Annonce:
Annonce:

Henrik viser jadekunst

Den kongelige kunstkonge fremviser nu sin omfattende samling af orientalske lækkerier

Henrik og en del af jadesamlingen. Foto: Lærke Posselt
Henrik og en del af jadesamlingen. Foto: Lærke Posselt
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Ekspert om Kong Henrik i 2017: Gør hvad der passer ham

Kong Henrik anklages for upassende omgang med næsehorn-skulptur

Kong Henrik har hele sit liv samlet på asiatisk jadekunst, og samlingen udgør efter sigende en af verdens største.

Samlingen, der til daglig står på Fredensborg Slot, Amalienborg og på Château de Cayx, spænder vidt både i stilarter, størrelse, form og farve og tæller over flere tusinde genstande. 

Dele af denne samling udstilles nu for første gang og kan opleves på Koldinghus fra 22. januar – 27. august 2017 i udstillingen 'Himmelsten. H.K.H. Prins Henriks samling af orientalsk jadekunst'.

Himmelsten
Jadesten, der i Asien har fået det poetiske tilnavn Himmelsten, er på grund af sin skønhed, farve og tekstur gennem årtusinder blevet brugt til udskårne figurer, kejserlige brugsgenstande, gaver til de døde, beskyttende talismaner og smykker.

Annonce:

Jade har ikke i samme omfang været brugt i Danmark, og derfor vil udstillingen give den besøgende et enestående blik ind i et kunsthåndværk, der er fremmed for vores kultur og strækker sig flere tusinde år tilbage i tiden, hedder det i en pressemeddelelse.

- Prins Henriks eminente samling af jadefigurer udgør en enestående platform til formidling af materialet jade, der er en forholdsvis ukendt ædelsten for langt de fleste i den vestlige verden. Et ukendskab, der står i skarp kontrast til Asiens tusindårige historie og kultur, hvor jadekunst har været en integreret del af livet. Den forestående særudstilling på Koldinghus skal være med til at udbrede kendskabet til jadekunsten og samtidig portrættere en entusiastisk og passioneret samler', siger museumsdirektør Thomas C. Thulstrup.

Minder og oplevelser
Kong Henrik vil i små kortfilm selv introducere de besøgende til udstillingens seks forskellige temaer: Farve, form, brug, religiøse genstande, fabeldyr og historiske stilarter.

Annonce:

I filmene vil Henrik fortælle nogle af de historier og erindringer, der knytter sig til udvalgte genstande, og Prinsen vil fortælle om baggrunden for sin store passion for jadekunst.  

- Det er en glæde at få lov til at dele min fascination af orientalsk jadekunst med publikum, der besøger udstillingen på Koldinghus. Samlingen er blevet til igennem mange år, og jeg ser frem til at se den i nye rammer på Museet på Koldinghus. Ikke bare er der mange minder og gode oplevelser knyttet til hver enkelt genstand, men jeg er også dybt fascineret af materialets historiske symbolværdi, dets karakter, formerne og ikke mindst de vidunderlige farver og strukturer som jadestenen kan indeholde, udtaler Henrik.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

DAGENS EB+

Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Annonce:
Annonce:
Annonce: