Ekspert efter Henriks bisættelse: 'Klogt af Margrethe at abdicere'

To kongehus-eksperter giver her deres bud på, hvad prins Henriks død betyder for fremtiden

Se øjeblikket, hvor Henriks kiste køres fra bisættelsen her

Prins Henriks ønske: Derfor var Fritz Schur med til bisættelse

Søren Jakobsen har skrevet flere bøger om det danske kongehus, og han tror på, at der vil inden længe vil finde en samtale mellem hende og kronprinsen sted.

- Jeg vil tro, at der nu skal et familieråd til. Blandt andet skal de mange protektioner fordeles. Det er klart, at dronningen er en ældre dame, der nu fremover har brug for aflastning - eksempelvis i forbindelse med rejseaktivitet. Noget af det vil tilfalde kronprinsen, men præcis hvordan og hvor meget ved man ikke endnu.

- Hvad vil Henriks død betyde for kongehusets popularitet?

- Da han var syg og kom med de meget bombastiske udtalelser, hvor han blandt andet angreb sin egen kone, faldt populariteten ret meget. Nu er kongehusets popularitet dog genoprettet på et rimelig højt niveau og måske endda stigende.

Ekspert om præstens tale til Henrik: - Alt andet ville have været historieforvanskning

- Kan det tænkes, at Margrethe abdicerer nu? Eller på sigt?

- Det ville være klogt, men det gør hun ikke. Det bygger jeg på, at hun jo fastholder, at hun har et livslangt embede. Et generationsskifte i virksomheden Det Kongelige Hus ville være oplagt, men det kommer ikke til at ske.

Frederik, Margrethe og resten af den kongelige familie sender prins Henrik af sted på den sidste rejse. Foto: Jan Sommer
Frederik, Margrethe og resten af den kongelige familie sender prins Henrik af sted på den sidste rejse. Foto: Jan Sommer
 

Af jord var han kommet: Se hvad præsten smed på Henriks kiste

Afgørende helbred
Historiker Sebastian Olden- Jørgensen mener ikke, der er grund til at antage, at kronprins Frederiks rolle ændrer sig lige med det samme.

- De sidste to år ville prins Henrik ikke længere stå ved dronningens side ved officielle anledninger. Hun insisterede på at fortsætte som hidtil og bare klare det hele selv. En aflastning vil først komme på tale, når helbredet bestemmer det.

- Hvad vil prins Henriks død betyde for kongehusets popularitet?

- Lige nu er det jo paradoksalt nok en stor gevinst på grund af al den samhørighed med kongehuset, som befolkningen føler og kan give udtryk for. På længere sigt tror jeg, at det bedste, kongehuset kan håbe på, er, at han bliver en parentes, der svinder bort med tanke på den belastning, han var blevet de seneste to år.

- Kan det tænkes, at dronning Margrethe vil abdicere nu eller på længere sigt?

- Jeg tror under ingen omstændigheder, at hun vil abdicere nu, for hun er et pligtmenneske og vil under ingen omstændigheder gøre noget, der kan fremstå, som om hun flygter. Det vil også være et traditionsbrud.

Prinsens bror om bisættelsen: - Det var magnifique

 

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.