Kendte kondolerer: - Jeg fik heldigvis sendt blomster op til ham i går

Erik Brandt og en række kendte deler deres tanker onsdag morgen i kølvandet på prins Henriks død

Se et interview med prins Henriks ven Erik Brandt. TV: Jonas Olufson/ Redigering: Kristian Hansen

Det strømmer ind med kondolencer fra kendte, efter prins Henrik tirsdag klokken 23.18 sov stille ind på Fredensborg Slot.

Overfor Ekstra Bladet fortæller Erik Brandt, at han har sendt blomster til Henrik.

- Jeg fik heldigvis sendt blomster op til ham i går. ’Velkommen hjem til Fredensborg’. Danmark har mistet et af sine dejligste mennesker, siger Erik Brandt.

- Jeg mindes alle de vidunderlige stunder, vi har haft sammen. Det er sjældent, at man kan tale med et menneske og vide, at det ikke kommer videre. Vi talte fuldstændig frit om alt mellem himmel og jord. Det er der ikke, mange man kan det med, tilføjer han.

Der vil fra i dag indtil tirsdag den 20. februar i tidsrummet kl. 9.00-17.00 være fremlagt kondolencelister i porten i Det Gule Palæ, Amaliegade 18, København.

Billedet her er taget i 1967 - omtrent et år efter, at de mødte hinanden. Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix Underholdning Se de mange billeder: Da Henri de Monpezat forelskede sig i en dansk prinsesse

Prins Henrik og Erik Brandt har været gode venner i en årække. Her ses de sammen i 2004. Foto: All Over Press
Prins Henrik og Erik Brandt har været gode venner i en årække. Her ses de sammen i 2004. Foto: All Over Press

Spillede tennis
Erik Brandt så i perioder prins Henrik op til fem gange om ugen, hvor de spillede tennis sammen, og det var også på tennisbanen, at de to levemænd mødte hinanden første gang.

Siden blev det til mange rejser sammen, og Erik Brandt har også boet på alle regentparrets slotte i både Danmark og Frankrig.

Prins Henrik blev 83 år. Han nåede at være prins af Danmark i over 50 år. Foto: Stine Tidsvilde Danske kongelige Prins Henrik er død

Sidste gang Brandt så sin ven var inden jul.

- Er det ikke sjovt? Jeg tænkte på ham i går klokken kvart over 11. Jeg troede pludselig, at han blev bedre. Jeg tænkte: 'Der er måske en chance?' Men det var der så ikke, konstaterer han trist.

Bad til vorherre
Erik Brandt så nyheden tidligt i morges og tog sig tid til at fordøje

- Jeg gik min morgentur med Andy, og så bad jeg en lille bøn til Vorherre og sagde tak, fordi han passer på Margit, og nu er prins Henrik også oppe hos ham, så der bliver mange at mødes med, når den tid kommer.

Klokken 00.35 drønede kronprins Frederik forbi de ventende pressefolk. Foto: Kenneth Meyer Danske kongelige Efter prins Henriks død: Her forlader kronprinsen slottet

Han regner med at blive inviteret til begravelsen.

- Ja, det gør jeg. Men jeg ved endnu ikke, hvor det bliver, siger han.

Kongehuset har netop meldt ud, at der afholdes pressemøde klokken 11. Her vil programmet for de kommende dage, pressens muligheder og information om akkreditering blive gennemgået.

Dokumentation: Kongehuset Danske kongelige Læs hoffets meddelelse om prins Henriks død

Bror: Mange kvaliteter
Tidligere på ugen kom det frem, at en af prins Henriks brødre Étienne de Monpezat var på vej til Danmark for at besøge prins Henrik i Danmark.

Nu fortæller han grådkvalt om en af prinsens gode sider.

- Han var en mand med mange kvaliteter, siger Étienne de Monpezat til Ekstra Bladet med gråd i stemmen.

- Jeg må gå, tilføjer han efter en meget kort samtale.

Fejrede nytår sammen
Den 93-årige komponist Bent Fabricius Bjerre er også berørt over prins Henriks død.

- Jeg var jo forberedt på det. Så det kom ikke som noget chok, men derfor er det jo trist alligevel.

- Hvordan husker du prins Henrik?

- Som en glad mand. Glad og venlig og imødekommende og med meget humor.

- Hvornår så du ham sidst?

- Jeg så ham sidste gang nytårsaften. Regentparret var hjemme hos mig.

- Hvilket minde med prinsen holder du mest af?

- Jeg har skrevet musik til nogle af hans digte, som er blevet fremført flere gange.

Kendte kondolerer
Ovenstående er bestemt ikke alene om at dele deres tanker om den afdøde prins.

