Første dag med ny titel: Vendte ryggen til pressen

Kong Henrik bruger sin første dag med ny prinse-titel til et arrangement hos Maersk i Lyngby

- Hanelefanten fra Amalienborg brøler igen og formentlig for sidste gang. Ekstra Bladet talte med journalist og royal ekspert, Trine Villeman, tidligere på dagen om Kong Henriks titel-skift. Se med her. Se flere billeder fra Kong Henriks ankomst til Maersk ved at klikke på 'næste'

Kong Henrik har netop skiftet officiel titel fra prinsgemal til prins, men det var ikke noget, som pressen fik mulighed for at spørge ind til, da han torsdag eftermiddag kort efter klokken 15 ankom i bil til Maersk i Lyngby.

Her deltager han eftermiddagen og aftenen igennem i åbningen af 'Danish-Chinese Business Forum'.

Danske kendte Nøgen Søs Fenger afsløret af radiostation

Ekstra Bladet ville ellers gerne have hørt Kong Henrik om årsagen til, at han har valgt at skifte sin officielle titel som prinsgemal ud med titlen som prins.

Det er slut med gemal for kongen, der nu kun officielt hedder prins. (Foto: René Schütze) Danske kongelige Henrik dropper sin titel

Men pressen blev bedt om at holde sig så langt væk fra indgangen, hvor Kong Henrik blev kørt direkte til, at det ikke var muligt at få ham i tale.

Vendte ryggen til
Da Kong Henrik steg ud af sin bil, vendte han bogstaveligt talt ryggen til pressen og blev modtaget af blandt andre den kinesiske ambassadør i Danmark.

(Foto: Anders Brohus) Danske kongelige Ekspert: Kong Henrik har fået nok

Tidligere torsdag bekræftede kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, over for Ekstra Bladet, at Kong Henrik har fået ny, officiel titel. Tidligere var han prinsgemal - fremover skal han tiltales prins.

- Det er Hans Kongelige Højheds egen beslutning at ændre sin titel til det mindre formelle Prins Henrik, fortæller Lene Balleby.

(Foto: Linda Johansen).
(Foto: Linda Johansen).

(Foto: Polfoto/Jens Dresling) Danske kongelige Beholder pensionen trods titel-farvel

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

1 af 4 Kong Henrik ankommer til Mærsk i Lyngby. (Foto: Linda Johansen).
2 af 4 Kong Henrik ankommer til Mærsk i Lyngby. (Foto: Linda Johansen).
3 af 4 
4 af 4 Kong Henrik ankommer til Mærsk i Lyngby. (Foto: Linda Johansen).
55 kommentarer
Vis kommentarer