God ven: Det betyder Fredensborg Slot for prins Henrik

Det nordsjællandske slot er prinsens yndlingssted. Særligt haven elsker han, fortæller Erik Brandt

I dag meddelte kongehuset, at prins Henrik er overført til Fredensborg Slot i Nordsjælland, hvor han ønsker at opholde sig i sine sidste dage.

Det er der en god grund til, fortæller prins Henriks ven Erik Brandt.

Kongehuset: Prins Henrik hjem til Fredensborg i sin sidste tid

- Prins Henrik holder meget af Fredensborg Slot. Det er hans absolutte yndlingssted. Det er der, han og dronningen har opholdt sig mest, siger modemanden Erik Brandt til Ekstra Bladet.

- Det er som om, det er lidt mindre højtideligt på Fredensborg Slot, og det passer prinsen rigtig godt, tilføjer Erik Brandt.

'Han elsker haven'
Tilhørende Fredensborg Slot er den 120 hektar store slotshave, der er en af landets mest storslåede haver, og det grønne omkring slottet holder prins Henrik meget af, fortæller Erik Brandt.

- Han elsker naturen deroppe. Han kan gå sine ture, der er en swimmingpool og en tennisbane. Jeg er personligt kommet der op til fem gange om ugen for at spille tennis der, siger han.

I slotshaven fordeler lange, snorlige allér sig. De har alle udspring i slottet og skal symbolisere den enevældige konges magt, og at mennesket kan styre naturen.

Da Ekstra Bladet besøgte slottet lørdag i sidste uge i anledningen af prins Henriks sygdom, fortalte flere af de lokale samstemmende, at de ofte har set prinsen trave rundt i naturen med blikket rettet mod skovbunden.

- (...) vi har hilst på ham, når han har gået rundt i slotshaven og samlet svampe, sagde den 71-årige lokale Per Haxthausen.

Prinsen skulle dog ikke bukke sig ned for at plukke svampene. Med sig havde han at have en assistent til at klare det hårde arbejde.

I anledningen af en af kongehusets jagter afholdt man vildtparade i den indre slotsgård på Fredensborg Slot. Her blev alt det nedskudte vildt fra dagens jagt præsenteret. Foto: Mogens Flindt
I anledningen af en af kongehusets jagter afholdt man vildtparade i den indre slotsgård på Fredensborg Slot. Her blev alt det nedskudte vildt fra dagens jagt præsenteret. Foto: Mogens Flindt

Prins Henrik er ikke den første royale, der tilbringer sine sidste dage i Fredensborg. I 2000 sov dronning Ingrid i en alder af 90 ind på Fredensborg Slot.

I forbindelse med slottet er også opført en slotskirke.

Bryllupper og fødselsdage
Fredensborg Slot er dronningens og prins Henriks residens om foråret og efteråret, og gennem tiden har de holdt en række markante begivenheder der.

I 1967 fejrede de deres bryllupsfest på Fredensborg Slot.

Det betyder prins Henrik for os

Senest foregik en del af regentparrets guldbryllup i juni 2017 på Fredensborg Slot. Inden parret steg på Dannebrog og sejlede ud i svensk farvand, præsenterede prins Henrik skulpturen Miss Fredensborg, som han selv havde formet.

Her er regentparret på Fredensborg Slot under sølvbrylluppet i 1992, hvor de blev vækket med morgensang
Her er regentparret på Fredensborg Slot under sølvbrylluppet i 1992, hvor de blev vækket med morgensang

Også deres sølvbryllup i 1992 blev fejret på slottet, ligesom prins Henriks 80-års fødselsdag i juni 2014 blev fejret i slotshaven i Orangeriet. Her var en række gode venner og medlemmer af overklassen inviteret.

Året efter fejrede dronningen sin 75-års-fødselsdag på slottet, ligesom hun i 2010 også fejrede sin 70-års fødselsdag her.

Historisk vingesus
Fredensborg Slot blev bygget som jagtslot for Frederik 4. af arkitekt J.C. Krieger. Byggeriet blev påbegyndt i 1719.

Siden hen har det huset både danske og udenlandske højtstående personer, fortæller historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til Ritzau.

Fredensborg Slot blev bygget som jagtslot for Frederik 4. af arkitekt J.C. Krieger. Byggeriet blev påbegyndt i 1719. Foto: Jan Sommer
Fredensborg Slot blev bygget som jagtslot for Frederik 4. af arkitekt J.C. Krieger. Byggeriet blev påbegyndt i 1719. Foto: Jan Sommer

- Ud over at slottet har stor personlig betydning for dronningen og prinsen, er det også et slot med et særligt internationalt og historisk vingesus, siger han og tilføjer:

- Mange har opholdt sig der i længere perioder, blandt andre Christian IX og hans store familie, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Således bliver Fredensborg Slot også anvendt, når kongelige og statsoverhoveder fra udlandet er på besøg i Danmark

Prins Henriks sygdomsforløb

12. juli 2017: Hoffet bekræfter overfor Her & Nu, at der 'for nylig er ansat sundhedsfagligt personale' til at hjælpe prins Henrik. Ifølge kommunikationschef Lene Balleby på grund af prinsens alder og ikke af en 'medicinsk årsag'.

Kongehuset bekræfter: Har ansat hjælpere til Henrik

13. juli 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital. Dagen efter overføres hans til Skejby Sygehus.

Fire dage senere afslører kongehuset, at Henrik har gennemgået en operation og fået en ballonudvidelse. Operationen skyldes åreforkalkninger, også kendt som forsnævringer omkring pulsårerne. Prinsen udskrives efter en uge.

Kong Henrik opereret: Det fejlede han

14. august 2017: Hoffet meddeler, at Henrik dagen før blev indlagt på Rigshospitalet på grund af smerter i højre ben som følge af operationen.

Smerterne bliver behandlet medicinsk, og der er ikke langt op til flere kirugiske indgreb.

Prins Henrik indlagt på Rigshospitalet

22. august 2017: Prins Henrik bliver udskrevet fra Riget og tager ifølge kongehuset ophold på Fredensborg Slot, hvor han 'i den kommende tid har brug for ro og hvile'.

Prins Henrik udskrevet: Har brug for ro og hvile

6. september 2017: Kongehuset meddeler i en pressemeddelelse, at 'Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens'. Samtidig oplyses det, at prinsen fremover yderligere vil neddrosle sine aktiviteter.

En måned tidligere skabte prins Henrik ramaskrig, da han meddelte, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke.

Kongehuset: Fik diagnosen i denne uge

28. januar 2018: Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet, hvor han skal 'gennemgå yderligere undersøgelser'.

2. februar 2018: Kongehuset meddeler, at prins Henrik har været indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge, der heldigvis vist sig at være godartet. Prinsen bliver samme dag overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion.

Prins Henrik indlagt på Rigshospitalet

9. februar 2018: Prins Henriks tilstand er så alvorlig, at kronprins Frederik afbryder sit ophold i Sydkorea i forbindelse med de vinterolympiske lege for at flyve hjem. Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse.

Prins Henriks tilstand alvorligt forværret