Foghs minde om prinsen: Pludselig var han væk!

Den tidligere statsminister husker prins Henrik som sprudlende, varm og sin egen - især en episode står klart i Anders Fogh Rasmussen

I sin egenskab af dansk statsminister stod Anders Fogh Rasmussen 1. maj 2005 på pladsen foran Peterskirken i Rom. Ved sin side havde han regentparret.

De havde overværet Pave Johannes Pauls begravelse og ventede nu utålmodigt på den bilkortege, der skulle samle dem op. Og de ventede længe.

De smalle gader i Rom forsinkede bilerne, og til sidst var de tre næsten mutters alene på den store plads.

Da gik det op for dronning Margrethe og Anders Fogh Rasmussen, at de ikke længere var tre. De havde mistet en mand.

Prins Henrik fotograferet i forbindelse med udgivelsen af sin kogebog i 2007.  Foto: Lars E. Andreasen Kendte Vennernes farvel: Sådan var prins Henrik helt privat

- Pludselig var prinsen blevet væk. Vi kunne ikke finde ham, og ingen vidste hvor han var. Så kom kortegen endelig, og vi var nødt til at køre. Uden prinsen, fortæller Anders Fogh Rasmussen og smågriner.

- Heldigvis fandt vi ham nede i en lille gade, hvor han gik og kiggede på gamle romerske bygninger. Men vi fik ham da samlet op, fortæller Anders Fogh Rasmussen, der betegner episoden som 'ret typisk for prins Henrik'.

- Han havde sådan en meget uformel tilgang til tingene. Det kan man jo også sige om hans uventede besøg på Christiania i 2013. Det er et udtryk for hans lidt provokerende - men også favnende - tilgang til mange ting i livet.

Prins Henrik havde en tilbagelænet tilgang til livet, fortæller Anders Fogh Rasmussen. Foto: Ekstra Bladet.
Prins Henrik havde en tilbagelænet tilgang til livet, fortæller Anders Fogh Rasmussen. Foto: Ekstra Bladet.
 

Festlig og uformel
Den tidligere statsminister for Venstre, forhenværende NATO-generalsekretær og nuværende rådgiver fremhæver prins Henrik for hans store personlighed, som Fogh selv har haft fornøjelsen af ved flere begivenheder.

- Vi har selvfølgelig ikke haft personlig kontakt i det daglige, men vi mødtes jo ret tit til officielle og festlige lejligheder. Der snakker man om mange ting.

- Vi har blandt andet talt om vindyrkning i Frankrig, og Anne-Mette har snakket om Vild med Dans med ham. Så det er sådan meget festligt og uformelt.

- Derudover var han en god repræsentant for Danmark. En god ambassadør, der kunne fremme danske virksomheders interesser og eksport. Alt i alt vil jeg sige, at det er et stort tab for Danmark, at en så farverig person som ham er gået bort.

Billedet her er taget i 1967 - omtrent et år efter, at de mødte hinanden. Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix Kendte Se de mange billeder: Da Henri de Monpezat forelskede sig i en dansk prinsesse

Han havde ret i kritikken
Det var under Anders Foghs regeringstid, at prins Henrik først pustede til ilden, da han beklagede sig over sin titel prins. I et interview bragt i BT i februar 2002 udtalte han blandt andet:

'Efter min overbevisning skal et ægtepar være ligeværdigt, uanset hvilken rolle i samfundet parret måtte indtage. Danmark kunne have gjort mig til statsprins, rigsprins, kongegemal, hvad ved jeg. Det er en forglemmelse, måske en uvilje. Men det er ikke titlen, der er afgørende, men bevidstheden om, at jeg har en rolle, en funktion.'

Efterfølgende blev Henriks titel ændret fra prins til prinsgemal.

Prins Henrik var god til mennesker. Hans Engell husker en helt speciel episode med den afdøde prins af Danmark. Foto: Stine Bidstrup Tilbageblik Engell mindes prins Henrik: Han bar Dannebrog med ære

- Jeg diskuterede aldrig nogensinde den sag (om hans manglende titel af konge eller lign., red.) med ham personligt, siger Anders Fogh Rasmussen i dag.

- Men noget helt andet er, at jeg synes, han har ret. Helt ærligt, så synes jeg, at man skal lave fuld ligestilling mellem kvinder og mænd inden for kongehuset. Vi har ændret tronfølgeloven, så der er fuld ligestilling, når det gælder adgang til tronen. Derfor bør der også være fuld ligestilling for ægtefæller. Det er der ikke i dag, og det har han ret i at pege på.

- Hvordan vil du huske prinsen?

- Først og fremmest husker jeg ham som en varm, farverig og sprudlende person. Jeg er sikker på, at han vil blive savnet af mange.

1 af 2 Anders Fogh Rasmussen var statsminister, da prins Henrik rejste debatten om sin egen titel af prins. Det er dog ikke det, Fogh vil huske prins Henrik for. Foto: Scanpix Denmark.
2 af 2 Anders Fogh Rasmussen var statsminister, da prins Henrik rejste debatten om sin egen titel af prins. Det er dog ikke det, Fogh vil huske prins Henrik for. Foto: Scanpix Denmark.
0 kommentarer
Vis kommentarer