Frede skifter ud: Skrotter kongehusets gamle venner

Kronprinsen plejer lokale interesser på sæsonens første kongejagt i Jylland

Det er et statussymbol at blive inviteret med på kongehusets jagter, men det kræver, at man kan jage - og normalt også at du har mønt på lommen. Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger
Det er et statussymbol at blive inviteret med på kongehusets jagter, men det kræver, at man kan jage - og normalt også at du har mønt på lommen. Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger

Kronprins Frederik har skiftet gevaldigt ud i gelederne på sæsonens første kongejagt, der fandt sted i går i Gludsted Plantage mellem Silkeborg og Herning.

I stedet for at pleje kongehusets gamle venskaber i adelen og toppen af dansk erhvervsliv, som han gjorde det sidste år i nordsjællandske Gribskov, hvor han for første gang tog over efter prins Henrik, var der i høj grad lokale at finde under de midtjyske trækroner i går.

Her er de inviterede

Miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen

Adm. direktør i Bestseller Finn Poulsen

Direktør for Museum Silkeborg, Ole Nielsen

Borgmester i Ikast-Brande Kommune, Ib Boye Lauritsen

Hovedbestyrelsens formand i Danmarks Jægerforbund kreds 2, Norbert Ravnsbæk

Formands for Danmarks Jægerforbund, Claus Lind Christensen

Direktør i Naturstyrelsen, Peter Ilsøe

Direktør og ejer af Fur bryghus, Mildred Sloth Fog

Direktør i Færch Fonden, Rasmus Færch

Kommunaldirektør i Ikast-Brande Kommune, Flemming Storgaard

Skovridder i Naturstyrelsen Midtjylland Poul Ravnsbæk

Direktør i JJO Invest, Bo Anders Olesen

Direktør i Stubkjær Invest, Peter Stubkjær Sørensen

Direktør i Gustav Hansen, Poul Lysholt Hansen

Medlem af Folketinget Thomas Danielsen (V)

Godsejer Peter Arnold Busck

Formand for Dansk Skovforening, Niels Iuel Reventlow

Viceformand for Landbrug og Fødevarer, Lars Hvidtfeldt

Direktør Stig Damgaard Pedersen

Direktør i Deer Hunter, Lars Engel

Indehaver Edc Domus, Johs Andersen

Head of sales i B2G, Brian Have

Næstformand i Realdania, Carsten Thygesen

Udover de obligatoriske fra Naturstyrelsen og jagtmiljøet, inviterede kronprinsen en lokal museumsdirektør, en række lokale forretningsfolk og en lokal borgmester og kommunaldirektør.

Lokale interesser
Ifølge forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om overklassen og kongehuset, er fraværet af adelige og milliardærer et forsøg på at pleje sit image i Jylland.

Rige venner betaler dronningens køkkenhave til 22 mio.

- Han signalerer til de lokale, at han også har øje for dem. Frede siger: ’Jeg ved, at Jylland findes - jeg kan godt se de lokale interesser’.

- Sidste år i Nordsjælland gik han nærmest efter milliardærlisten, så han skifter lidt, fordi han nødig vil have det hæftet det på sig, selvom det nok bliver konsekvensen, fordi han jo bedst kan lide at omgås milliardærer, siger Søren Jakobsen.

Overklassepleje
Overklassen var dog repræsenteret ved kongejagten, der begyndte klokken 8.30 med en jagtparole, hvor kronprinsen gav en kort tale om den forestående jagt.

Ingen smalle steder: Margrethes slot til 33,5 mio. totalrenoveret

- Der lidt overklassepleje over for Finn Poulsen, Busck og Reventlow, som er den eneste adelige, der er med.

- Det er bemærkelsesværdigt, at Grundfos’ Poul Due Jensen ikke er med. Han bliver fortrængt af lokale interesser, siger Søren Jakobsen.

Der er skik for at være i pudsig beklædning - særligt var der det på prins Henriks jagter. Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger
Der er skik for at være i pudsig beklædning - særligt var der det på prins Henriks jagter. Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger

Mens de inviterede som regel tæller toppen af erhvervslivet, adelige og mægtige velhavere som Fritz Schur og Christian Kjær, bliver regningen fra jagten sendt videre til hr. og fru Jensen.

Naturstyrelsen har tidligere anslået over for Ekstra Bladet, at det koster i omegnen af 500.000 kroner om året, når Frede om co. har har haft brug for styrelsens folk til at administrere jagterne, og når de låner styrelsens lokaler og køretøjer.

Brugte kongeskibet til private rejser for 5,1 mio. kroner

Den næste kongejagt, hvor der også vil være jagttaffel, finder sted i Gribskov 13. november, og her kommer deltagerlisten formentlig til at ligne sig selv igen, mener Søren Jakobsen.

- Og jeg tror ikke, at han vil springe over formanden i Hempelfonden og Aller Holding, Richard Rudolf Sand, fordi Hempel Fonden sponsorerer kronprinsens forskellige sejlbåde, siger forfatteren.

Derfor inviterer vi dem
Ifølge kongehuset skal deltagerlisten altid rumme personer fra forskellige dele af samfundet.

- Den kongelige familie favner bredt i samfundet, og ved jagter er der tale om en bred sammensætning af inviterede. Det er fra regionen, kommunen, erhvervslivet og Naturstyrelsen.

- Det er der tradition for at gøre. Kongehusets favner generelt bredt, siger en repræsentant fra kongehusets kommunikationsafdeling.

Velkommen i den royale jagtklub

Selvom kongehuset ikke vil svare på yderligere spørgsmål om, hvor meget kronprinsen bestemmer over de inviterede, fastslår Søren Jakobsen, at han selv vælger, hvem han vil jage med.

- Det er helt op til Frede, men det er blandt andet et krav, at man har jagttegn, og man skal være en dygtig jæger. Der er det så op til den kongelige hofjægermester at sikre, at alle har jagttegn, siger Søren Jakobsen.