Eksperter: Derfor bør Frederik og Mary overtage tronen

Flere eksperter mener, det vil gavne kongehusets image, hvis dronning Margrethe lader Frederik og Mary komme til

Kronprins Frederik forsøger sig med golf som en gestus inden de danske golf-kandidater drager mod OL
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Grevinde Alexandras apanage, kong Henriks afbud til dronning Margrethes 75-års fødselsdag, den efterfølgende tur til Venedig, nytårsbomben, hvor dronningen meddelte, at kong Henrik ville gå på pension, og et 'aflyst' guldbryllup. 

Det er blot nogle af de sager, som har fået kongehuset i vælten den seneste tid.

Flere eksperter, som Ekstra Bladet har talt med, mener, at det ville gavne kongehusets image, hvis dronning Margrethe abdicerede og overlod tronen til sin søn, kronprins Frederik, og hans hustru, kronprinsesse Mary.

- I royal sammenhæng ville det være en moderne beslutning. Man ville lade lidt yngre kræfter komme til, og det er der helt sikkert rigtige mange positive historier i. Mary er jo i særdeleshed et kæmpe aktiv for kongehuset - og nok den person, der i virkeligheden gør sig bedst i kongehuset, siger Andreas Hansen, der er ekspert i branding og direktør i kommunikationsbureauet Dentsu Aegis Network.

Se her, Henrik: Elizabeth fejret med manden ved sin side

Ekspert: Mary leverer varen
Ifølge ham er kronprinsesse Marys baggrund et kæmpe aktiv.

- Det, at hun ikke er royal og gebærder sig godt på rigtig mange punkter, kan vi danskere godt lide. Det betyder, at vores loyalitet og sympati ligger hos Mary. Og så gør det mindre for os, at hun kommer fra den anden side af jorden, fordi hun leverer varen, siger brandingeksperten.

Ifølge ham holder kronprinsessen fast i nogle grundværdier, som danskerne kan spejle sig i, hvorfor hun er et aktiv for kongehuset.

- Hun går ind i mærkesager som anti-mobning, som vi andre helt almindelige danskere har nemt ved at forholde os til, siger Andreas Hansen.

Det hjælper ifølge ham på kongehusets brand.

Kongen fejrer fødselsdag langt væk fra Danmark

Villemann: Tiden er inde til et tronskifte
Kongehusekspert og -kritiker Trine Villemann mener, at kongehuset har behov for at bryde mønsteret med den seneste tids negative historier.

- Og det kan man gøre ved, at dronningen siger tak for nu. Jeg tror ikke på, det sker, men jeg synes, at tiden i høj grad er inde til et tronskifte, siger hun.

- Vi har i den grad brug for kronprinsessen - mere end kronprinsen. Jeg tror, vi får en 'kong Mary'. Men det er også det, Danmark har brug for, mener Trine Villemann.

Dronning Margrethe har tidligere fortalt, at hun bliver siddende på tronen, til hun 'falder af pinden'.

- Jeg står stadig på den tradition, der har været i Danmark, og der har ikke været nogen tradition for at abdicere, sagde hun i 2013 til Ekstra Bladet.

Dronningen og Henrik dropper stor guldbryllupsfest

Mener du, dronning Margrethe bør lade næste generation komme til?

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind