Henrik sætter ord på beslutningen: 'Vi er ikke værdige til samme grav'

I en udtalelse via hoffets pressechef fortæller kongen, hvorfor han har besluttet ikke at blive begravet sammen med sin kone

Henrik skal ikke begraves sammen med Dronning Margrethe i Roskilde Domkirke. Det kunne Kongehuset meddele i går.

Hvor han så skal begraves, står endnu hen i det uvisse, men Henrik åbner nu op for, hvorfor han er kommet frem til den beslutning, at de to skal skilles i døden.

- Enhver mand, der ikke er ligestillet med sin ægtefælle, er ikke værdig til at blive begravet i samme grav, udtaler kongen via Lene Balleby, der er kommunikations- og pressechef for Kongehuset, til Ekstra Bladet.

Kongens chok-melding går verden rundt: 'Verdens sureste kongelige slår til igen'

Kong Henrik åbner op om sit valg. Foto: Stine Tidsvilde/ritzau/
Kong Henrik åbner op om sit valg. Foto: Stine Tidsvilde/ritzau/

En udmelding, der i den grad taler ind i de informationer, der allerede er kommet ud om grundlaget for beslutningen.

'Det er ingen hemmelighed, at Prinsen i mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki. Den utilfredshed har i de senere år fyldt mere og mere. For Prinsen er beslutningen om ikke at lade sig begrave ved siden af Dronningen den naturlige konsekvens af, at han ikke er blevet ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle - ved ikke at få den titel og funktion, som han har ønsket', fortæller Lene Balleby til BT.

Engell mener: Philip den Værdige og Henrik den Uværdige

Usædvanlig og forkert beslutning
Kong Henriks valg er noget, der i den grad er med til at bryde traditionerne og dele vandene:

- Jeg synes ikke, at det er den rigtige beslutning. Det skal der ikke herske nogen tvivl om, lyder det fra Erik Brandt, Kong Henriks nære ven, til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Mogen Flind/ritzau/
Foto: Mogen Flind/ritzau/

Endnu mere kontant var Jim Lyngvilds udmelding på Facebook i går, hvor han kaldte Henrik for et gammelt røvhul.

- At man først går ud og siger: Jeg vil ikke fejre guldbryllup sammen med den kvinde, der har står til last og brast sammen med mig i et helt liv, og at man ikke vil begraves med hende. Så bliv skilt. Så gå fra hende. Så frasig din apanage, dit gamle røvhul, men at forlade en kvinde i stikken på den måde, som du gør, er simpelthen under al kritik. Det er under din værdighed, skrev Jim Lyngvild.

En lang række eksperter indenfor kongehuset har også givet deres syn på sagen.

Kongehusekspert: Det kaster en skygge over hele hans liv

Kongehusekspert om Henriks beslutning: - Han er fuldstændig ligeglad

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt