Helt usædvanlig udmelding: - Bizart!

Grevinde Alexandra og prins Joachims ordvalg i fælles udtalelse er aldrig set tidligere, siger kongehusekspert

Sagen Kort: Prins Nikolai sendt hjem for brud på alkoholpolitikken på Herlufsholm.
Følg Underholdning
Følg Kongelige

I en ualmindelig skarp udtalelse satte grevinde Alexandra og prins Joachim onsdag den tidligere rektor gennem 23 år på Herlufsholm, Klaus Eusebius, godt og grundigt på plads.

- Det er meget specielt, at kongehuset går ud og kommenterer den slags ting og på den måde. Men det er også en meget usædvanlig situation, siger kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Prins Joachim og grevinde Alexandra er rasende over, at en tidligere rektor på Herlufsholm har fortalt offentligt, at prins Nikolai overtrådte skolens alkoholregler. Foto: Jonas Olufson
Prins Joachim og grevinde Alexandra er rasende over, at en tidligere rektor på Herlufsholm har fortalt offentligt, at prins Nikolai overtrådte skolens alkoholregler. Foto: Jonas Olufson
 

Klaus Eusebius har i denne uge udtalt sig offentligt om, at grevinde Alexandra og prins Joachims ældste søn, prins Nikolai, overtrådte skolens alkoholregler og fik en advarsel, da han gik på skolen i perioden 2014-18.

Udtalelsen fik torsdag de kongelige forældre til at udsende en fælles udtalelse, hvori de blandt andet skriver, at de er rasende over den tidligere rektor.

DET SAGDE ALEXANDRA OG JOACHIM

Grevinde Alexandra og prins Joachim udsendte onsdag følgende fælles udtalelse:

'Som forældre til en tidligere elev på Herlufsholm er vi - for at sige det på godt dansk - rasende over at se vores søn blive udleveret offentligt af hans tidligere rektor, Klaus Eusebius Jakobsen. Han har svigtet sin elevs tillid og fortrolighed, og prins Nikolais straf for i sin tid at overtræde skolens alkoholregler skal ikke bruges til at flytte fokus fra de alvorlige hændelser, som for nylig er kommet for en dag', lyder det i udtalelsen med henvisning til de alvorlige sager om krænkelser og overgreb, der er kommet frem i kølvandet på TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmelighed'

 

- Det er meget sjældent, at de kongelige overhovedet kommenterer enkeltsager, men også at de gør det på den måde med sådan et ordvalg. Men igen – det er også en meget usædvanlig situation, så derfor er det ikke så vanskeligt at forstå, at de føler trang til at gøre det, siger Lars Hovbakke Sørensen.

I den fælles udtalelse beskylder grevinde Alexandra og prins Joachim også Klaus Eusebius for at udlevere deres søn offentligt.

- Jeg kan ikke komme på fortilfælde, hvor de kongelige har brugt et lignende ordvalg.

- Men det viser også, hvor speciel situationen er, og at man selvfølgelig fra kongehusets side er bevidst om, at det her kan blive et problem på længere sigt, hvis der begynder at komme alle mulige personlige afsløringer frem, som ikke burde komme frem fra den tidligere ledelse på Herlufsholm.

DET SAGDE KLAUS EUSEBIUS

Tidligere rektor på Herlufsholm, Klaus Eusebius, sagde søndag til TV2 Øst:

- Jeg kan love dig for, at den der myte om, at vi har set med særlig positive øjne på folk, der kommer fra samfundets øverste top, overhovedet ikke har noget som helst på sig, siger han og tilføjer:

- Jeg kan give et eksempel. Vi havde en elev her for nogle år tilbage, som var medlem af den kongelige familie. Folk ved godt, hvem jeg taler om. Han overskred en af skolens alkoholregler, og jeg må sige, at jeg var iskold. Der var slet ikke nogen tvivl om, at den dreng skulle have en advarsel, og det fik han. Så blev hans far i øvrigt orienteret om det, og det er, mener jeg, et meget godt eksempel på, at det der med, at vi holder hånden over særlige grupper, har intet som helst på sig.

Artiklen fortsætter efter videoen...

