Annonce:
Annonce:

Ekspert: Fronterne er trukket skarpt op

Kronprinsessens reaktion på dronningens beslutning om at fratage prins Joachims børn deres royale titler, understreger den alvorlige krise i kongehuset, og Mary udstiller nu den store splittelse, vurderer Lars Hovbakke Sørensen

Nu reagerer kronprinsesse Mary på, at hendes nevøer og niecer har fået frataget deres titler som prinser og prinsesser. Der skal 'arbejdes' på uenigheden i familien, siger hun blandt andet

Kronprinsesse Mary reagerer på fratagelsen af titler fra niecer og nevøer.
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Fronterne er trukket klarere op nu.

Så klar er meldingen fra kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, der nu reagerer på kronprinsesse Marys udtalelser om den verserende krise blandt de danske royale. 

- Forandring kan være umådeligt svær, og kan gøre rigtig ondt. Men det er ikke ensbetydende med, at beslutningen ikke er den rigtige, lød det fredag fra kronprinsesse Mary, da hun besøgte Øksnehallen i København ved en konference om mental sundhed blandt unge.

Dermed fik danskerne endelig vished for, at kronprinsparret - som forventet - bakker op om dronning Margrethes beslutning om at fratage prins Joachims fire børn deres royale prinse- og prinsessetitler fra årsskiftet.

Dronning Margrethe anede ikke, hvad hun skulle svare, da Ekstra Bladet spurgte hende, hvordan det påvirker hende, at hendes børnebørn føler sig udstødt

Annonce:

Et splittet kongehus
Kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen mener, at udtalelserne fra prins Joachims del af familien i de seneste dage nu står i et endnu klarere lys, efter at kronprinsessen også har taget bladet fra munden.

Læs også: Sådan fik de beskeden

- Hendes udtalelser viser - og udstiller tydeligt - splittelsen og uenigheden i kongehuset. Nu ved vi, at der er én opfattelse hos kronprinsparret og dronningen, og en anden opfattelse hos den gren af familien, som har tilknytning til prins Joachim. Man kan næsten ikke tolke det på anden måde, siger Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

- Kronprinsesse Marys udtalelser i dag stiller tidligere udtalelser i sagen et lidt andet lys, fordi det viser, at der ikke er en generel uenighed med dronningen i familien, men at bestemte dele af familien mener det ene, og bestemte dele af familien mener det andet. Det er et splittet kongehus, hvor kronprinsparrret og dronningen synes, det er i orden at gøre de her ting, mens prins Joachim og hans del af familien absolut ikke synes det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Lars Hovbakke Sørensen er kongehusekspert og mener, at dronningen nu skal forsøge at klinke skårene, så kongehuset i det mindste har en fælles holdning udadtil. Der forestår et enormt reparationsarbejde ifølge ham. Foto: Claus Fisker
Lars Hovbakke Sørensen er kongehusekspert og mener, at dronningen nu skal forsøge at klinke skårene, så kongehuset i det mindste har en fælles holdning udadtil. Der forestår et enormt reparationsarbejde ifølge ham. Foto: Claus Fisker
 

Annonce:

Et fortolkningsspørgsmål
- Er det ikke lidt ironisk, at Mary har netop denne holdning i en sag, hvor prins Joachims børn føler sig frarøvet deres identitet og føler sig udstødt? Mary Fonden arbejder jo bl.a. for børns trivsel, at de føler sig ønsket og at børn og unge ikke udstødes.

- Det er et fortolkningsspørgsmål. Dronningen har jo en anden fortolkning, og det har kronprinsessen åbenbart også. Nemlig at det på længere sigt tværtimod vil være godt for de her børn, at de ikke officielt er en del af kongehuset - de bliver jo f.eks. fritaget fra deres forpligtelser omkring at skulle opføre sig på en bestemt måde. siger Lars Houbakke.

Læs også: Prins Nikolai bryder tavsheden

Artiklen fortsætter under boksen ...

Prins Nikolai forbavser eksperten: - Det er historiske udtalelser

Lars Bovbakke Sørensen er måske ikke direkte forundret over, at prins Nikolai torsdag gav et interview til Ekstra Bladet, men det, prinsen sagde, er til gengæld opsigtsvækkende, mener eksperten:

- At han stiller op, siger noget om, at han tydeligvis tager det, der er sket som en stor personlig fornærmelse. Vi har et splittet kongehus i øjeblikket med forskellige fortolkninger af, hvad der er foregået og forskellige opfattelser af, hvad der BØR foregå. Det er helt usædvanligt, og det er ikke ret tit, at de kongelige har diskuteret med hinanden i offentligheden på denne her måde. Det er meget, meget sjældent, at det sker, lyder det fra Hovbakke Sørensen, som fortsætter:

- Prins Nikolai føler åbenlyst, at han gerne vil have de her ting sagt, og derfor vælger han pludselig at gøre noget, som der ikke er tradition for – nemlig at udtale sig om interne forhold i kongehuset på en måde, hvor han er kritisk over for dronningens beslutning. Det er altså ret historisk, at vi ser de udtalelser.

- Han går endda skridtet videre i forhold til sin far - især på spørgsmålet om forholdet til sin farmor, hvor han også svarer på et opfølgende spørgsmåll. Hvordan tolker du det?

- Det er den mest direkte kritik, der har været af dronningen fra et medlem af kongehuset – det må man sige.

I går udtalte prins Nikolai sig for første gang på egen hånd, efter at hans mor, grevinde Alexandra, via sin pressedame hidtil havde ført ordet på egne og sine børns vegne. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
I går udtalte prins Nikolai sig for første gang på egen hånd, efter at hans mor, grevinde Alexandra, via sin pressedame hidtil havde ført ordet på egne og sine børns vegne. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
 

- Mary nævner, og de også vil se på deres egne børns titler, 'når den tid kommer'. Er det ikke en gratis omgang at være så ukonkret - og hvorfor ikke gøre det allerede nu? Det kunne da have afdramatiseret det hele lidt at begge brødres børn var i spil?

Annonce:

- Mary vil med den udtalelse tydeligt understrege, at hun er enig i dronningens beslutning, og at man også kan gøre det samme for nogle af hendes børn på sigt - muligvis kun Vincent og Josephine. At det ikke sker nu, skyldes formentlig, at dronningen mener, at man først skal fjerne titlerne for dem, der er langt nede i arvefølgen, og så kan man altid overveje, om man skal gøre det samme for de andre på længere sigt.

- Dronningen lægger normalt enormt meget vægt på at følge de formelle regler, og hvilket nummer folk er i tronfølgen.

Hans Engell: Langvarig familiestrid

--------- SPLIT ELEMENT ---------

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Leif fra 'Landmand søger kærlighed' håber, at han har fundet sin soulmate igennem programmet. Hør interviewet med ham i 'Der er brev' herunder eller i din podcast-app.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: