Frede holdt fingrene fra kvinderne

Også kronprinsen stødte ind i problemer med de saudiske skikke

Frede holdt fingrene fra kvinderne

(Video: Tariq Mikkel Khan)

Ekstra Bladet i Saudi-Arabien

RIYADH: Det er ikke kun kronprinsesse Mary, der støder ind i problemer med de saudiske skikke.

Hun oplevede søndag under frokosten med den saudiske kong Salman, at omkring halvdelen af de arabiske mænd ikke ville give hende hånden, da hun og Frederik stod linet op for at hilse på de omkring 200 gæster.

Her til aften kom turen så til kronprins Frederik.

Han og Mary er netop nu gæster ved en 'grand dinner' på Al Faisaliah Hotel i Riyadh. Her stod de sammen med Sophie Løhde, Troels Lund Poulsen og Danmarks ambassadør i Saudi-Arabien, Ole Frijs-Madsen, linet op for at hilse på de flere hundrede gæster, der alle ville trykke e kongelige næver.

Mary svigtede sin egen sag

Eller næsten alle.

Frederik måtte ligesom sin kone erkende, at ikke alle ønskede at give ham hånden.

En gruppe på seks indhyllede kvinder, hvoraf den første kom humpende på krykker, var blandt dem, der fandt vej til det danske kronprinspar. Men ud af de seks nægtede de fire af dem at hilse på Frede, der så lidt forvirret ud - formentlig fordi han ikke kunne bedømme, hvem af dem der ville trykke hånd.

Arabere nægtede at give Mary hånd

I Saudi-Arabien er kønnene skarpt adskilt og det er ikke velset, at kvinder rører mænd udenfor deres egen kreds. Og det er formentlig grunden til, at de sprang Frede over.

Efter den til tider kejtede hilse-runde bænkede det kongelige par sig ved bordet for at gå om bord i en større middag bestående af hummer til forret, vilde champignoner og perigueux creme, inden Mary fik en smag fra sit hjemland med australsk lam, inden de sluttede af med kandiserede valnødder og is. Til slut fik de petit fours.

Frede og Mary hyggede med tyran

I morgen skal de besøge kong Abdullah Financial Centre, videre til et center for videnskab og teknologi og besøge firmaet Kompan. Senere er der forretningsfrokost med det lokale handelskammer, Mercantec-seminar, besøg på hospital, møde med kong Khaled Foundation og til middag hos den danske ambassadør.