Frede og Mary hyggede med tyran

Parret spiste frokost med kongen, der lader dem bo hos sig

Kronprins Frederik og den saudiske konge. Video: Tariq Khan

Ekstra Bladet i Saudi-Arabien

RIYADH: Hans regime halshugger forbrydere, homoseksuelle forfølges og tyve får hugget hænder af.

Alligevel havde kronprins Frederik og kronprinsesse Mary efter alt at dømme en hyggelig dag sammen med kong Salman af Saudi-Arabien, da parret i dag tog hul på deres officielle besøg i olie-staten.

Her stod den nemlig på frokost i kongepaladset i Riyadh.

 

Mary og Frede ankom til Saudi-Arabien sent lørdag aften og herfra gik det direkte videre til kongens gæstepalads, hvor de overnatter de fire nætter, de er i diktaturstaten, der styres med hård hånd af deres vært.

Frede og Mary giver sig selv mundkurv på

Efter morgenmaden var de på sightseeing i hovedstaden Riyadh for at se en række seværdigheder. En tur, der var arrangeret af de kongelige værter.

 

Derefter satte de sig og spiste med kongen, der blev indsat for lidt over et år siden og som Frederik tidligere har mødt, da han i januar sidste år var i Saudi-Arabien for at tage afsked med kong Abdullah ved dennes begravelse.

Med sig havde det kongelige par deres hofchef, Christian Schønau samt Fredes personlige assistent, Morten Roland Hansen og Marys hofdame, Christine Pii Hansen.

Kronprinsparret hilser på den saudiske konges gæster

Kristian Jensen vil tale om krænkelser på saudisk jord

Også udenrigsminister Kristian Jensen deltog i middagen med Salman.

Kristian Jensen har tidligere fortalt Ekstra Bladet, at han vil drøfte menneskerettigheder med de saudiske myndigheder, men under middagen kom emnet ikke på bordet.

 

Hoffets kommunikationschef, Lene Balleby, har tidligere overfor Ekstra Bladet slået fast, at de kongelige ikke udtaler sig om politik.

Efter frokosten delte Mary og Frederik sig op. Så mens Frederik tog til middag på den danske ambassade, tog Mary til middag med kong Salmans to søstre, Latifa og Al Jawhara.

Middagen fandt sted i prinsesse Latifas residens.

I morgen begynder den egentlige del af det officielle program, når erhvervsdelen rulles ud med Frede og Mary som koryfæer.