Frederik-bogen saves midt over: En flov affære

En tante-sikker julegave med de gode gamle historier om kronprins Frederik

Frederik-bogen saves midt over: En flov affære

Ekstra Bladets journalist Julie Kragh gør dig her klogere på bogen om Frederik

 

Jens Andersen: Under bjælken - Et portræt af Kronprins Frederik

380 s., ill.,

350 kr.

Gyldendal

Jens Andersen fortæller, at han har mødt kronprins Frederik en gang om måneden siden januar 2016. Forfatteren kunne have sparet dem begge for anstrengelsen ved i stedet at researche avisarkiverne. For ikke én af de 380 sider bringer en væsentlig nyhed frem om Danmarks næste konge.

Det skulle da lige være den stribe musikere, Frederik interesserer sig for. De remses op i et bånd der trykkes nederst på siderne. Vi får også oplyst navnene på 21 af Andersens kilder.

Jeg synes, det er en flov affære at sende sådan en mursten i retning af juletræerne, når man har så lidt på hjerte. Det er muligt, at en tante her og der vil nyde de gamle historier om prinsens velbelyste liv. Men det er og bliver repetition af kendt stof:

  • Om hans barnepige Else Petersen, der næsten adopterede Joachim og Frederik, så Henrik og Margrethe slap for at spille forældre.
  • Om den frygtede far, som tvang drengen til hest trods et styrt.
  • Om den sene erkendelse (9 år gammel) af, at han hængte på kongetjansen.
  • Om drukture som studerende i Aarhus, hvor det dog lykkes ham at blive cand.scient.pol. (Jeg kan til Jens Andersens orientering oplyse, at han dermed blev kongerækkens første akademiker.)
  • Om bilulykken i Cahors i 1988, som var tæt på at koste de to prinser og to venner livet.
  • Om det muntre samleje med Malou Aamund i en hoppende bil.
  • Om Fredes elskede frømandsuddannelse, hans livs sejr.

Dét er, hvad vi får. Alt sådan noget kendt stof, anrettet kronologisk. Der er et beskedent tilløb til konfliktdyrkelse i affæren om Fredes opsathed på at få en plads i Den Internationale Olympiske komite, hvor han omgiver sig med svindlere og repræsentanter for blodige diktaturer. Men dét bliver også pysse-nysset ind i uskyldige bortforklaringer.

Jeg havde ventet, at sådan en bog ville rumme lidt nyt om alle de kønne unge damer, han omgikkes, inden den australske kontordame løb med ham. Men denne ret omfattende flok pigebørn reduceres i bogen til fire – uden ét nyt ord.

Man skal kysse mange frøer, før der kommer en prins ud af det. Hvis man kysser denne frømand, sker der med garanti intet uventet.

Ny bog om kronprinsen

'Under bjælken - Et portræt af Kronprins Frederik' udkommer 1. november på Gyldendal.

I løbet af otte kapitler tegner Jens Andersen et portræt af kronprins Frederik, som han har mødtes med en gang om måneden i halvandet år.

I bogen fortæller også kongefamilien og en række af Frederiks private venner, om deres forhold til Danmarks næste konge, der fylder 50 år i maj 2018. 

'Under bjælken', Gyldendal, 380 sider, 349,95 kroner.
'Under bjælken', Gyldendal, 380 sider, 349,95 kroner.