Grove TV 2-beskyldninger: Nu går de til modangreb

Herlufsholm kan ikke genkende det billede, som den kommende TV 2-dokumentar 'Herlufsholms hemmeligheder' fremstiller om livet på skolen

Herlufsholm Kostskole ved Næstved er genstand for en kommende kritisk dokumentar på TV 2. Foto: Jonas Olufson
Herlufsholm Kostskole ved Næstved er genstand for en kommende kritisk dokumentar på TV 2. Foto: Jonas Olufson
Følg Underholdning
Følg Kongelige

En ny dokumentar på TV 2, der har fået navnet 'Herlufsholms hemmeligheder', rammer skærmene på torsdag, og her kan seerne få at se, hvordan vold, krænkelser og overgreb ifølge dokumentaren er en del af hverdagen på kostskolen Herlufsholm i Næstved.

TV 2 Dokumentar har i forbindelse med dokumentaren talt med omkring 50 tidligere elever. En stor del af dem fortæller om en voldelig kultur, hvor nye elever ofte får tæsk af 3.g’erne.

En af skolens mange prominente elever er prins Christian, som her ses med sine forældre, kronprinsparret, på første skoledag. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
En af skolens mange prominente elever er prins Christian, som her ses med sine forældre, kronprinsparret, på første skoledag. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
 

I dokumentaren kortlægger TV 2 Dokumentar flere helt nye sager fra det indeværende skoleår, som skolen ifølge tilsynsmyndigheden ikke har oplyst godt nok om. Blandt andet findes der en række alvorlige videoer af krænkelser blandt drengene.

Derudover dukker der flere beskrivelser af seksuelle overgreb op og en helt ny sag om voldtægt.

Du kan læse mere om dokumentaren her.

Genkender det ikke
Hos Herlufsholm kan man ikke genkende det billede, som TV 2-dokumentaren ifølge skolen skaber. Sådan lyder det i en længere pressemeddelelse, hvor Herlufsholm svarer igen.

'Gennem sin vinkling anklager programmet skolen for især to ting: At der skulle foregå vold og krænkelser på Herlufsholm, og at ledelsen skulle forsøge at fortie, skjule eller ligefrem billige de krænkelser, der ifølge udsendelsen finder sted,' lyder det i pressemeddelelsen, der fortsætter:

'I løbet af de over 30 år, som udsendelsen har klippet sammen, har der været sager med krænkende adfærd, men vi kan slet ikke genkende, at krænkelser er en del af kulturen på Herlufsholm.'

'På ingen måde sandt'
Pressemeddelelsen er underskrevet af rektor Mikkel Kjellberg, der kraftigt afviser, at ledelsen har forsøgt at skjule krænkelserne.

'Vi vil desuden understrege, at det på ingen måde er sandt, at ledelsen skulle forsøge at fortie, skjule eller ligefrem billige de krænkelser, som ifølge udsendelsen skulle finde sted,' lyder det.

'Gennem de seneste 5 år har vi haft kendskab til i gennemsnit 4 sager årligt, som er kategoriseret som uacceptabel adfærd i forbindelse med elevtrivsel. Sager, som vi har behandlet resolut – og hver sag er én for meget. Mobning, vold eller seksuelle krænkelser er ikke acceptabelt på Herlufsholm Skole – og vi vil fortsat gøre alt, hvad vi kan, for at komme alle former for krænkelse og spirer til negativ kultur til livs.'

Skolen slår fast, at elevtrivslen ifølge undersøgelser på skolen er god, og at de har brugt de seneste 25 år på kritisk og gradvist at fjerne og ændre traditioner, der havde præg af hierarkisering.

I januar, da Herlufsholm blev bekendt med dokumentaren, igangsatte skolen en ekstern undersøgelse af elevkulturen. Den undersøgelsen forventes at være klar i løbet af sommeren 2022.

Du kan læse hele pressemeddelelsen her.

Se 'Herlufsholms hemmeligheder' på TV 2 torsdag 5. maj klokken 20.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra kongehusets kommunikationsafdeling i forbindelse med dokumentaren, men det har i skrivende stund ikke været muligt.

Dømt for voldtægt

Torsdag i sidste uge blev en 16-årig dreng, som er elev på skolen, idømt seks måneders fængsel for at have voldtaget og blufærdighedskrænket en jævnaldrende dreng på skolen.

Episoden fandt ifølge tiltalen sted en nat i februar efter en festlig elevsammenkomst.

Få dage før dommen talte Ekstra Bladet med rektor Mikkel Kjellberg, som afviste, at der var tale om et generelt problem på skolen.

- Den aktuelle sag er selvfølgelig et problem, men om det er et generelt for vores skole, det tror jeg ikke. Den her slags sager opstår - desværre - når mange unge mennesker er sammen, sagde han dengang og fortsatte:

- Uanset hvad er det en svær situation for begge parter, når den her slags sager opstår. Sagen bliver nu håndteret af myndighederne. Jeg kørte selv ned til politiet, så snart vi fik henvendelse omkring sagen, hvorefter offeret anmeldte sagen til politiet.

- Hvordan kommer man problemet til livs? Desuden bed jeg også mærke i, du sagde, det var en svær sag for begge parter …

- Der er jo ikke nogen manual for, hvordan man kommer sådan noget her til livs, fordi alle sager er jo forskellige og opstår på forskellig vis i samspil mellem unge mennesker. Det, vi gør, er, at vi har mentorordninger. Vi har præventive oplæg, og vi har digital dannelse. Alle de her ting støtter op omkring at give eleverne respekt for hinandens grænser.

- Men selvfølgelig kan der opstå situationer. De unge mennesker er i en periode i deres liv, hvor de helt naturligt forsøger at afsøge grænser og gøre sig erfaringer. Det skal vi selvfølgelig hjælpe dem i, men der kan jo opstå svære situationer i den forbindelse, sagde Mikkel Kjellberg dengang.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+