Jokke og co. i underskud: Så meget mister de

Sammenslutningen af rigmænd og godser lider efter investeringer og skift af leverandør

Det har været et kedeligt år for prinsen og hans venner set med økonomiske briller. Foto: Stine Tidsvilde
Det har været et kedeligt år for prinsen og hans venner set med økonomiske briller. Foto: Stine Tidsvilde
Følg Underholdning
Følg Kongelige

For første gang siden stiftelsen i 2001 er De 5 Gaarde i underskud.

Gård-projektets spritnye regnskab viser, at 2017 blev rundet af med et minus på 541.000 kroner før skat mod et overskud på 102.000 kroner året forinden.

Jokke sælger gård-aktier til rigmandsfond

Foretagendet ejes af prins Joachim, lensgreve Bendt Tido Wedell, Bestseller-stifter Merete Bech Povlsen og Schackenborg Fonden.

Underskuddet præger firmaets egenkapital, der falder fra 7,6 millioner til 7,1 million kroner i 2017, og er kulminationen af dalende resultater de sidste fire regnskabsår.

Fakta: De 5 Gaarde

1. Schackenborg: Opført i 1661-64 af rigsherre Hans Schack. Godset har været i slægtens Schacks eje i 11 generationer. Omfatter også fem avlsgårde. Der dyrkes vinterhvede, vårhvede, vinterrug, vinterraps, fremavlsærter og maltbyg. Desuden dyrkes de såkaldte Schackenborg-juletræer. Schackenborg blev givet til prins Joachim, da han var ni år gammel. I 2014 solgte han slottet 100 millioner kroner Ecco-, Lego- og Danfoss-familierne.

2. Gylllingnæs og Constantinsborg: Ejes af familien Holch Povlsen. Efter at Troels Holch Povlsen købte Gyllingnæs Gods fra Peter Zobel, har godset gennemgået en total renovering og drives nu som en moderne land- og skovbrugsvirksomhed med med 290 malkekøer og opdræt. Godsets areal er på 616 ha, hvoraf 180 er skov. Constantinsborg ved Brabrand Sø drives med markbrug, skovbrug og jagtvæsen.

3. Frijsenborg i Jylland og Wedellsborg på Fyn: Sammenlagt er de to godser Danmarks største. Ejer: Lensgreve Bendt Wedell. Frijsenborg omfatter skovbruget på ca. 4650 ha og har en af landets største produktioner af pyntegrønt og en mindre produktion af juletræer. Wedellsborg omfatter ca. 2000 ha med korn, raps og frø samt et skovareal på ca. 2000 ha med en stor vildtbestand.

De prominente medlemmer ikke bare af overklassen, men i prinsen tilfælde også aristokratiet, sælger økologiske kyllinger, specialøl, brød og mere fra flere af landets supermarkeders kølemontrer.

Råvarerne stammer fra ejernes godser og præsenteres som værende af høj kvalitet. Således befinder De 5 Gaardes produkter sig også i den høje ende af pris-spekteret.

Prins Joachim og Bendt Tido Wedell deler også en fælles interesse i jagt. Foto: Claus Hansen
Prins Joachim og Bendt Tido Wedell deler også en fælles interesse i jagt. Foto: Claus Hansen

Ingen kommentar
Både ejerne af De 5 Gaarde og foretagendets direktør, Bendt Tido Wedell, afviser at medvirke i et interview om underskuddet.

Det forklares imidlertid i regnskabet, at det røde tal skyldes investeringer og skift af leverandør.

Joachims overklassevenner på støtten: Så meget får de

'Selskabet har gennem 2017 investeret betydeligt i udviklingen af De 5 Gaardes markedsposition, ligesom der er afholdt en række engangsomkostninger grundet leverandørskifte på udvalgte produktkategorier', står der i regnskabet.

Med det i mente forventes det, at selskabet laver et overskud i 2018.

Joachim solgte i den sidste del af 2017 en del af sine aktier i De 5 Gaarde, så han i dag ejer mellem 20 og 25 procent, mens han før sad på 33-50 procent.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU