet deres hidtil skjulte schweiziske skihytte i velhaverparadiset Verbier til skyhøje priser.

Det skrev ugebladet Her & Nu onsdag.

Af udlejningsannoncer, Ekstra Bladet har set, fremgår det nemlig, at Frede og Mary har lejet ejendommen ud for mellem 27.800 og 86.800 om ugen, når de ikke selv har brugt skihytten.

Annoncerne var ikke længere aktive.

Frede og Mary har i årevis ejet en skihytte i Verbier, uden at offentligheden kendte til den. Foto: Jonas Olufson
Frede og Mary har i årevis ejet en skihytte i Verbier, uden at offentligheden kendte til den. Foto: Jonas Olufson
 

Mary er flyttet midlertidigt ind i sin og Fredes skihytte i Verbier, mens de fire royale børn går på en international privatskole i bjerglandsbyen. Kronprinsen vil pendle mellem Danmark og Schweiz. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Danske kongelige Frede og Marys skjulte økonomi: Lejer skihytte ud

Kongehuset har hidtil ikke udtalt sig i sagen eller ønsket at svare på, hvordan kronprinsparret har finansieret hytten.

Men nu udtaler kommunikationschef Lene Balleby sig til Ritzau.

Hun bekræfter, at huset nu er taget af lejemarkedet, men ønsker ikke at oplyse, hvorvidt og i så fald hvordan kronprinsparrets skihytte i Verbier i fremtid skal udlejes. Kongehuset ønsker heller ikke at oplyse, hvad skihytten har kostet, eller hvilke lejeindtægter der har været.

- Alt, hvad huset angår, betales ud af kronprinsparrets private midler, siger Lene Balleby.

- De penge, der er kommet ind ved at leje huset ud, er brugt til sikre driften, vedligehold og så selvfølgelig at afdrage på lånet. Med andre ord: Lejeindtægterne overstiger ikke de løbende udgifter, siger Lene Balleby.

Tog lån i skihytte
Lene Balleby oplyser, at skihytten blev købt i 2009 af kronprinsparrets private midler - det, der hedder rammebeløbet i kongehusets regnskab.

Af kongehusets årsberetning fremgår det, at 'beløbet anvendes blandt andet til beklædning, inventar og andre omkostninger af privat karakter, herunder rådgivning og sekretærassistance, der ikke er en del af den officielle virksomhed.'

Beløbet udgjorde i 2019 fire millioner kroner. I alt udgør parrets apanage 21,8 millioner kroner.

Derudover har kronprinsparret optaget lån i skihytten. Adspurgt vil Lene Balleby ikke afvise, at kronprinsparret også har benyttet sig af penge fra arv til at finansiere købet. Parret har siden købet i 2009 været ene-ejere af skihytten.

Det kan  blive svært for landets politikere at få brødreparret til at betale skat af deres sidegesjæfter, fordi de med deres ansvarsfrihed kan modsætte sig domstolene. Foto: Jens Dresling Danske kongelige Kongehuset A/S: Royale forretninger slipper for skat

Kongelige udlejere
Ud over skihytten er der et anneks i forbindelse med Château de Cayx, som fra tid til anden udlejes til personale og bekendte af huset.

Det er også muligt for kongehusets ansatte at leje et mindre hus i tilknytning til jagtejendommen Trend i Himmerland. Derudover ejer prins Joachim og prinsesse Marie et sommerhus i Frankrig, som også har været lejet ud.

Her er de royale forretninger

 

Solgte Schackenborg Slot for 100 mio.

I 1993 indledte den 24-årige Joachim sin karriere som landbrugsprins på Schackenborg Slot i Møgeltønder, som han havde fået overdraget af det barnløse lensgrevepar Karin og Hans Schack.

Efter knap 20 år og et underskud på 42 millioner kroner, blev han befriet fra sit gældshelvede af gode venner af kongehuset - Lego-, Ecco-og Danfoss-familien - der tilsammen postede 100 millioner kroner i en fond, der købte Joachim ud.

I en periode kunne man leje sin ind i Slotsforvalterboligen på Schackenborg for op til 12.000 kroner for en uge.

Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

 

Lejer villa ud tv-baronesse

Da prins Joachim og prinsesse Marie rykkede til Paris i sommeren 2019, indtog deres gode veninde Caroline Fleming de royale gemakker med sine børn.

Det er uvist, hvad Fleming betaler for den fornemme adresse.

Joachim rykkede i 2014 familien til Whiskybæltet, hvor han købte årets dyreste villa på Emiliekildevej til 34,5 millioner kroner i 2014, efter sit landbrugseventyr.

Siden er pragtvillaen blevet udvidet til 448 kvadratmeter og istandsat for flere millioner.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen

 

Udlejet for 26.000 om ugen

I 2013 afslørede Se og Hør, at Joachim udlejede sit 285 kvadratmeter store sommerhus i Montauroux lidt nord for Cannes i Sydfrankrig til mellem 26.000 til 34.000 kroner pr. uge, men udlejningssiden er nu lukket.

Den ellers frankofile prins Joachim har i årevis forsøgt at få solgt sommerhuset. Huset, der blev bygget færdigt i 2012, blev sat til salg for 16,4 millioner kroner i 2016. Siden er prisen blevet sat ned til 14 millioner.

I skrivende stund er huset stadig til salg, men bliver ifølge Ekstra Bladets oplysninger ikke udlejet. Kongehuset har gentagne gange slået fast, at alle detaljer omkring sommerhuset er 'rent privat'.

Foto: Wretman Estate

Sødamgaard i Møgeltønder. Foto: Anders Brohus
Sødamgaard i Møgeltønder. Foto: Anders Brohus
 

Gård indbragte 22 millioner

I nogle år kunne man ifølge Se og Hør leje Sødamgaard for mellem 3000 og 8000 kroner om ugen, men i januar 2017 besluttede Joachim sig for at sælge den kombinerede ferie- og landbrugsejendom for 22.319.597 kroner.

Selvom Joachim belejligt blev købt ud af Schackenborg, beholdt den snedige forretningsprins en række jorde og ejendomme på området, heriblandt Sødamgaard.

Foto: Anders Brohus

 

Udlejede Château de Cayx

I 2008 fik prin Henrik opført to nye ferieejendomme på vinmarkerne ved slottet Château de Cayx nær Cahors, hvor personer med tilknytning til kongehuset kunne komme på - næsten - kongelig ferie for 7000 kroner for en uge.

Det er uvist om kongehuset fortsat udlejer husene.

Margrethe og Henrik købte vinslottet i 1974. Planen var at komme tæt på hans franske familie og ikke mindst at producere vin. Undervejs er slottet blevet sat omfattende i stand, og i forbindelse med sølvbryllup betalte en gruppe venner for en pool.

Foto: Jan Unger

988 kommentarer
Vis kommentarer