Prins Nikolai kunne ikke overholde alkoholreglerne, da han var elev på Herlufsholm i Næstved. Det står klart, efter den tidligere rektor på skolen Klaus Eusebius i et interview med TV 2 Øst afslørede, at han i sin tid som rektor på Herlufsholm gav prins Nikolai en advarsel for brud på alkoholpolitikken. Med udtalelsen kan Klaus Eusebius have overtrådt straffeloven, vurderer professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Hanne Marie Motzfeldt, da det kan 'betragtes som en oplysning, der kan forlanges unddraget offentligheden'

Se klippet: Her taler rektoren over sig om prinsen
 

Besynderligt forsøg
Alexandra og Joachim beskylder også Kim Eusebius for at bruge prins Nikolais overtrædelse af alkoholreglerne til at flytte fra fokus fra de 'alvorlige hændelser, som for nylig er kommet for en dag' i TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder'.

Lars Hovbakke Sørensen er helt enig.

- Og det vil de fleste danskere nok også give dem ret i. Det virker som et besynderligt forsøg på at flytte fokus fra den kritik og kultur, der har været i mange år, til en debat om, hvad kongehusets medlemmer foretager sig. Det er meget mærkeligt, at han (Klaus Eusebius, red.) pludselig kommer med det her, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Tidligere rektor gennem 23 år på Herlufsholm Klaus Eusebius er blevet sat godt og grundigt på plads af grevinde Alexandra og prins Joachim. Her ses Eusebius med dronning Margrethe til skolens 450 års jubilæum i  2015. Foto: Søren Bidstrup
Tidligere rektor gennem 23 år på Herlufsholm Klaus Eusebius er blevet sat godt og grundigt på plads af grevinde Alexandra og prins Joachim. Her ses Eusebius med dronning Margrethe til skolens 450 års jubilæum i 2015. Foto: Søren Bidstrup
 

- Så du mener ikke, at Alexandra og Joachim går over grænsen for, hvad de kan tillade sig?

- Det synes jeg bestemt ikke. I det her tilfælde er vi ude i noget, hvor den forhenværende rektor siger nogle ting offentligt, som han ikke burde sige, og derfor er det helt rimeligt, at kongehuset kommenterer det på den måde.

- Der er jo en tradition for, at kongehuset ikke kommenterer enkeltsager, det er meget meget sjældent, det sker, men det her en så speciel situation, hvor det, der er foregået, er så ekstremt, at de fleste danskere nok vil mene, at udtalelsen fra Alexandra og Joachim er helt i orden, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Meget voldsom udtalelse

Også Kim Bach, der er royal kommentator hos Ekstra Bladet, mener, at udtalelsen fra prins Nikolais forældre er ganske usædvanlig.

- Det er en meget voldsom udtalelse, og det er bemærkelsesværdigt, at de reagerer så pludseligt og prompte, når det kommer til Herlufsholm, i forhold til når det handler om alle mulige andre forhold. Man har ikke set repræsentanter fra kongehuset udtale sig så markant i mange år, så man må jo konkludere, at der er noget særligt på spil for dem, siger han og fortsætter:

- Og man kan jo godt forstå det, for det handler om deres børn, men det er en meget voldsom og usædvanlig reaktion. Man kan jo godt forstå, at de er oprevet over, at en rektor udtaler sig om noget, der er så personligt, men alligevel er det meget uventet, at de reagerer sådan.

Kim Bach undrer sig dog især over én ting i forbindelse med prins Joachim og grevinde Alexandras udtalelse.

- Jeg finder det lidt mærkværdigt, at forældrene udtaler sig på vegne af en voksen mand. Prins Nikolai er en myndig mand med et fint og anerkendt job, som burde kunne stå på egne ben. Det er temmelig bizart, at det er hans forældre, der skal udtale sig på hans vegne, siger han og fortsætter:

- Forældrene burde anerkende, at han er et voksent menneske og lade være med at udtale sig på hans vegne.

Ekstra Bladet har i nu flere dage forgæves forsøgt at få en kommentar fra tidligere rektor på Herlufsholm Klaus Eusebius. Men onsdag eftermiddag valgte han så at undskylde over for prins Nikolai. Det kan du læse mere om her.

Se her, hvilke kendte der har gået på Herlufsholm, og hvor meget det koster

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+