Også en række kendte og politikere er strøget til tasterne.

Heriblandt Jim Lyngvild, der var imod prinsens udmelding om ikke at blive begravet ved siden af dronning Margrethe, men ikke desto mindre er en stor beundrer af prinsen og kongehuset.

Således siger han et sidste farvel her:

Her følger en række andre kendtes kondolencer og sidste ord til prins Henrik:

Hans Kongelige Højhed Prins Henrik. Foto: Stine Tidsvilde Danske kongelige Prinsen, der gerne ville være konge

Danser og flittig deltager i 'Vild med dans' siger farvel:

Lars Løkke Rasmussen: Den kongelige familie har mistet et anker

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen har delt sine tanker i et mindeord til ære for prins Henrik.

- Den kongelige familie har mistet et anker.

- Prins Henrik satte tydelige aftryk på verden omkring sig gennem hele sit liv. Han var en facetternes mand med mod og kant. Han turde sætte sig selv og sin person i spil og nægtede at være tilskuer til livet, skriver Lars Løkke i en pressemeddelelse.

- Hans engagement var smittende, og hans indsigt enorm, uanset hvor og i hvilken sammenhæng han færdedes, lyder det fra landets statsminister, der også beskriver en, at Henrik 'trods sin sygdom bevarede sit gode humør' til det sidste.

- Livet skulle leves og opleves. Derfor var det altid en beleven og engageret prins, man mødte.

Billedet her er taget i 1967 - omtrent et år efter, at de mødte hinanden. Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix Underholdning Se de mange billeder: Da Henri de Monpezat forelskede sig i en dansk prinsesse

Anders Fogh Rasmussen: Han var den nærværende vær

På Facebook deler den tidligere statsminister sit sidste farvel til prinsen:

”Skæbne Forpligter”. Det er titlen på prins Henriks erindringsbog. De to ord gik igen og igen, når han talte om og så tilbage på sit liv. Skæbne. Pligt.

Hans Kongelige Højhed Prins Henrik var en stor og spændende personlighed. Han udfyldte sin rolle og udførte sit arbejde i dyb respekt for monarkiets ånd. Der stod respekt om hans indsats på en lang række områder: naturbeskyttelse, bevaring af værdifuld bygnings- og landskabskultur, fremme af danske virksomheders eksport.

Samtidig bidrog han til den gradvise fornyelse af det danske monarki. Med nænsomhed og respekt. Med blik for den rette balance mellem at forandre og bevare, og han var en stor støtte for Dronning Margrethe. Hans uventede besøg på Christiania var blot ét eksempel på hans utraditionelle og provokerende, men også favnende tilgang til mange samfundsspørgsmål. Han mødte omverdenen med en karakteristisk humor. Han havde let til smil og kunne se det sjove i mange situationer.

Ved kongehusets officielle og festlige sammenkomster var han den yderst nærværende vært, som havde blik for, at alle gæster følte sig veltilpasse. En spændende og sprudlende bordherre, hvad enten han diskuterede Vild Med Dans med Anne-Mette eller vindyrkning med mig og beredvilligt forklarede, hvordan han i sin tid fik renset karrene til Rosenborg-vinen og gjort den drikkeklar igen.

Han var meget opmærksom på det særlige ansvar, som hviler på ethvert medlem af den kongelige familie for at sikre monarkiets overlevelse. Med sin franske baggrund var han klar over, at monarkiet ikke er en selvfølge. Hver ny generation skal finde og vinde befolkningens opbakning. Det kan forekomme paradoksalt, at han gjorde et så stort nummer ud af sin egen placering i kongehusets rangfølge. Men for ham var det et principielt spørgsmål: En konges ægtefælle er dronning og majestæt. Hvorfor gælder det så ikke en mandlig ægtefælle til dronningen? Principielt havde han ret. Men det er et indviklet forfatningsmæssigt spørgsmål. I min tale til Prins Henriks 70 års fødselsdag forsøgte jeg at slå spørgsmålet hen med en humoristisk bemærkning. Med henvisning til Prins Henriks egen udtalelse om, at ”jeg har indrettet min bevidsthed på hele tiden at være i anden række”, sagde jeg: ”Deres Kongelige Højhed, jeg kan sige, at i den henseende deler De skæbne med de fleste andre danske mænd”. Han grinede selv højest. Men heller ikke her fornægtede hans franske baggrund sig. Han holdt fast ved sit principielle standpunkt. Ligesom hans danske sprog med tydelig fransk accent. Personligt har jeg altid fundet det stærkt charmerende.

Vi vil savne Prins Henrik.

Æret være hans minde!

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.