Kong Henrik i Tivoli: Sådan gav han den gas

Selv om Kong Henrik har rundet de 80 år, er han ikke bange for at kaste sig ud i forlystelserne i Tivoli

Kong Henrik på vild flyvetur i den nye forlystelse Fatamorgana. (Foto: Michael Stub)
Kong Henrik på vild flyvetur i den nye forlystelse Fatamorgana. (Foto: Michael Stub)

Onsdag kunne Tivoli i København endelig klippe snoren over og officielt åbne den nye forlystelse Fatamorgana efter flere års arbejde, og denne nyhed var ikke gået kong Henriks næse forbi.

Kong Henrik, der var i Tivoli i en anden forbindelse, dukkede således pludselig op ved forlystelsen, der i forbindelse med åbningen for offentligheden, havde besøg af den danske presse.

Selv om kong Henrik, der ved årsskiftet meddelte, at han ikke længere i samme omfang vil deltage i officielle pligter med sin hustru, dronning Margrethe, har rundet de 81 år, er han tydeligvis ikke bange for at kaste sig ud i de vilde forlystelser.

Danske kongelige Kong Henrik: Jeg snakker ikke om det der i dag

Kong Henriks lufttur
I Fatamorgana bliver gæsterne hejst mange meter op i luften, før turen går rundt og rundt i enten en familievenlig gondol eller med benene hængende frit ud over kanten.

Efter turen i Fatamorgana, hvor kong Henrik dog tog den familievenlige udgave af forlystelsen, var smilet bredt.

- Jeg kommer igen og prøver den med mine børnebørn, sagde kong Henrik.

Men han havde åbenbart ikke fået nok kriller i den royale mave, for kort tid efter satte han sig op i Monsunen. Herefter måtte kong Henrik sidde og hvile sig lidt på en bænk, før han blev hentet af sin chauffør.

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

Kong Henrik ligner her en vaskeægte fransk pilot. (Foto: Michael Stub)
Kong Henrik ligner her en vaskeægte fransk pilot. (Foto: Michael Stub)

Her er Kong Henrik på vej til dagens lufttur i Fatamorgana. (Foto: Michael Stub)
Her er Kong Henrik på vej til dagens lufttur i Fatamorgana. (Foto: Michael Stub)

Den 16. april viste Kong Henrik sig også i fuld offentlighed, da dronning Margrethe fyldte år. 

1 af 3 Kong Henrik ligner her en vaskeægte fransk pilot. (Foto: Michael Stub)
2 af 3 Her er Kong Henrik på vej til dagens lufttur i Fatamorgana. (Foto: Michael Stub)
3 af 3 Kong Henrik på vild flyvetur i den nye forlystelse Fatamorgana. (Foto: Michael Stub)
67 kommentarer
Vis kommentarer