Ekspert om Royal Run: Fint for de kongetro

70.000 danskere fejrer kronprinsen ved at trække i løbeskoene

Frederik cementerer sin status som sportsprins ved at fejre sig selv med et løb i de fem største danske byer i anledning af, at han runder et halvt århundrede 26. maj.

I dag lyder startskuddet til Royal Run først i Aalborg, så Aarhus, og siden Esbjerg og Odense, hvor den tidligere frømand snører løbeskoene og tilbagelægger One Mile (1,609 km) i hver by. Til sidst slutter han dagen på Frederiksberg, hvor han løber 10 km.

Jakob Larsen, der er direktør i Dansk Atletik Forbund og talsmand for Royal Run har tidligere forklaret til Ekstra Bladet, at max kapaciteten for løbet var over 100.000. I slutningen af marts satsede han dog på at have mellem 75.000 og 80.000 løbeglade danskere tilmeldt inden løbsdagen.

Sådan går det dog ikke helt.

I skrivende stund har 70.000 tilmeldt sig det royale løb, hvor man kan løbe enten One Mile eller 10 km for den nette sum af henholdvis 75 og 250 kroner. Kun en enkelt distance – nemlig One Mile i Aarhus – er udsolgt.

Frederik løb sit bedste maratonløb i 1994 i tiden 3.06.49. Her ses han med vennen Erik Albæk. Foto: Polfoto
Frederik løb sit bedste maratonløb i 1994 i tiden 3.06.49. Her ses han med vennen Erik Albæk. Foto: Polfoto

Trykker alderen, Frede? Skranter forud for Royal Run

- Er det et tilfredsstillende salg, Jakob Larsen?

- Jamen, vi kommer ind og er blandt verdens ti største løb nogensinde, så det er sgu lidt halvsvært at være utilfreds med, lyder det med et grin.

- Det er rigtigt, at vi på et tidspunkt havde regnet med mere, men når man er oppe i sådan en størrelsesorden, så er usikkerheden store tal. Oprindeligt havde jeg håbet på 48.000, men så har vi skaleret op senere, forklarer han og tilføjer, at hans mavefornemmelse peger på 70.000 løbere.

- De sidste par dage har vi solgt 1000 startnumre om dagen.

- Så du har ikke noget at være utilfreds over, mener du?

- Jo, det har jeg sikkert, men ikke i forhold til tilmeldinger. 70.000 er virkelig mange løbere. Jeg bliver vel aldrig 100 procent tilfreds, men der er nogle af tallene, som jeg synes, er ret vilde.

Ikke for dyrt
Han afviser, at prisen skulle være grund til det noget lavere salg.

- Som sagt havde vi oprindeligt regnet med 48.000, men det er klart, at pris altid er et emne. Det er klart, at der havde været flere med, hvis det havde været gratis, men i forhold til, hvad tilsvarende løb koster andre steder, så er det ikke voldsomt.

- Hvorfor har I ikke fået udsolgt?

- Det skyldes en teknisk vurdering. Vi har sagt, at vi havde plads til 30.000 løbere på One Mile i København, men vi har hele tiden vidst, at det kommer der ikke. Verdens største Mile-løb indtil på mandag var 7400 i New York sidste år, så 30.000 ville være urealistisk.

I alt er der over 25.000 one mile-løbere på Royal Run fordelt på fem byer. Frederik har dog på forhånd advaret om, at det ikke bliver til ’de helt store rekorder’ fra hans side.

– Jeg har døjet med nogle rygproblemer i den seneste tid, som gør, at jeg ikke kan løbe helt, som jeg gerne ville, lød det fra Frederik i en video fra kongehuset udsendt i går.

Frederiks tidsplan til Royal Run

Kl. 9. Frederik ankommer til Aalborg, hvor han løber One mile

Kl. 11. Frederik indtager Smilets by, hvor han løber One mile

Kl. ca. 13-13.30. Ankomst til Esbjerg. Frederik løber One mile

Kl. ca. 16. Frederik ankommer sammen med Mary til Odense. Han løber One mile, mens hun napper 10 km

Kl. 18 Frederik ankommer til Frederiksberg, hvor han afslutter dagen med at løbe 10 km

Alle tider er omfattet af en vis usikkerhed.

Se alle tider og ruter på royalrun.dk. Løbet kan også følges hele dagen på TV 2 fra klokken 8.10.

Frederik gennemførte en Ironman i 2013. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Frederik gennemførte en Ironman i 2013. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Snart 50: Frederik frygtede krise og svedeture

***

Ekspert: Fint tiltag for de kongetro

Bjarne Ibsen, der er professor på Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet, mener, at folkene bag Royal Run har formået at få et pænt antal tilmeldte til det spritnye løb.

- Jeg synes, det er et flot tal, men det kan undre mig, at de havde regnet med så mange. Omvendt viser en europæisk undersøgelse også, at Danmark er et af de lange, hvor allerflest løber – faktisk omkring hver tredje – og når distancen heller ikke er længere, jamen, så kan de fleste være med, forklarer han til Ekstra Bladet.

Han peger på, at mange andre store motionsløb i Danmark som eksempelvis DHL-stafetten har taget mange år om at vokse sig til den størrelse, det har i dag.

- Og så har Danmarks Idrætsforbund også omtalt det jo ved enhver lejlighed, tilføjer han.

Bjarne Ibsen peger på, at den korte distance på 1,609 km gør det muligt for et bredt udsnit af befolkningen at deltage.

- Det er jo en fin anledning til, at de allermest kongetro, der er ude af form, kan komme ud at røre sig, og hvis de så fortsætter bagefter, så har det jo ikke været forgæves, lyder det med et grin fra den tidligere atlet, der ikke selv skal nyde noget af at svede med Frede.

- Nej, jeg er republikaner, og jeg ville af samme grund aldrig selv stille op, slår han fast.

- Men hvis man skal være lidt venlig, kan man sige, at det er fornuftigt, at han bruger sin energi og sit navn på det. Det er da bedre end dét, han laver i IOC...

Send dit bedste billede af Frederik

26. maj fylder kronprins Frederik 50 år. I den anledning leder Ekstra Bladet efter sjove historier om Danmarks kommende konge.

Så har du taget en selfie med Frede - og vil du fortælle lidt om det - så send billedet og et par linjer om jeres møde til jukr@eb.dk.

Ved at sende billedet accepterer du, at Ekstra Bladet må bringe det på nettet og i avisen.