'Gift ved første blik'-ekspert: Henrik og Margrethe kan stadig redde forholdet

- Nu har de fået luftet deres beskidte sengetøj, og så må de se fremad, siger psykolog Sisse Find Nielsen

Psykolog Sisse Find Nielsen mener ikke det er umuligt for Margrethe og Henrik at finde melodien igen. Pr-foto
Psykolog Sisse Find Nielsen mener ikke det er umuligt for Margrethe og Henrik at finde melodien igen. Pr-foto

Henrik sætter ord på beslutningen: 'Vi er ikke værdige til samme grav'

Her er Joachims reaktion på Henriks begravelses-beslutning

Sisse Find Nielsen var en af eksperterne i den seneste omgang af DR's succesprogram 'Gift ved første blik', der som bekendt går ud på at sammensætte par og rådgive dem i at få et langt og lykkeligt forhold, hvor man taler om tingene og undgår unødige konflikter.

At dømme ud fra den seneste tids dramatiske udvikling i forholdet mellem Henrik og Margrethe kunne de godt se ud til at kunne bruge en dygtig parforholdscoach, men spørgsmålet er, om de egentlig nogensinde har været 'et godt match', som det hedder i 'Gift ved første blik'-verdenen.

- Det virker til, at deres forhold er låst fast i noget lidt barnligt 'holden fast på sit eget', og så er deres situation lidt ekstraordinær, fordi den ikke kun handler om deres interne forhold, men også deres offentlige status. Det er et dobbeltspil, der er kørt ud i det ekstreme i den forstand, at han også har brug for at positionere sig udadtil og sige: 'Hertil og ikke længere. Jeg finder mig ikke i noget', siger Sisse Find Nielsen.

Det går ikke så godt med at blive enige i privaten for Henrik og Margrethe. Foto: Jakob Jørgensen.
Det går ikke så godt med at blive enige i privaten for Henrik og Margrethe. Foto: Jakob Jørgensen.

Magtdemonstration
Ifølge Sisse Find Nielsen har Henrik udvist et stort behov for offentligt at demonstrere sin magt.

- Jeg tror, det er medvirkende til, at han møder kritik. Folk tænker simpelthen: 'Lad det dog blive indenfor hjemmets fire vægge'. Det virker ikke til hans fordel. Det vækker tværtimod sympati for hans kone, siger Sisse Find Nielsen og fortsætter:

- Det er absolut ikke givtigt for et parforhold. Der er jo ikke nogen fremdrift eller perspektiv i det. Det, man ønsker sig i et parforhold, er at man er i stand til at udvise storhed overfor hinanden i stedet for at føle sig forsmået. Rummelighed er fundamentalt afgørende i et parforhold, og den har det åbenbart lidt svært med at udfolde sig i deres parforhold lige nu.

Margrethe har måttet vinke farvel til tanken om en fælles begravelse i Roskilde Domkirke. Mikkel Berg Pedersen
Margrethe har måttet vinke farvel til tanken om en fælles begravelse i Roskilde Domkirke. Mikkel Berg Pedersen
 

- Kan man som par komme godt videre efter noget som det her?

- Ja, det kan man sagtens. Det afgørende er blot, at de træffer en beslutning om at stå sammen i det her. Nu har de fået luftet deres beskidte sengetøj, og så må de se fremad. Vi så eksempelvis hos Clinton-parret, at det kan lade sig gøre at komme videre efter en stor offentlig krise. Man kan sagtens komme stærkt tilbage. Der er i virkeligheden nok ingen grænser for, hvad man kan komme tilbage fra. Og lykkedes det dem at komme videre efter en svær krise, vil det kaste respekt af sig, siger Sisse Find Nielsen.

Der er dog en vigtig ting, der skal på plads først, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at få parforholdet på ret kurs igen.

- De skal stoppe med at stå så fast på deres positioner og skyde på hinanden, pointerer Sisse Find Nielsen.

Henriks nære ven: Forkert beslutning