Inden du ser Mary-filmen i aften: Her passer den IKKE

Ny film om kronprinsesse Mary har taget sig en lang række kunstneriske friheder - og fremstiller vores kronprins som en ren flødebolle, mener royal ekspert

(Foto: Peter Hove Olesen)
(Foto: Peter Hove Olesen)

Filmen om kronprinsesse Mary – ’Mary: Making of a Princess’ – har premiere på dansk tv i aften. Filmen er australsk produceret og fortæller historien om, hvordan Mary mødte sin prins og blev til Danmarks kronprinsesse Mary.

Men; filmen er dog ikke heeeelt tro mod virkeligheden.

En af dem, der har været ude at kritisere filmen, er Amber Petty. Hun er en af Marys gode veninder og var brudepige, da Frederik og Mary blev gift i Vor Frue Kirke den 14. maj 2004. Efter at have set filmen i november lagde hun nedenstående billede ud på twitter. Og i aften kan de danske seere også se filmen.

 

Ekstra Bladet har talt med Trine Villemann, der har skrevet flere bøger om kongehuset. Hun har allerede set filmen og peger på en række punkter, hvor filmen er helt ude af trit med virkeligheden. Herunder kan du se syv punkter, hvor Trine Villeman ikke mener, at filmen er tro mod virkeligheden - eller blot udelader spændende eller væsentlige forhold.

1) Kongefamilien bor ikke i Dyrehaven

- Der er nogle fuldstændigt vanvittige ting i flimen, når man bor i Danmark og kender de danske slotte. For eksempel er kongefamilien flyttet ind på Eremitageslottet(I Dyrehaven i København, red.) Det er bare latterligt. Men det er de ligeglade med i Australien. De kan alligevel ikke finde rundt i alle vores slotte. Det morede jeg mig meget over.

2) Mary på prinsejagt med pigerne

Det der ikke fremgår af filmen, om Frederik og Marys første møde, er,  at Mary var i byen med en masse forskellige piger, blandt andet med en, der hedder Beatrice Tarnawski. Og da nyheden om Frederik og Mary breakede, var søde Beatrice jo ude i de internationale medier og fortælle, at pigerne jo godt vidste, at de skulle ind og møde nogle prinser på en bar. Og de lavede så en lille intern dyst om, at den der scorede en prins, skulle huske at invitere de andre med til brylluppet. Det er slet ikke med i filmen.

3) Prins Henrik er jo i virkeligheden en alfahan

Dronningen fremstår som den her kølige verdensstjerne-kvinde, som hun også er. Så hun er meget rimelig portrætteret. Prins Henrik er jo en alfahan i virkeligheden. Men i filmen fremstår han slet ikke så alfahan-agtig, synes jeg.

- Hvordan synes du, at kronprinsens relation til dronningen og prins Henrik fremstår i filmen?

- Den er jo ikke skide god. Den er kølig og fjern i filmen. Og det var den og er den også i virkeligheden. Så den har de ramt meget godt, siger Trine Villemann

4) Flødebolle-Frederik

Hvis jeg var kronprins Frederik ville jeg lægge sag an mod de australske producenter, for han fremstår simpelthen som en REN flødebolle. Han ligner en flødebolle. Han taler som en flødebolle. Han opfører sig som en flødebolle. Dialogen er helt håbløs flere steder. Han fremstår svag, uden rygrad og total uden dybde eller dimension eller noget som helst. Det er min største anke mod den her film. Det irriterede mig simpelthen så vildt. Han fremstår som en påklædningsagtig prins. Sådan som man sikkert i Australien forestiller sig, at det er at være prins. Kronprinsen er jo i virkeligheden et meget dybt menneske med mange nuancer. Han er meget dybere i virkeligheden. 100 procent. Han kommer ikke særligt godt ud af denne film.

5) Da Frederik havde TO damer

På et tidspunkt havde Frederik jo lavet en 'dobbeltbookning', hvor han havde noget kørende med både Betina og Mary på samme tid. Det hopper man MEGET let henover i filmen. Men hører i filmen, at der er en Betina, men 'dobbeltbookningen’'fremgår ikke af filmen. Personligt synes jeg jo, at det ville have tilført noget til historien, hvis man i filmen beskrev, hvordan kronprinsen var dobbeltbooket i nogle måneder af sit kærlighedsliv.

6) Alexandra ER altså kineser

Der er en interessant sidehistorie om Prins Joachim og Alexandra, som er med i filmen. Men de har ikke fundet en kineser til at spille Alexandra. Det er bare en mørkhåret kvinde. Det er lidt distraherende, fordi i virkeligheden har grevinden jo nogle meget kinesiske træk – det er jo ikke til at komme uden om. Og det er overhovedet ikke ment racistisk – men det har hun jo. Det er en kendsgerning. Så det virker underligt, at man ikke har kunne finde en asiat til rollen. Men Joachim og Alexandra er med som en sidehistorie, hvor man hører, at ægteskabet halter, hvilket bare får Mary til at fremstå endnu stærkere.

7) Hofchefen var en faderfigur

Kronprinsens daværende hofchef, Per Thornit, fremstår fuldstændig kold, kølig og embedsmandsagtig i filmen. Og det synes jeg er et forkert billede. For Thornit var meget en faderfigur i sit forhold til Kronprinsen. Og sådan bliver han ikke portrætteret i filmen.

Bonus) Mary kan juble

Hvis jeg var kronprinsessen, ville jeg ikke have noget at klage over. Hun fremstår som den helt almindelige pige, der tilfældigvis render ind i en lækker prins. Og hun lader sin sunde fornuft guide hende hele vejen igennem. Som kløjs lidt i etikette- og sprogtingene undervejs, men som kommer ud på den anden side triumferende.  Så filmen er en triumf for Mary .

 

- Hvordan tror du, at kongehuset tager imod filmen? Og tror du overhovedet, at de ser den?

- Dronningen ser meget lidt fjernsyn, så jeg tror ikke, at dronningen slår over på Kanal 4 i aften. Men kronprinsessen derimod holder jo pænt øje med, hvad der bliver skrevet og gjort omkring hende, familien og børnene, så jeg skal da ikke kunne udelukke, at hun sætter sig ned med en kop af sin grønne favorit-te og ser filmen i aften – hvis hun da ikke allerede har set den.

- Så hvad er din overordnede vurdering af filmen i forhold til virkeligheden?

- Jeg synes, at det er synd, at når man nu har været i Danmark, filmet på Langelinie, lånt Eremitageslottet og generelt har puttet masser af krudt ind i en produktion, så burde man også have brugt lidt mere krudt på, at gøre personskildringerne lidt mere spændende. Men der er jo ikke tvivl om, at det er Marys show. Det er hende det handler om. Og ikke alt det andet pis.  Der er nogle ting i filmen, hvor man har set lidt stort på, hvordan tingene skete i virkeligheden. Men det er jo nok af lidt Hollywood-agtige årsager for at få folk til at grine og græde på de rigtige tidspunkter, siger Trine Villemann.

Filmen 'Mary: Making of a Princess' eller som den hedder på dansk; 'Mary: En kronprinsesse bliver til' kan ses på Kanal 4 kl. 20.00 i aften.