Eksperter: Kronprinsen har ikke selv bestemt tur til Saudi-Arabien

Det er regeringen, der skal tage den endelige beslutning om boykot af diktaturstatens afdøde konges begravelse.

Det var ikke kun kronprinsen, der er taget til Saudi Arabien for at vise respekt over for den afdøde kong Abdullah. Her ankommer regeringsledere fra hele verden til Saudi-Arabien, blandt andet en delegation fra Kasakhstan og Sengals præsident Macky Sall (video: AP)

Det er ikke mere end en uge siden, at kronprinsen blev kritiseret for at køre over Storebæltsbroen, selv om den var lukket af sikkerhedsmæssige årsager. Nu møder han igen kritik fra befolkningen, der er utilfredse med, at han møder op til den netop afdøde kong Abdullahs begravelse i Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien er et diktatur med sharialovgivning, hvor eksempelvis utroskab og homoseksualitet straffes med stening til døden.

Samfund Obama tager til Saudi-Arabien fra Indien

Ekstra Bladet har talt med to eksperter, der som udgangspunkt ikke mener, kronprinsen har haft specielt megen indflydelse på beslutningen.

- Alle skyder lige nu på kronprinsen, og det er faktisk ikke ham, man skal skyde på, men regeringen. Det er Helle Thorning-Schmidts endelige beslutning, om kronprinsen skal tage af sted, forklarer Trine Villemann, der er forfatter og journalist og som i flere år har beskæftiget sig professionelt med det danske kongehus.

Kongehuseksperten Jes Fabricius forklarer, at der sidder et særligt udvalg bestående af repræsentanter fra Udenrigsministeriet, Statsministeriet og hoffet og overvejer den her slags begivenheder.

Dansk politik Enhedslisten: Hvorfor skal kronprinsen til Saudi-Arabien

Plejer venskab
Saudi-Arabien er en stat, som Danmark indirekte - via USA - har stærke forbindelser til. Derfor er det ifølge Jes Fabricius ren kutyme, at Danmark stiller med en repræsentant ved sådan en begivenhed.

- Det er kutyme, at vi signalerer venskab ved at sende en højtstående repræsentant, når et statsoverhoved er afgået ved døden og skal begraves.

Selv om det er regeringens beslutning, mener Trine Villemann godt, at man kan klandre kronprinsen for at tage af sted.

Kronprinsen kender vejen. Har netop været i Qatar, hvor han har omgivet sig med områdets kongelige. (Foto: Lars Poulsen) Danske kongelige Kronprinsen viser Abdullah respekt

 

- Det er en meget uheldig sag. Kronprinsen kunne have sagt, at han ikke havde tid og på den måde have taget afstand. Det synes jeg godt, man kan klandre ham for.

Det blev offentliggjort fredag, at kong Abdullah var afgået ved døden efter længere tids sygdom. Kongen blev 90 år, og det er hans bror, kronprins Salman, der er udråbt til ny konge.

Arkivfoto: AP Krimi Saudi-Arabiens konge er død

1 af 2 Kong Abdullah døde efter længere tids sygdom. Det blev offentliggjort fredag på Saudi Arabisk tv. (Foto: Hassan Ammar/AP)
2 af 2 Kronprinsen møder igen kritik, efter det er kommet frem, at det er ham, der skal repræsentere Danmark ved begravelses-ceremonien i Saudi Arabien. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
0 kommentarer
Vis kommentarer