Annonce:
Annonce:

Hyldet for 'grøn' bil: Men den er kulsort

Dronningen har fået masser af rosende ord for sit nye bilkøb. Problemet er bare, at hybridbilen ikke er så grøn, som det har fremstået, lyder det fra ekspert

Krone 1 er én af de biler, der ikke står over for udskiftning. Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix
Krone 1 er én af de biler, der ikke står over for udskiftning. Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Dronning Margrethe løftede pegefingeren til danskerne og opfordrede alle til at gøre noget godt for miljøet, da hun afsluttede 2021 med sin traditionsrige nytårstale.

Regentens tur fra juleferien i Aarhus til det københavnske umiddelbart før talen foregik dog i et yderst miljøsvinende tog, kunne Ekstra Bladet tidligere onsdag fortælle.

Dronningens togvogn er dog ikke det eneste transportmiddel, hun har til rådighed.

Kort efter nytår bekræftede kongehuset over for Her & Nu, at man havde tilføjet en pluginhybridbil af mærket Bentley til dronningens vognpark, og der var rosende ord at hente for dronningen i den forbindelse.

Mogens Fosgerau, der er professor i transportøkonomi på Københavns Universitet, er dog ikke imponeret over den nye bil.

Annonce:

Igennem sit virke som forsker har han undersøgt data om pluginhybrid-biler både i udlandet og i Danmark, og opdagelserne er bestemt ikke noget, der giver mening, når man taler om bilerne som 'klimavenlige'.

Det fortæller han til Ekstra Bladet.

Denne plguin-hybrid er af mærket Bentley, ligesom den bil, dronningen har erhvervet sig. Foto: Uli Deck/Ritzau Scanpix
Denne plguin-hybrid er af mærket Bentley, ligesom den bil, dronningen har erhvervet sig. Foto: Uli Deck/Ritzau Scanpix

- Hvis man kører i en pluginhybrid, som et gennemsnitsmenneske kører bil, er der bestemt ikke tale om, at man kører 'grønt', siger han og understreger:

- Det ser måske grønt ud med en hybrid, men alle tal viser, at de ikke bliver brugt grønt i praksis. De er kulsorte.

Ifølge beregninger fra udenlandske studier og tal fra Danmark udleder pluginhybrid-biler to til fire gange mere CO2, end hidtil antaget. Faktisk udleder de ofte mere CO2 end almindelige benzinbiler.

Korte ture
Man kan ifølge Mogens Fosgerau godt bruge sin hybridbil grønt, hvis man gør sig meget umage med at lade op rigtig tit og nøjes med korte ture.

Annonce:

- Kongehuset skal være meget, meget mere flittige end alle andre i verden med en hybridbil til at lade op, hvis det skal være grønt. Og der er ingen data, der viser, at de store hybridbiler i praksis bruger mindre benzin end almindelige benzinbiler, siger han.

Og selvom kongehuset ikke har rådet over bilen længe, gør kommunikationschef Lene Balleby det klart over for Ekstra Bladet, at det netop er planen med bilen.

'Dronningens nye bil er købt med hensyn til det funktionelle - og selvfølgelig også med hensyn til miljøet. Bilen skal hovedsageligt tilbagelægge kortere afstande, og da vi nu har fået installeret ladestandere på slottene og fortsat arbejder på at udvide kapaciteten, forventes bilen at køre mest på el', skriver hun til Ekstra Bladet.

Dronningen sendte en grøn opsang til danskerne i sin nytårstale. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Dronningen sendte en grøn opsang til danskerne i sin nytårstale. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
 

Elbiler er vejen frem
Mogens Fosgerau giver dog ikke meget for den plan.

- Hvis det skal være miljøvenligt, skal det være en bil, der kun kører på el. Så er det om at sætte flere ladestandere op, så det kan lade sig gøre, lyder det fra forskeren.

Kongehuset oplyser, at de ikke har planer om at udskifte samtlige biler til el i den nærmeste fremtid.

Annonce:

'De gamle, historiske biler er klenodier, som bruges meget sjældent. Dem skifter vi nok ikke ud lige foreløbig. De øvrige biler i Kongehuset udskiftes dog løbende, og her er det Kongehusets politik, at der som udgangspunkt tænkes i el- og hybridbiler. Adskillige af Kongehusets biler kører derfor allerede nu helt eller delvist på el', skriver Lene Balleby.

Kongehuset har dog ikke ønsket at oplyse, hvilke og hvor mange biler kongehuset råder over, eller sætte tal på, hvor mange der kører på ren el, da det anses for privat. De kan dog fortælle, at man har valgt at installere ladestandere til el-biler på alle slotte, der tilhører dronningen.

Til lands, til vands og i luften

Dronningens nok mest berømte transportmiddel er dog hverken bil eller tog, men kongeskibet Dannebrog.

I sommer kunne Ekstra Bladet dog i forbindelse med kongeskibets motorproblemer fortælle, at dronningen meget ofte ikke sejler med skibet, når der er sommertogt på programmet.

I stedet flyver eller kører hun til destinationen og stiger så om bord på skibet inden indsejling og velkomst.

- Det er meget specielt, at vi har et kongeskib i Danmark. Det er kun i Danmark og Norge, at man har bevaret den tradition. Derfor bliver skibet brugt som en festlig ankomst for dronningen til de steder, hun besøger. Det er den funktion, det har, forklarede kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen i den forbindelse.

Kongehuseksperten kunne ikke sige, om dronningen enkelte gange sejler hele vejen til den destination, hun besøger.

- Det vigtige er ikke så meget, hvordan dronningen transporterer sig, det vigtige er ankomsten om bord på skibet, som er meget traditionsrig, lød det.

Ikke desto mindre betyder den traditionsrige ankomst netop, at hvis dronningen skal på besøg på Færøerne, vil det kræve to CO2-tunge transportmidler.

Kongeskibet bruger diesel, når det skal frem i verden.

En tidligere tur til Færøerne i 2018, hvor kronprinsen og kronprinsessen var af sted i tre dage, kostede ifølge Forsvaret 51,9 kubikmeter brændstof. Udregninger fra Forsvarets dokumenter viser, at det svarer til brændstof for omkring 218.000 kroner.

Det er ikke dog kun til lands og til vands, at dronningen ikke er udpræget miljøbevidst, når hun skal befordres.

Med hjemmel i Finansloven kan de royale til hver en tid hyre Forsvarets fly og helikopter til transport, så længe rejsen er i forbindelse med et 'officielt arrangement'. Det har dronningen benyttet sig en del af gennem tiden.

I 2014 fløj hun på officielle ture 15 gange, i 2015 skete det otte gange, og det samme var tilfældet i 2016. I 2017 var det steget til 10 gange, men faldt igen til otte ture i 2018.

I 2019 toppede Margrethe sine luftture ved at tage en af Forsvarets maskiner hele 13 gange.

I 2020 faldt tallet markant til én tur, men på grund af coronapandemien var dronningen dog heller ikke ude på nær mange opgaver som normalt. Det samlede tal for 2021 er endnu ikke offentliggjort, men i årets første tre kvartaler var Margrethe på to ture med Forsvarets fly.

Kilde: Forsvaret

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: