Ekspert om stor Alexandra-nyhed: 1-0 til skatteyderne

Det er en stor overraskelse, at grevinde Alexandra fredag meddelte, at hun dropper sin apanage, lyder det fra to kongehuseksperter

Sidste år forsøgte Ekstra Bladet at få svar fra Alexandra vedrørende apanagen
Følg Underholdning
Følg Kongelige

- Det er en kæmpe sejr for de danske skatteydere. I dag står den 1-0 til skatteyderne, og det flertal af danskerne, som i efterhånden mange år har ytret sig kritisk om denne offentlige forsørgelse. Men det kommer bare alt, alt for sent.

Sådan lyder det fra kongehusforfatter og debattør Trine Villemann, efter det i dag kom frem, at grevinde Alexandra frasiger sig sin årlige ydelse på 2,4 millioner kroner med virkning fra juli 2020, hvor hendes yngste søn, prins Felix, fylder 18 år. Til gengæld vil hun modtage et beløb svarende til en tjenestemandspension, når hun ikke længere er erhvervsaktiv.

Alex' advokat: Hun vil videre med sit liv

Trine Villemann mener, at beslutningen er en kæmpe nyhed.

- Husk at det var Kongehuset selv, der bad om denne offentlige forsørgelse, så at frasige sig aftalen er ret epokegørende og usædvanligt. Kongehuset har trukket i nødbremsen, siger Trine Villemann.

Og hun er ikke den eneste, der blev overrasket, da nyheden ramte de danske medier fredag eftermiddag. Kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen havde heller ikke set den komme.

- Ja, det havde jeg ikke lige regnet med, og det tror jeg, de færreste havde, siger Lars Hovbakke Sørensen, der mener, at det er en ’meget klog beslutning’.

- Der har været meget kritik af, at grevinde Alexandra har fået årpenge, og den væsentligste begrundelse for, at hun modtager dem har lydt, at hun er mor til prinserne Nikolai og Felix. Derfor passer det rigtig godt, at hun frasiger sig pengene fra det øjeblik, at Felix bliver myndig, for da har hun ikke nogen rolle tilbage overhovedet, der har med Kongehuset at gøre, siger han.

Beslutningen om at frasige sig apanagen overrasker eksperterne. Foto: Jonas Olufson
Beslutningen om at frasige sig apanagen overrasker eksperterne. Foto: Jonas Olufson
 

16 års forsørgelse
Både Trine Villemann og Lars Hovbakke Sørensen påpeger, at valget nok skal ses, som et forsøg på at forbedre synet på Kongehuset i befolkningen.

- Det er jo en skandale, at de danske skatteydere skal forsørge en kvinde i 16 år, fordi hun engang var gift med en prins. Der er intet andet kongehus på planeten, der er sluppet af sted med et arrangement som dette her, forklarer hun og konstaterer tørt:

- Grevinden kan jo kun håbe på, at regeringen ikke får held med at få hævet pensionsalderen, for så går der endnu længere tid, før hun igen kan malke os skatteydere for penge.

- Men en tjenestemandspension er jo væsentligt mindre end de 2,4 millioner kroner, hun modtager nu?

- Ja, og det kan vi skatteydere så være taknemmelige for. Men hun er en helt almindelig borger i kongeriget, så jeg forstår ikke, hvorfor vi overhovedet skal hænge på hendes pensionsordning.

Kongefamilien var samlet tidligere på året, da prins Felix blev konfirmeret. Foto: Jonas Olufson
Kongefamilien var samlet tidligere på året, da prins Felix blev konfirmeret. Foto: Jonas Olufson

Grevinde Alexandras privatsekretær oplyser til Ekstra Bladet, at grevinden ikke ønsker at svare på flere spørgsmål for nærværende, men Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby fortæller til Ekstra Bladet, at man kendte til Alexandra planer i forvejen.

- Hoffet har bistået med kontakten til statsministeriet, men det er helt og aldeles grevindens egen beslutning, lyder det fra Balleby.

Jokkes forretning i frit fald: Dårligste regnskab i 12 år

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har også fået overbragt beskeden.

- Jeg har noteret mig, at grevinde Alexandra har meddelt, at hun, når prins Felix fylder 18 år, ønsker at frasige sig den ydelse, som hun modtager fra den danske stat, så længe hun fortsat er erhvervsaktiv, lyder det fra statsministeren i en pressemeddelelse.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+