Joachim om Henriks sygdom: Sådan tackler vi det i familien

Prins Joachim fortalte ærligt om sin fars svære sygdomsforløb, da han mødte pressen til Kongefugleskydning

- Vi må dele min fars sygdom med resten af verden, så vi forsøger at tackle situationen efter bedste evne, lød det fra Joachim. Foto: Stine Tidsvilde
- Vi må dele min fars sygdom med resten af verden, så vi forsøger at tackle situationen efter bedste evne, lød det fra Joachim. Foto: Stine Tidsvilde

Prins Joachim brød kongefamiliens tavshed og fortalte om prins Henriks sygdom, da han tidligere i dag mødte pressen til Kongefugleskydning i Klampenborg. Det skriver Her & Nu.

Til ugebladet fortalte han ærligt, at det går fint med den 83-årige Henrik, som er ramt af demens, men at sygdomsforløbet har været hårdt for både familien og Henrik selv.

– I vores familie er det jo ikke sådan, at man bare kan lukke sig inde og tage den selv. Det er jo ikke os, der udbasunerer det, men pressen. Vi må dele min fars sygdom med resten af verden, så vi forsøger at tackle situationen efter bedste evne, forklarede han.

Kongehuset meddelte 6. september i en pressemeddelelse, at prins Henrik er ramt af demens. Her fremgår det, at prinsens sygdom kan medføre forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.

Af meddelelsen fremgår det endvidere, at Henrik, der gik på en slags pension ved udgangen af 2015, vil drosle yderligere ned for sine aktiviteter.

Henrik trodsede sygdom: Sagde farvel til sin nære ven

Kronprins Frederik fik en hjertelig modtagelse af sin far, da de mødtes foran Sankt Pauls kirke. Foto: Jonas Olufson
Kronprins Frederik fik en hjertelig modtagelse af sin far, da de mødtes foran Sankt Pauls kirke. Foto: Jonas Olufson

Blot to dage efter nyheden kom frem deltog prinsen dog i sin nære ven Peter Zobels bisættelse i København sammen med flere fra den kongelige familie - heriblandt kronprins Frederik.

Poul Madsen: Kongehuset burde have meldt ud, hvis der var mistanke om demens

Prins Henrik havde overskud til at trøste Henriette Zobel til hendes eksmands bisættelse. Foto: Jonas Olufson
Prins Henrik havde overskud til at trøste Henriette Zobel til hendes eksmands bisættelse. Foto: Jonas Olufson

Kongehusets pressemeddelelse:

Det er med inderlig beklagelse, at Hendes Majestæt Dronningen har bedt Hofmarskallen meddele: 

I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens.  

Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.  

Som en konsekvens af diagnosen vil Prinsen fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, ligesom der vil blive taget stilling til protektioner og æreshverv.  

Det er Dronningen og den kongelige families ønske, at Prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver.

Fakta om folkesygdommen demens

87.000 danskere har en demens-sygdom.

50.000 er diagnosticeret med Alzheimers.

I 2015 var der 46,8 millioner mennesker med demens-sygdom på verdensplan. Estimatet er, at der i 2050 vil være 131,5 millioner mennesker med
en diagnose på en demens-sygdom.

Demens er et ord, der udelukkende bruges til at beskrive demens-symptomer; man er forvirret, ude af sig selv eller glemmer ting. Demens er altså ikke en sygdom. Det er først, når diagnosen er stillet, at man kan tale om en ’demens-syg’.

Den mest almindelige demens-sygdom, der findes, er Alzheimers.C Der findes over 100 forskellige demens-sygdomme.

Kilder: Alzheimerforeningen og The Lancet Commission on Dementia Prevention,
Intervention and Care

jaje@eb.dk